poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1350 .



Regele petrolului
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [coculeana ]

2008-07-27  |     | 



În deșertul Soraya se găsea un rege pe nume Musaden. El avea drept moștenire o serie de dune unde se descoperise petrol. Era putred de bogat și era un mare arogant. Pe el îl slujeau cu multă credință cele două persoane: Dody și Lody. Musaden era mândru de bogăția lui și de câte ori veneau clienți pentru a negocia cu el prețul acestei bogății trimise de Alah și de destin el le spunea de la obraz:
-Toate până la petrol! Nu permit să discutați! Voi nu vedeți că este inflație mare?
Sunteți toți niște sonați. Barilul de petrol valorează mulți dolari. Voi nu vă pricepeți la nimic, noi avem forță pe lume, suntem cei mai tari.
Sluga cea mai loială Dody, îi spuse la ureche:
-Dacă facem trafic cu acest petrol, vinovatul cel mai mare, veți fi Domnia Voastră, eu sunt doar o slugă fără nici măcar un rol. Vrei să pari un om integru, însă nici nu știi ce vrei. La suflet ești mult prea negru, ne-ai făcut toți anii grei. Dacă am înțeles eu bine, afaceriile cu petrol merg strună. Trebuie să avem răbdare până mâine, poate avem o zi mai bună.
Musaden i-a reteză scurt:
-Nu există nici o cale dacă suntem prea încăpățănați. Noi luptăm pentru parale, nu mai fiți așa șocați.
În suflet port multe secrete, nu pot să le spun aici. Pentru voi nu am regrete, noi oamenii suntem prea mici. De vom tolera minciuna, prostia, ,grandomania, de
nu vom fi uniți în aceste vremuri tâmpe, de prețuri vom fi înghițiți și haznaua se va umple. Cu rahat dar nu cu petrolul care ne va aduce doar foloase,
pentru că am în jur doar papagali. Sunt doar fraieri, dorm în front și se cred cu mult mai mari.
Sluga Lody veni cu o idee tâmpită:
-Orice tresărire, orice mișcare ne este spionată. Nu poți decât să mergi pe brânci sau în coate. Este o bogăție mare și popoarele de această resursă epuizabilă, toate sunt prea speriate. Voi complotați împotriva destinului cu acest petrol, nu-l vindeți, nu-l excrocați. Voi păreți prea speriați și trebuie folosită politica parului dacă acum vă agitați. Eu, îmi voi face sălaș, singur fără voi. Mă lipsesc de acest rege laș, puteți să rămâneți amândoi. De când s-a descoperit petrolul, cochetați mereu cu trădarea. Sunteți plini de șmecherii cum este de valuri plină marea. Preferam să fiu înecat în adâncuri ca să nu mai vă văd fața, sunt sătul de aceste trucuri și de mintea voastră plină de ceață. Măcar să avem respect, să nu mai dezgropăm trecutul,totul se pare ,zău, infect, să tot faci pe orbul și mutul. Dacă am greșit îmi cer iertare, vreau să aplanăm acest conflict cu prețul petrolului. Dar în această împrejurare dacă nu sunteți cinstiți eu voi folosi cuțitul.
Peste o oră se anunță la televiziunea din Soraya că au fost descoperite rezerve de petrol sub o banchiză din zona polului Sud. Cei trei bogătani au aflat această știre și s-au făcut roșii de supărare.
După trei zile peste dunele din Soraya s-a iscat o tornadă care a nimicit localitățile și locuitorii din zona. Peste această zonă tot nisipul a pus stăpânire iar petrolul a rămas o sursă neexploatată.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!