poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 840 .



Așa bănci, așa istorie
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [coculeana ]

2006-12-23  |     | 



Pe planeta Borodina s-au întâlnit pentru a-și da soluții constructive falimentului ce bătea la ușă următoarele bănci: Banca Rolina, Banca Minerva, Banca Alfona și Banca Sovina. Având fiecare câte o istorie încâlcită și ciudată, băncile intrate deja în panică s-au gândit că o soluție venită din afară sau din sânul lor poate duce la salvarea de la faliment. Banca Rolina le spuse celor prezente:
-Eu am credința în suflet, respect pe toți clienții. În seif nu mai am bănet, acum, pot avea pretenții? Eram bancă de valoare, inspiram chiar și încredere. Sunt uimită și mă doare, m-am imbolnăvit de fiere. Dobânda era chiar mare, clienții erau mulțumiți cu toții. Mă macină o întrebare:
M-au falimentat mafioții? Numai trei directori dragă, și-au făcut construcții mari. M-au lăsat fără de vlagă, nu au fost ei niște măgari? Numai trei funcționari , au limuzine mai scumpe. Prin preajmă am doar avari, vremurile astea sunt prea...tâmpe. Banca nu are avion, nici clienți de mare clasă. Falimentul este un trombon, i-am căzut acum în plasă. Banca Minerva, nervoasă le arătă cu degetul vădit iritată:
-De la mine au luat bani ca să-și facă fabrici și case. Nu au fost ei doar dușmani, falimentul îl am în oase. Au mutat bani în Elveția, că doar nu erau netoți. M-a cuprins acum demența pe bunici și pe nepoți. Au plecat și peste hotare că nu trăiesc o veșnicie. Eram o bancă așa mare, acum sunt doar o "stafie" Au luat bani și duși au fost. Nu le-a fost de mine milă? Chair de plâng , nu are rost, sunt o doamnă nu-s o copilă. Clienții erau de soi, senatori și deputați. Banii nu s-au întors înapoi, nu sunt ei niște sonați? Ei au forță și putere, nu s-au gândit la nimic. AșA au făcut avere, nu au avut rușine un...pic. Dacă o iau de la început, cu greșeli și toate cele, o să-mi schimb al meu statut, o să mă lepăd de lichele.
Banca Alfona, veni și ea cu o idee:
-Dau faliment doar ratații. Cei isteți sunt doar în frunte. Ai curaj în fața nației, nu are cine să te înfrunte. Eu nu știu ce-i acela faliment. Îi respect pe al meu client. Scrie ; CINSTE pe firmament, cu banii mei sunt atent. Nu am voie să greșesc, sunt o bancă serioasă. Nicicând nu mă umilesc, de griji multe nu sunt roasă. Nu ați fost atente cu banii, suportați azi consecințe. Ați acceptat în jur dușmani, ați chiulit pe la ședințe. Voi nu ați căscat ochii bine, v-au mâncat rațele din mână. Pentru voi nu există mâine, sunteți ciobani fără stână.
Banca Sovina, le spuse în final:
-Vântul a venit la noi, cum era de așteptat. M-a transformat în strigoi, pe loc m-a falimentat. Măcar dacă venea Tornada din acele zări, mai iute. A început însă șarada, asta a prostie...pute. Cine să mă ajute acum? Rudele Vântului "turbat" or să mă arunce-n drum, că sunt proastă de legat. Avioane, bărci, elicoptere, am adus pe lângă mine. Am făcut la mulți avere. Ce am făcut? Nu este bine? Am fost o bancă căscată, o spun asta în final. Plata nu a fost o plată, luată am fost drept papagal. Dacă aveți clienți serioși, vă spun cu mâna pe inimă, nu-i mai lăsați pe curioși să vă știrbească din stimă.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!