poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2367 .



Vara la bunici
proză [ ]
Mai bine mă abțin...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [MaH666 ]

2006-03-28  |     | 



La naiba cu politica de astăzi! Nu e ea țara în care să arunci un ac fără să se întoarcă la tine cu vârful în față. Recunosc, trăiesc în patria care a inventat prostia, unde toți deștepții se întreabă de ce americanii sunt așa de proști pentru că dacă vin aici gândesc ca și cum ar avea opt clase, pe când alți proști susțin că le știu pe toate. Și culmea, toată lumea îi crede. Și mai culmea, toată lumea îi votează. Și cel mai culmea, ajung să ne conducă și ni s-a urât cât îi vedem la televizor. Aș face cerere la TVS Holding să-mi scoată tot ce dă știri și talkshow-uri în care se plânge Vasile că i s-a furat găina, apoi dacă schimbi postul vezi că au găsit hoțul mort de gripă aviară. Schimbi iar și îl vezi pe Becalli în direct. Oprești mai bine televizorul și vezi că devii mai deștept pe măsură ce trec clipele de tăcere oarbă. Pentru că tăcerea e limba pe care toți o înțeleg, e limba înțelepciunii, dar din păcate nimeni nu o vorbește.
Dacă simți nevoia să te culturalizezi și nu-ți place să citești dă pe Discovery să vezi trecutul și cum evoluează prezentul. Faptul că vezi trecutul nu te pune pe gânduri – „Oare era lumea mai inteligentă atunci?”... Era, cum să nu fie, pentru că prostia era cât de cât camuflată, pedepsită dacă se putea, și toți ascultau cu frică de conducere. Nu exista libertate totală cum e azi. Trăim într-o societate multilateral involuată, degenerată pe plan activ, unde impostura nu e ceva de mirare.
Ne bucuram cu toții că a căzut comunismul. Ne gândeam că se umple țara de bani. Dar s-a umplut țara de golani. Atâta avem de recuperat pentru a ajunge occidentali, și nici nu cred că vom fi primiți cu brațele deschise, eventual cu brațele păzind buzunarele. Am auzit recent o reclamă din Germania: „Vizitează România! Grăbește-te, mașina ta e deja acolo!”. Ce era să fac? Am râs. Adevărul e că am văzut multe mașini cu număr nemțesc conduse de români. Ãștia știu ce zic. Noi întindem mâna să cerem, și dacă nu ni se dă, ne întindem tot corpul să ne servim. De obicei luăm lucruri mărunte. Suntem o nație modestă. Nu plănuim cine știe ce jafuri cum de secole nu s-au mai văzut. Lăsăm cascadorii să se ocupe de asta.
De ce românul care fură o pâine e numit hoț, și francezul, englezul, neamțul, turcul care fură teritorii întregi e numit cuceritor, apoi stăpân peste ele? Poate de-asta ne dezvoltăm cu viteza somnului. Că toți profită de noi. Avem cu toții cap, avem cultură pentru că din școli ne încărcăm exagerat de mult, dar când e vorba să punem ceva cap la cap – pauză.
România este țara tuturor imposibilităților. E țara unde densitatea de prostie pe cap pătrat depășește un milion de neuroni morți. Visăm la aderare ca să ne putem răspândi prostia molipsitoare și-n alte țări. Concentrându-se aici poate produce, cine știe, o implozie la nivel teritorial. Poate vom face câte-un FNI din fiecare bancă, îl vom pune pe Becalli la putere și ne vom încălzi ca boschetarii, dar nu la orice hârtii arzând, ci la lei noi, care nu vor mai fi valabili nicăieri. Cea mai mare parte a populației se va concentra la graniță, o să ne învățăm copii cel mai râvnit lucru de români: o viză proaspătă pe pașaport.
Ne-au văzut ungurii cât suntem de terminați și și-au zis să ne „salveze” din teritoriu făcând în mijlocul României „mica Ungarie”.Luați de-aici, frații noștri albi, furați-ne pământurile în mod legal de față cu noi. Măcar de le-ați salva, dar nici voi nu sunteți mai breji. Hai să plângem mai bine cu toții, români și unguri la emisiunile Andreei Marin.
Suntem o țară unde prototipurile publicității ne mainipulează și ne mânjim cu tot ce vedem crezând că ne înfrumusețează. Încălcăm cele 10 porunci, inventăm altele ca să avem ceva nou de încălcat, și iată că am încălcat o șa și v-am spus corupția, pardon, povestea așa!
Spre final ar trebui să dau explicația titlului ales. Zic „spre final” pentru că poate așa v-am făcut să citiți aceste rânduri, poate pe diagonală măcar, ca să căutați semnificația titlului. Sunt convins că după ce mi-ați citit aceste aberații lipsite de efect, ca buni români ce sunteți, vă veți întoarce la ceea ce făceați și până acuma. Legat de titlu: am făcut această alegere pentru că dumneavoastră îl considerați cel mai neinteresant posibil. Nu atrage pe nimeni, eventual pe cei mici care obișnuiesc să-l folosească. E mai bine să atragă mai puțină lume pentru că poate aceia se vor simți jigniți și nu vor recunoaște astfel fascinanta noastră societate. Copii să citească, pentru că ei sunt în putere să schimbe țara. Viitorul e în mâinile lor, dacă ei știu sub ce concepție să crească. Nu am argumentat negativul, doar am dat motivele unei schimbări. Poate vă întrebați ce puteți face. Duceți-vă în fața oglinzii, dați-vă două palme și vă veți da seama după ce vă veți trezi.
„Deșteaptă-te, române
Că e ceva pe foc;
Deșteaptă-te, române
Și culcă-te la loc.”

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!