poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2264 .



cateaua si javra
scenariu [ ]
proza scurta

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [alcor.enea ]

2017-05-23  |     | 





Bucovina.Sat bătrân, printre dealuri, lângă o veche mânăstire.Seară de vară fierbinte.
Pe o buturugă lipită de gardul unei căsuțe, o bunică și doi nepoței, sub un măr,tăceau privind de-a lungul uliței pustii și plină de colb. Clopotele mânăstirii vibrau aerul înserării, când zgomotul unui motor care se apropia a murdărit liniștea. Din curte, a ieșit lătrând o cățea și s-a repezit cu lătrat furios către automobilul în viteză, înconjurat de nori de praf.Bunica și-a acoperit gura și nasul cu un colț al baticului cenușiu, copii cu pălărioarele. Un schelălăit, apoi frâna mașinii din care a coborât o doamnă, s-a uitat la bara de protecție și dacă tot venea de la mânăstire, a suduit: “A dracului javră!”. S-a scuturat de praf, a intrat în mașină și dusă a fost, pierdută în norii de praf.
Copii s-au repezit în uliță, de unde se târa însângerata, cățeaua lovită de mașină. S-a așezat pe o parte, la picioarele bunicii, privind-o cu ochii durerii. A început să tremure tot mai puternic, s-a încordat și cu efort gemut din tot sufletul ei, a născut doi pui, s-a răsucit capul spre ei și Dumnezeu i-a luat sufletul.
S-a întâmplat doar în câteva minute.Cei doi copii, plini de praf, stăteau încremeniți. Unul a întrebat: ” Mamaie, ce-i aia javră?”. Bunica a murmurat: ” Un animal fără Dumnezeu!”.
Apoi, bunica a început să strige pis, pis, pis până a apărut o mâță tărcată, cu burta atârnată fleoșcăită, pe care bunica a luat-o cu blândețe în brațe și i-a pus botul lîngă cei doi căței abea fătați, care parcă mieunau orbecăind în iarbă. Pisica a început să-I lingă, așa că, după ce i-a curațat, bunica i-a luat și i-a dus în cotețul cățelei, urmată de pisica care-i adoptase.
Copii priveau în tăcere. Bunica le-a spus: “ Ea și-a pierdut puii acum trei zile, pe ploaia aia mare, dar mamele rămân mame !”
Bunica a luat o săpăligă, s-a dus în spatele troiței de peste drum și a săpat o groapă în care ce-i doi copii au așezat cățeaua, după sfatul bunicii. Peste micul mormânt, bunica a pus o rădăcina de flori albastre de ”Nu mă uita”. Copii au întrebat-o: ” Nu ar trebui să-i punem și o cruce din bețe?”. Sprijinindu-se de marginea troiței, bunica le-a răspuns cu glas stins: ”Crucea e doar pentru noi, maică !”
Pe uliță a apărut o mică cireadă de vaci, din care s-a desprins una și s-a oprit în poartă.” Bine ai revenit fetițo !”, a zis bunica. A dus-o în grajd, si după ce și-a spalat mâinile cu apa de ploaie din hârdăul de sub burlan, a muls într-o ulcică lapte și l-a dus la pisică. Copii o urmăreau, ca puii de rață.
S-au întors toți trei pe buturuga de sub măr și priveau spre norii roșii ai asfințitului. Oftând, bunica a murmurat ca pentru ea: ”Dumnezeu nu știe să râdă și nici să plângă, dar ne iubește așa cum suntem!”
Clopotele mânăstirii chemau la vecernie.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!