poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3930 .



Reportaj de război-II
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [nepotul lui rameau ]

2006-08-04  |     | 




" Răul va veni din Nord "- Profetul Jeremiah, aleph
-----
Ca să fie clar de la început :
Io Non Fa La Politica, cum zice cântecul lui Valdemar Bastos.Astia din Angola au suferit și ei crime etnice. 27 ani de razboi sângeros intern. Muzica lui Bastos devastează, se simte suferința în glasul lui vibrant.De ce se scrie despre razboi? Din dorința de a influența. Exista o lege a haosului:
"un element minor, aleatoric poate afecta radical sistemul". In lumea mea tehnică numele inventatorului dispare rapid, uitat în timp, dar invenția rămane: tranzistorul netul, discul optic, telefonul celular, zeii societăți tehnocrate. In politică e mai altfel. Conducătorii arabi sunt asociați cu pagubele umane produse Israelului. Presedintele Sadat a fost omorât pt că a adus pacea.Ițhak Rabin a fost ucis de extremiști, de lipsa de vigilență a sistemului.
Uneori democrația o dă zdravăn în bară.
-----
Mail
Adriana Ausch e la Târgul Mureș în vizită la familie. Cred că se gândește și la noi printre picături.Imi promite să vină la primavară cu un recital la Tel Aviv. Sper să aibe musai în repertoar Les feuilles mortes sau Ne me quite pas al lui Brel.
-----
1 August
E o inundație de mașini și blocaje prin oraș, de nedescris. Cumpăraturi, pregătiri, deplasări pripite. Azi nu au căzut catiușe decat răzleț. Primul ministru Olmert ne anunță că vom continua să dezarmăm Hizballah până sub masa critică. Cum se definește masa critică a unei mișcări teroriste? Woody Allen are un film comic în care gherila comandă varză, hrana luptătorilor. Restaurantul produce 234 de roabe pline cu varză călită, cărate spre junglă de soldați bărboși. Când vine la plată comandantul rupe chitanța zicând bucătarului: Viva la Revolucion.
-----
Vorbesc pe net cu un băiețel de 10 ani din Craiova. Vioi și foarte avid să afle. De ce e război? Ce strategie aveți? Ce arme se folosesc? Catiușele sunt nucleare? Aflu că joacă șah deci știe sa pregătească un atac sau o apărare. Când va fi mare va fi ofițer mă anunța mândru. Simt ca mă va face mat în 5 mișcări.
-----
Glume. La radio cineva telefonează la Beirut: Hello Beirut?, here Israel. We want to order two hamburgers, one with onions, for Tel Aviv..Do you deliver here?
May I speak with mr.Hasan Nasrallah? Is he at home or underground? Cineva trântește telefonul. E clar că nu au chef de glume. E ceva acru în aer.
-----
Cum se cuantifică un război? Cred că formula Metcalfe din 1980 (*) se aplică destul de bine: costul războiului crește linear cu numărul zilelor de ostilitate, în schimb valoarea insuportabilă a pierderilor umane e o curbă exponențială a pătratului lui N, unde N reprezintă numărul total de victime. Cele două linii se intersectează undeva după X zile de război, X desemnând masa critică a conflictului. Acesta e momentul să se ceară imediat încetarea focului. Orice victimă după termenul X e o risipă inutilă. Cinismul acestor formule nu mă mai sperie. Totul e statistic, măsurabil și calculabil. De parcă un mort din ziua (X-1) e mulțumit cu soarta sa, justificând formula.
-----
Paralele. Mihai Sebastian- Jurnal- pagina 463.

1 August 1942: "Iulie a trecut îngrozitor de încet-ceas după ceas, minunt de minut.Trag timpul după mine. ma târăsc dupa el. E extenuant. "For now hath time made me his numbering clock" spune Richard II, în închisoare.
Inchisoarea noastră e mai apăsătoare. Aș vrea puțină uitare, indiferență o viață simplă, fara obsesii". Carte bună Jurnalul, interesantă. 10 ani de zbucium.
Oare am să devin huligan?
-----
Carmen Visalon e singura care se intersează de soarta mea. Ceilalți au dispărut în vacanțe sau fac planuri de evadare. Noroc cu netul, capăt zilnic câteva cuvinte de îmbărbătare de la fata asta dragă. Un amic din Canada (ML) mi-a trimes un link cu 5 blues excelente, potrivite la starea de spirit. Le ascult non stop cu plăcere. In Tel Aviv, departe de explozii discotecile sunt pline. Nu e loc de parcat mașina.
Tinerii au alte griji. Imi amintesc de un experiment care demonstrează relativitatea aprecierilor noastre. In fața a 5 persoane se prezintă un bărbat ales la întâmplare din public. Se cere celor 5 să noteze separat ce cred despre înălțimea tipului. rezultatele: e scund-e înalt-potrivit dar slab-obișnuit-cam sub normă. Așa s-a nascut în anii 80 fuzzy logic. Natura nu lucrează binar, e clar. Războiul are doar două faze: viu-mort.
------
3 August-cumpăr un ziar. 210 catiușe trase ieri peste toate așezările noastre. Noaptea un raid la spitalul din Baalbeck. Se descoperă arme și rachete ascunse în spital.Bolnavi nu erau, doar computere, hărți, documente și mijloace de luptă ale gherilei. Bilanț la noi: un civil mort lovit direct (pe bicicletă în drum spre adăpost) și zeci de răniți. Fidel Castro în Cuba nu se simte bine. E în spital la Havana și e bine păzit. Si el și-a început cariera, tot într-o gherilă. Stiam deja totul, dinainte.
Nimic nu e mai vechi decât ziarul de azi.



(*) - Inițial, legea Metcalfe se aplica la rețele de comunicație.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!