poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3134 .



Alegerea
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [livy ]

2004-03-04  |     | 



A fost odată, demult un om sau poate o faptura nepaminteană, despre care se spunea ca poate sa patrunda in visele oamenilor si sa le fure speranta din suflete. Era atat de batran incat i se pierduse sirul anilor, si atat de ascuns privirilor incat daca atunci cand te trezeai dimineata cu un fior rece in inima (semn ca iti ravasise sentimentele), nici nu ai fi stiut ca mai exista. Și se mai spune ca acest batran jumatate om, jumatate mit se plimba adesea, sau mai degraba plutea pe tarmul marii privind adesea la linia orizontului, acolo unde spatiul finit si cel infinit se unesc. Asculta cu nesat cum marea își striveste clipa de clipa valurile involburate de stanci, si cum se tanguie sinistru. Iubea marea tocmai pentru ca undeva, dadea impresia ca ca e singura care poate sa atinga inaltul cerului. Exista oameni care spun ca l-au vazut și mai mult care l-au auzit vorbind cu Cerul. Asa se spune.
Si povestesc ca intr-o zi si-a ridicat privirile spre inalturi si a rostit:
- Doamne, Tu m-ai pus sa-mi aleg Adancul ori Inaltul. Te rog sa ma faci peste ca sa pot sa-Ti vad lumea din ape si sa ma pot hotari. Si Dumnezeu l-a ascultat. Mainile i s-au transformat in inotatoare, trupul i s-a acoperit de solzi iar pielea i-a pocnit in branhii. Si a pornit-o spre adancuri, lasand in urma lui cercuri de foc pe ape. Si a intotat atat de jos incat adancul l-a durut. A revenit la tarm si si-a ridicat din nou privirea spre Inalturi.
-Doamne, am inotat atat de jos incat adancul m-a durut. Si acum Domne fa-ma pasare sa pot sa-ti vad inalturile. Si Dumnezeu l-a ascultat. Din maini i-au crscut aripi iar pe corp pene. Si s-a ridicat in vazduh, lasand in urma lui o lumina orbitoare. Si a zburat sus, sus de tot incat inaltul si albastrul l-au durut cumplit. Si a coborat din nou pe tarm si a zis.
- Doamne, am fost si faptura a apleor si a cerului, dar n-am putut alege. Mai Lasa-ma 3 zile si voi decide. Se spune ca timp de trei zile batranul s-a tot transformat in peste și mai apoi in pasare, in peste si iar in pasare. Si cand cele trei zile s-au terminat a ridicat din nou privirea la El si I-a spus:
-Tu Doamne mi-ai ascultat dorinta iar acum eu trebuie sa aleg. Am inotat atat de adanc incat adancul m-a durut și am am zburat atat de sus incat inaltul l-am simtit mult prea inalt. Eu vreau sa raman aici unde inaltul si adancul se unesc. Si si-a pus mainile pe piept,s-a asezat pe nisipul rece iar din Ceruri s-a pornit un vant naprasnic ce i-a smuls carnea de pe trup, iar din adancuri a cerscut un val inalt și ivolburat ce a dus cu el in ape oasele.
Si se mai spune ca daca stai in acel loc timp de trei zile te transformi in peste si apoi in pasare, și spun batranii ca este un loc blestemat. Pentru ca Inaltul e prea inalt iar adancul e prea adanc.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!