poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1356 .



Boala cea mai grea.
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [coculeana ]

2006-09-09  |     | 



Pe satelitul Galimede din constelația Zeta s-au întâlnit pentru a dezbate bolile cele mai periculoase existente aici următoarele organe:Creierul Cremon, plămânul Pamfil, ficatul Filon, stomacul Socrate, inima Iolanda, sângele Serafin și rinichiul Relu. Să vedem care este baiul acestor organe de seamă ale organismului uman. Creierul Cremon se ridică-n picioare și le spuse celor prezenți:
-Să vă zic una pe șleau;
-Cred că o să băgați de seamă, de la voi asta și vreau să aveți de mine teamă. De la mine pornesc toate că sunt cel mai dezvoltat.Toate-ți pot merge pe roate dacă ești super dotat. Ai creier, ești om deștept. N-avem toți aceiași valoare. Cel care este înțelept în minte poartă doar soare.La creier boala nu-i grea. Poți fi doar puțin nebun. Lumea asta e prea rea. Din voi cine este mai bun?
Plămânul Pamfil care nu-i conveni ce auzi se ridică de pe scaun si-l apostrofă pe creier;
-Creierul ăsta dacă este bleg, poate să plece de acum. Eu nu pot să-l înțeleg, nu-și cunoaste-n viață al său drum Poți să fii deștept, măi frate însă dacă nu ai plămâni nu te bucuri de sănătate, boala nici nu poți să o amâni.
Deodată ficatul Filon, agitat, le spuse:
-Când privesc la ale voastre fețe mă gândesc: Ați făcut bine?
Nu are cine să vă învețe că boala nu are trăsături prea fine. Ficatul de este uzat, plămân, creier la gunoi, eu sunt de necontestat, mori lent, te faci strigoi. Toți trebuie să fim uniți, de la cap până la picioare. Să nu mai fim adormiți căci boala ne pune la încercare.
Stomacul Socrate care moțăia alături, se trezi brusc și le spuse;
-Eu dacă am hrană bună, nu mai am nevoie de nimic. Oricine poate să spună că sunt un stomac șic.Nu-mi trebuie gândire multă nici aer curat prin jur.Pe lume nu-i nici o turtă și nimic nu este pur. Când vine hrană prea multă îi spun repede doar stop. Lumea asta nu e cultă, când la trap când la galop.
Inima Iolanda, plină de importanță le spuse:
-Sunt artistă, vedeți clar.
-Fără mine nimic nu se poate. Am se pare iz de star, nu mi-e frică, zău la moarte. Am bătăi mai mari, mai mici, sunt ale mele și nu le ignor. Eu am venit iute aici pentru că de voi mi-e dor. Eu vă bat la fund pe toate. Puteți fii și corectate. Boala când vă pune-n coate spui; Adio! la sănătate. Puteți fi oricând înlocuite, chiar și eu care sunt inimă. Puteți chiar fi păcălite, fără bani și fără primă.
Sângele Serafim pentru că nu este băgat-n seamă le spuse;
-Să vedem dacă nu-s eu, cine mai circulă într-o ființă?
Sunt printe voi un leu, pentru toate am știință. Trebuie să
prețuiți-n veci sângele și să-i respectați culoarea. Voi sunteți acum prea reci, vă agitați precum oceanul și marea.
Rinichiul Relu,calm le spuse;
-Eu sunt rinichiul drept. Celălalt azi este absent.Ce spuneți nu este înțelept, eu la boală sunt atent. Am respect față de creier , la fel și de inimioară. Stomacul poate fi și de fier iar ficatul să nu te doară. Formăm toate un întreg. Avem calități dar și defecte. Eu nu pot să vă reneg, nu suntem toate perfecte.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!