poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 964 .



Episcopul Nifon
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [coculeana ]

2006-12-28  |     | 



Pe planeta Lorena, în constelația Iota, exista un călugăr renumit , pe nume Nifon. Acesta ajunsese la venerabila vârstă de 101 ani. Având o vârstă atât de înaintată și o viață fără de păcate, toți locuitorii acestei planete îl iubeau și se duceau de multe ori să se spovedească lui. Să auzim povestea cea fără de păcate și curată mai ceva ca lacrima a acestui preacuvios. Mulți oameni, rugându-se la Cel de Sus, automat văd într-un călugăr pe trimisul Domnului. Dacă uneori această imagine mai șchioapată, nu este decât o problemă a destinului, că doar sunt și ei oameni cu oase, sânge, orgolii, răutăți, venin și iubire.
Călugărul Nifon s-a născut la începutul secolului XX, în anul 1905, pe planeta Portena. Mama lui era dansatoare de cabaret, iar tatăl lui era crescător de porci. Porcarul Gonzo s-a îndrăgostit de dansatoarea Celia, care era mai tânără cu treizeci de ani decât el. În urma acestei iubiri a apărut pe lume micuțul Toni. După trei ani, mama Celia îl părăsește pe porcarul Gonzo și pleacă după un dresor de foci pe planeta Lorena, luând cu ea și pe micuțul Toni. Dresorul pe nume Mango îl acceptă cu greu pe Toni. Terorizați zi de zi Celia și micuțul Toni, în cele din urmă le-a ajuns cuțitul la os și au încercat să plece de lângă Mango. Atât le-a trebuit! Mango a luat un cuțit mare și l-a înfipt în inimă Celiei. Pe Toni nu l-a găsit și a strigat cu mânie:
-Bine că a dispărut, că și așa nu-l puteam suferi.
Micuțul Toni care avea șapte ani, o zbughise spre un schit, unde se ducea de multe ori pentru că sihaștrilor le era milă de el, și îi dădea de mâncare. Schitul pe nume Mina avea patru călugări: Ilie, Irineu, Veronel și Veniamin. Acesta îl învățau pe Toni arta cititului, a postului și a rugăciunilor. Până la 14 ani , micuțul Toni a stat la Schitul Mina. Acum a devenit un adolescent pios, respectos, iute la minte. Este trimis să-și desăvârșească studiile la Mănăstirea Almira, unde alături de teologie mai studiază și retorica, literatura și istoria religiei. La acestă mănăstire veneau pelerini din toate colțurile planetei.
Acum Toni s-a îndrăgostit de o tânără pelerină pe nume Ligia. Părintele Selenius care-l privea îi spuse cu blândețe:
-Astea sunt ispite care îți dau târcoale. Tu trebuie să le faci față, căci altfel viața în mănăstire ți se va părea un chin greu de îndurat.
Două săptămâni a stat Toni care acum se numea părintele Nifon, tot într-o rugă, până când gândul cel frumos dispăruse. La 20 de ani, pentru că era un călugăr studios , corect și plin de credință, fusese trimis la studii înalte pe planeta Gorgona. Aici a studiat limba greacă, latina, slavona și ebraica. La 35 de ani s-a dus la Catedrala Rovena, unde Nifon a ajuns pe cele mai înalte trepte, fiind numit Episcop. În această perioadă primise veste de pe planeta Portena, de la tatăl său Gonzo. Acesta îl anunță că va veni să-l vadă, căci aflase de existența lui. Când avea 80 de ani tatăl său muri și fusese îngropat în cimitirul catedralei. Acum părintele Nifon, care în decurs de 80 de ani de când este față bisericească a văzut tot mapamondul, nu-și mai dorește decât liniște. Rugăciune, rugăciune și iertare pentru toți păcătoșii lumii.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!