poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 

Boris Pasternak[Boris_Pasternak]

 
  Boris_Pasternak

Oraş de reşedinţă: Moscova
Are limba maternă Are limba maternă


Biografie Boris Pasternak

Pagina personală web Boris Pasternak


 
Adresa directă a acestui autor este : 

Authorship & Copyright Protection (beta):
 Colecţiile active ale acestui autor::

Cele mai recente texte introduse:

Poezie (29)
Toate (29)

Cele mai recente texte introduse:

Comentarii:

Texte înscrise în bibliotecă:

Pagina: 1

***(Nu e frumos să fii celebru) :
Poezie 2006-09-19 (9197 afişări)

À HÉLÈNE :
Poezie 2009-07-28 (6263 afişări)

Chanson :
Poezie 2009-07-28 (6124 afişări)

Definitia poeziei :
Poezie 2002-06-13 (10533 afişări)

DEFINITION DE LA POESIE :
Poezie 2006-02-19 (9422 afişări)

Définition de l’art :
Poezie 2013-02-05 (4976 afişări)

Febbraio :
Poezie 2005-08-31 (9978 afişări)

Grădina Ghetsemani : Tălmăcire de Marin Sorescu
Poezie 2009-04-13 (5878 afişări)

Ivaka :
Poezie 2013-02-05 (4758 afişări)

Je voudrais parvenir au cœur… :
Poezie 2015-03-25 (4651 afişări)

La débâcle du printemps :
Poezie 2015-03-25 (4345 afişări)

LA MORT DU POÈTE :
Poezie 2009-07-28 (6617 afişări)

Le houblon :
Poezie 2015-03-25 (4694 afişări)

LE POEME QUI SUIT LES POEMES :
Poezie 2006-02-19 (6964 afişări)

LE PRIX NOBEL :
Poezie 2009-07-28 (10307 afişări)

Le vent :
Poezie 2015-03-25 (4495 afişări)

Lea martinets :
Poezie 2013-02-05 (4910 afişări)

L'ÂME :
Poezie 2009-07-28 (6621 afişări)

L’artiste :
Poezie 2013-02-05 (5285 afişări)

L’ÉTÉ DE LA SAINT-MARTIN :
Poezie 2009-07-28 (7821 afişări)

Marguerite :
Poezie 2013-02-05 (4597 afişări)

Martie :
Poezie 2002-06-13 (8046 afişări)

MEIN LIEBCHEN, WAS WILLST DU NOCH MEHR ? :
Poezie 2009-07-29 (6045 afişări)

Nime nu va fi-n cămară... : Traducere în limba română de Anatol Codru
Poezie 2009-07-05 (5160 afişări)

Ô MA TRÈS BELLE… :
Poezie 2009-07-29 (6236 afişări)

RENDEZ-VOUS :
Poezie 2009-07-28 (8162 afişări)

Spasskoïe :
Poezie 2013-02-05 (5192 afişări)

Vantul :
Poezie 2002-06-13 (8225 afişări)

Vara in oras :
Poezie 2002-06-13 (7582 afişări)


Pagina: 1





Biografie Boris Pasternak

Boris Leonidovici Pasternak (n. 29 ianuarie (stil vechi) (10 februarie) 1890 la Moscova - d. 30 mai 1960) a fost un poet și scriitor evreu rus, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1958.

Este fiul lui L. O. Pasternak, membru al Academiei de arte. Se naște și crește într-o familie de artiști profesioniști, în familia pictorului Leonid Pasternak și a pianistei Rosa Kaufmande de unde provin și preocupările sale timpurii pentru diverse arte: desenează bine din copilărie; se ocupă de compoziția muzicală, influențat fiind de A. N. Skriabin, prieten al tatălui său, într-o altă, a treia perioadă, studiază cu pasiune filosofia. În 1909 se înscrie la Facultatea de istorie-filosofie a Universității din Moscova, renunțând la profesia de muzician. În 1912 pleacă în Germania, unde se ocupă cu studierea operei școlii neokantiane de la Marburg. Renunță și la specializarea în filosofie, problematica filosofică rămânând totuși în centrul atenției creației sale literare, până la romanul și scrisorile ultimilor ani. Pasternak optează, în final, definitiv pentru literatură.

În 1911 debutează cu poezii în almanahul grupării "Lirika", iar în 1914 tipărește placheta de versuri "Geamanul din nori". După examenele de la Universitatea din Moscova își definitivează primul său volum de versuri (1914). Din dorința de a fi alături de generația sa, Pasternak se "înregimentează" literar în gruparea moderat futuristă "Centrifuga", fără a-și renega însă rădăcinile, care coboară până în "veacul de argint" al poeziei ruse (perioada Simbolismului si a Akmeismului, dominată de figura lui Blok). Volumul Pe deasupra barierelor (1917) este, în mare măsură, o reluare a temelor din prima sa carte. Volumele Sora mea viața (1922) și Teme și variațiuni (1923), în care Pasternak își elaborează modul cu totul special de a surprinde lumea în integritatea ei, sunt primite cu entuziasm, impunându-l drept un mare poet. În anii '20, Pasternak încearcă să-și gasească locul în lumea creată de Revoluția roșie scriind poemele epice 1905 (1925-1926) și Locotenentul Schmidt (1926-1927), care, alături de poemul Înalta maladie (1923-1928), îi aduc recunoașterea oficială.

La sfârșitul anilor '30, deprimat din cauza nenorocirilor pe care le vede în jurul său - sunt anii terorii staliniste -, Pasternak renunță pentru o vreme la opera personală și își câștigă existența traducând. Traduce mult, din Shakespeare, Kleist, Goethe, Petofi, Shelley, Verlaine, din germană, engleză și din poezia gruzină; călătorește de altfel și în Gruzia.

În timpul Războiului publică volumele de versuri Pe trenuri timpurii (1943) și Întinderea pământească (1945). În iarna aceluiași an începe să scrie romanul Doctor Jivago. După război elaborează partea cea mai importantă din romanul Doctor Jivago, despre un intelectual cu opțiuni tragice între lumea intimă și existența publică, socială. În 1948, întregul tiraj de Opere alese de Pasternak, tipărit in anul precedent, este dat la topit. Publicarea romanului în străinatate în 1957, in Italia, și decernarea Premiului Nobel pentru literatură în 1958 a generat ascuțite critici în presa sovietică, soldate cu excluderea sa din Uniunea scriitorilor și contrângerea sa să renunțe de bună voiela Premiul Nobel. În 1959 încheie volumul de versuri Când se înseninează. La 30 mai 1960, scriitorul moare la Peredelkino, celebrul sat de creație al scriitorilor sovietici, situat într-o suburbie a Moscovei. În însemnările și scrisorile ultimilor ani Pasternak și-a adunat punctele sale de vedere asupra artei.

Bibliografie selectivă

Vremea începuturilor -- (1912 - 1914)
Pe deasupra barierelor -- (1914 - 1916)
Anul nouă sute cinci -- (1925 - 1926)
Locotenentul Schmidt -- (1926 - 1927)
A doua naștere -- (1930 - 1931)
Doctor Jivago -- 1957



poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!