poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5102 .



Saddam și Pinochet- o tragedie americană
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2006-12-30  |     | 



Saddam Hussein a fost spânzurat. Generalul Pinochet a murit de moarte bună , în patul său. Saddam Hussein s-a predat- și avea tot dreptul să o facă, în calitate de prizonier de război, americanilor. Americanii l-au trimis la spânzurătoare. Americanii i-au trimis pe compatrioții lui la Abu Gharaib și la Guantanamo. Americanii își trimit prizonierii de război la spânzurătoare- contrar oricărei prevederi legale și de bun simț. Trebuie spus , pe de altă parte, că nici unul din prizonierii de război luați de irakieni în 1991 și 2003 nu a fost torturat sau executat. Dar pentru americani irakienii sunt doar niște untermenschen buni de a fi puși în zgardă și călăriți de soldățoaice cu 2 clase mai mult decât trenul.
Generalul Pinochet a murit de moarte bună. Călăul din Chile, cel atât de urât de poporul său încât a cerut să fie ars- a murit cu zâmbetul pe buze, știind că nu are să-i fie frică de nimic. De ce ? Pentru că era "dictatorul lor". Pe numele lui Pinochet a fost emis un mandat de arestare internațională, de către un judecător spaniol. Pinochet omorîse și spanioli la viața lui. Dar el era dictatorul cel bun. Așa încât atunci când a fost arestat din greșeală în Anglia, Jack Straw, micuțul Jack i-a dat imediat drumul, și-a cerut scuze și i-a periat frumoasa uniformă militară.
A'dracului democrație, nu-i așa ? Saddam fusese într-o perioadă și el "dictatorul lor". Saddam a fost într-o perioadă bun. N-a mai fost bun atunci când s-a plâns de Kuweit. Era falit în urma războiului cu Iranul- purtat la insistențele "lor" și s-a supărat că kuweitienii care au stat acasă i-au cerut și pielea pentru a-și plăti datoria. Conducătorii Kuweit-ului sunt unii din cei mai viteji arabi- fac toate războaiele la televizor, departe de conflict. Atunci când Saddam a invadat Kuweit-ul avioanele de luptă kuweitiene n-au putut decola pentru că trebuia eliberată pista pentru ca familia domnitoare să fugă în Indonezia.
Lovind în Kuweit- stat absolut artificial, apărut din teritoriul Irakului la insistențele americane- Saddam a lovit în interesele mândrului Texas. Deci Saddam trebuia să piară.
Americanii i-au învățat ceva foarte important pe irakieni. Din cultura lor "democratică" i-au învățat despre lynch courts- sau modul în care se ține extrem de democratic o judecată astfel încât aceasta să se termine cu un linșaj. Nu a contat faptul că Saddam a fost judecat pentru o chestiune curentă în Orientul Mijlociu, practic o cutumă. Și fostul președinte Assad, și regele Hussein și mai ales prietenul americanilor- Hosni Mubarak fac în mod curent ceea ce i s-a reproșat lui Saddam. Nu a contat faptul că saddam a fost apărat de un fost secretar de stat SUA- Saddam trebuia să moară- și a murit.
În acest moment americanii au făcut cea mai mare prostie din istoria nefericită a războiului din Irak. Au creat un martir sub flamura căruia se vor strânge nu numai fostele cadre ale partidului Baas ci și toți cei care nu-i înghit pe invadatori- adică populația Irakului. Americanii au arătat lumii întregi cum se poartă cu niște oameni învinși care s-au predat. Americanii au dat dovadă de faptul că "democrația originală" se termină cu lanțul de spânzurătoare.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!