poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 7969 .



DISCOBOLUL(III)
proză [ ]
Aforisme

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Lucian_Blaga ]

2009-06-30  |     |  Înscris în bibliotecă de Bot Eugen Iulian



DISCOBOLUL. - Discul solar se vede încă înainte de a răsări.
Discul solar se vede câtva timp și după ce apune.
Fizica lămurește perfect acest fenomen. Privind însă lucrurile într-un fel mitic, totul se petrece ca și cum soarele și-ar arunca discul înaintea și-n urma sa.

PSIHOLOGIE. - Am avut întotdeauna impresia că autoanaliza sufletească duce într-un fel la autodistrugere sufletească.
Înclinarea spre autoanaliză am remarcat-o în forme excesive
tocmai la persoane care au o înclinare secretă spre sinucidere.

DISTINCÞIE. - Picurul de rouă împrospătează agreabil o floare, dar nu o fecundează.

TURMENTAÞI FÃRÃ SOLUÞII. - Turmentarea metafizică a devenit la cei mai mulți gânditori actuali, care contează, un scop în sine. Ei se complac în această frământare ca atare, și fiecare și-o alimentează în felul său. Totuși, turmentarea ce nu-și găsește soluția în creație și într-o viziune metafizică este fie o neputință, fie o perversitate a spiritului.

O SEVERITATE CU CARE NU TE POÞI MÂNDRI. - Cele mai severe criterii de judecare a poeziei și literaturii le are sfântul. După părerea sa, poezia și literatura sunt prin însăși natura lor un păcat. De această sfântă simplicitate se fac vinovați toți cei ce aplică unui obiect criterii de apreciere care desființează, chiar în principiu, obiectul.

DESPRE FEMEI ȘI LECTURÃ. - Femeile n-ar trebui să citească decât ceea ce li se potrivește. Nimic pentru a se instrui dincolo de ceea ce e scris în anatomia ființei lor. Nimic din tot ce le-ar putea face să gândească altfel decât gândesc. Nimic din tot ce le-ar putea constrânge să simtă altceva decât ceea ce ele simt într-adevăr. În caz contrar, ele se deteriorează. Uite, zeița Venus stă întinsă pe covorul de clorofilă. Un fluture mare zboară și i se așază pe mână. O clipă fluturele strânge aripile, apoi se desface sub ochii ei ca o carte. Zeița încearcă să descifreze semnele de pe aripi. Aceasta e singura ei lectură.

AUTORI ȘI LUMI. - Toți oamenii de știință, împreună, sunt autorii unei singure lumi. Fiecare filozof, care-și merită acest nume, este autorul unei lumi singulare, a sa. Poetul este autorul unor lumi, la plural, căci fiecare poem poate fi o lume pentru sine.

DISCREÞIE. - Steaua polară nu e în centrul firmamentului vizibil, dar în jurul ei rotește zodiacul cu toate stelele.

GENIUL RECLAMEI. - Când țânțarii s-abat prin preajma megafoanelor, zborul lor s-aude zbârnâind ca niște cetăți zburătoare.

CEA MAI STRANIE ÎNTÂLNIRE. - Glasul nostru propriu, dacă l-am auzi, cum ni-l aud ceilalți, ni s-ar părea cu totul străin. Când auzim glasul nostru pe o placă de gramofon, nu-l recunoaștem. Să nu fie oare la fel și cu sufletul nostru? Dacă ni s-ar da posibilitatea să-l "întâlnim", sufletul nostru ni s-ar părea atât de străin, că nici nu ne-am opri ca să-l privim.

EȘUAREA UNUI SPIRIT EXCEPÞIONAL. - Eșuarea din orice pricină a unui spirit excepțional în propriul său domeniu are ceva din căderea neașteptată, paradoxală, a unei păsări ce se prăbușește moartă de pe creanga unui copac.

METAFIZICA. - Metafizica e geometria proiectivă a spațiului spiritual.

SCADENÞA ENIGMELOR. - Dacă ar exista o scadență reală a enigmlor - inteligența ar deveni la un moment dat un lux vrednic de dispreț.

NU ÎNTREBAÞI! - Nu întrebați pe-un poet ce ocupație are. Îl jigniți, întocmai cum ați jigni soarele și luna întrebându-i ce profesiune au.

AERUL ȘI ISTORIA. - Există două realități a căror imensă, zdrobitoare greutate nu o simțim, dar fără de care nu putem trăi: aerul și istoria.

UN CRITERIU AL STILULUI. - Frumusețile de detaliu care debordează o operă de artă nu sunt atât de inofensive sau de neutre cum se crede de obicei. Din contră, ele devin elemente negative, destructive, adverse creației.

PAUL VALERY. - Singurul poet "făcut" care scrie poezii mai bune decât un poet "născut".
Cum vine aceasta? A se cerceta cazul. Căci este vorba nu de-un principiu, ci de-un caz.

UMBRA. - Umbra e o reverență pe care lumina o face întunericului.

UN COPIL DESCOPERÃ ADAPTAREA LA MEDIU. - Trecând printr-o grădină zoologică, copilul zise: "Uite, tată, acest tigru, de când trăiește după gartii, s-a adaptat la mediu. Acu e vărgat!"

TERAPIE NEGATIVÃ. - Misticii sunt în cătarea unei terapii negative. Cei stigmatizați ar fi în stare să facă orice pentru ca rănile dobândite să nu li se mai închidă niciodată.


.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!