poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2223 .Astronomie cu bomji
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Antiastrolog ]

2008-09-30  |     | Sfârșit de septembrie. După vre-o două săptămâini și jumătate de vreme năprasnică iată, că de vre-o câteva zile se lasă o vreme frumoasă ca-n povești, care în Basarabia se numește "toamna de aur". Cerul este aproape fără nori, copacii se colorează în aur, iar vântul bate încet și molcom. Ei, dar un astrofizician veritabil neglijează poezia pentru a consemna în jurnalul de observație direcția exactă a vântului, presiunea atmosferică, cantitatea și înălțimea norilor pe cer, temperatura aerului. Fac aceste lucruri, când dimineața î-mi promite un cer frumos pentru seară, sau chiar și după o noapte la capătul orașului pe șoseaua Balcani, unde locul este deschis pentru a viziona cerul integral.

De această dată, după ce duc gunoiul la coșul din fața casei mă ciocnesc cu un bătrân mizerabil de vre-o 70 de ani cu o geantă murdară și slânoasă pe spate, care caută insistent în coșul de gunoi resturi alimentare. Sigur, că nu este pentru prima dată. Acești bomji au apărut aproximativ pe la 1989, când la Chișinău aveau loc Marile Adunări Naționale, iar mai târziu, pe la 1991-1992 ei erau atât de mulți, că lumea se obișnuise cu ei ca și cu hoții de buzunar din trolebuze, sau cu câinii hoinari care inundaseră orașul.

Am avut câteva întâlniri mai memorabile cu acești bomji, care î-mi povesteau istoriile lor, după ce le dădeam câte 20 - 30 de lei, sau poate și mai puțin, de cât aveam...

Unul, pe care l-am întâlnit noaptea pe la 2-3, după ce coborâsem de pe acoperișul casei, de vre-o 45 de ani, un român destul de hazliu și volubil î-mi spuse, că-l alungase soția din apartament, că locuiește, pe unde se nimerește, că pe la 1988 tocmai absolvise Universitatea Tehnică din Chișinău, se căsătorise cu o rusoaică din Chișinău, și nici nu prea apucase să lucreze cine știe ce, că rusoaica l-a alungat din casă, dar peste vre-o 6 ani rusoaica s-a mutat la Tiraspol. El trăiește la un gospadar din Durlești, care i-a găsit un loc în "sărai", adică într-un grajd pentru lemne, îl mai ajută pe acesta pe lângă casă, iarna îngheață de frig în grajdul acela, ba, într-o iarnă era cât pe ce să ardă de viu, căci făcuse focul neregulamentar și adormise.

Îl întrebai, de ce nu merge să se angajese la vre-o slujbă? Îmi spuse, că-și pierduse actele, și că nu are bani, ca să și le restabilească. După ce îi dădusem vreo 20 de lei, i-am spus unde locuiesc, și i-am zis, să mai treacă pe la mine, dacă are nevoie de bani pentru acte. Lucru, care s-a și întâmplat peste vre-o 5 zile. Mi-a zis că și-a găsit o slujbă de vre-o 2000 de lei pe lună, și că, dacă-i mai dau încă 50 de lei, atunci î-și restabilește actele pe deplin, căci mai împrumutase încă vre-o 200 de lei, ba de la gazdă, ba de pe la prietenii săi bomji.

Al doilea era un rus de vre-o 70 de ani pe care l-am întâlnit pe la vre-o două noaptea. Î-mi spusese, că are apartament foarte bun de 3 odăi la Botanica, că locuiește singur, căci soția a decedat, iar copiii au plecat care și pe unde, iar în vremurile sovietice lucra la fabrica de bijuterii din Chișinău, care demult nu mai funcționează, și câștiga vre-o 700 de ruble pe lună.

I-am spus, că asta era o sumă de loc proastă, și că, probabil, pe la 1977 o rublă era cam cât vre-o 1,5 dolari, adică avea salariul unui asistent universitar european sau american la acea vreme. L-am mai întrebat, de ce nu cere ajutor de la copii, la care mi-a spus, că copiii l-au uitat definitiv, și nu l-au mai căutat de vre-o 15 ani... După ce am fumat împreună câte o țigare, i-am dat și lui vre-o 20 de lei, cât aveam în acel moment, și l-am rugat să nu mai umble pe la coș, ci în caz de nevoie să bată la ușa mea, că-i voi mai da încă.

Însfârșit, astăzi, tocmai în ziua bunicuțelor, după o prezentare exemplară a evenimentului la Radioul Național al Moldovei cu Andrei Porubin ca prezentator și Taisia Voronin ca organizator principal al evenimentului, am ieșit să scot gunoiul din apartamentul meu, care e la parterul blocului, să văd situația meteorologică, că mai întâlnesc un moș rusofon de vre-o 70 de ani. Chiar în momentul, când ieșeam pe ușa de la scară, simții un miros neplăcut și usturăcios. Putea tare de la vre-e 3-4 metri. Ei, dar e vina lui? Era blond și era cu vre-o 10 minute înaite de zenitul Soarelui. M-am întors și eu în apartament, am scotocit prin buzunare, și găsind vre-o 10 lei îi dădui și lui, cu rugămintea să mai treacă, ca să-i dau mai mult.

Întors acasă, am căutat spre perna mea de sub cap, care mi se păruse mai murdară ca niciodată. Nu-mi veni să cred, căci am schimbat-o alaltăieri. Dar, doamne, de când nu m-am spălat pe cap? Hei, hei, de vre-o 7 zile, ca să nu zic, că de la Ion Bodiul, adică de vre-o 30 de ani, când puteam să mă bălăcesc în cada de baie ore întregi, nesocotind apa și șamponul, care se vor consuma.

Î-mi pare foarte rău, că un site de calitatea

http://www.factmonster.com/countries.html
nu face o trecere în revistă a evoluțiilor economice în timp ale țărilor.
Ceea ce î-mi amintesc foarte bine, este că la 1982 PIB/capita în URSS era aproape de trei ori mai redus decât în SUA.
Foarte sibiectiv, vizual, mi se părea, că Republica Sovietică Socialistă Moldovenească împreună cu Lituania, Letonia erau întrecute doar de Estonia,Letonia, Armenia. Ucraina și Rusia rămâneau în urma Moldovei.
Nu știu dacă aveam dreptate?.  | index
 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!