poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1364 .



Destine
proză [ ]
1.11. Din nou împreună

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [nuty2007pe ]

2008-04-08  |     | 




O dimineață însorită prevestea zi frumoasă pentru tot restul zilei. Mitu și Tina îmbrăcați de duminică se îndreptau fără grabă spre locuința Mariei. Mitu era mult mai liniștit față de cum era la momentul aflării veștii. Tina reușise să-l calmeze și să-i dea motiv de a accepta întâlnirea, convingândul că oamenii aceia aveau un motiv serios să se întâlnească cu el.
Maria îi aștepta cu zâmbetul pe buze, dovadă că și ea avea un motiv să nu mai fie îngrijorată.
- Bună dimineața, mămucă Maria! Te văz zâmbitoare, ce vești bune ai să ne dai?
- Bună, Maria! Mi-a spus Mitu că au apărut părinții naturali ai lui.
- Da, au apărut! Azi, după slujbă ne întâlnim cu ei acasă la părinte. Vor să te cunoască și pe tine, Tina!...Eu merg la slujbă, voi ce faceți?
- Azi o să mergem și noi la slujbă, răspunde Mitu!
Se îndreptară toți trei spre biserica orășelului. Tăcuți, afundați în gândurile lor, fiecare în parte își imagina cum s-ar putea termina povestea aceasta cu atâta suspans. Erau hotărâți fiecare, să-și apăre poziția. Intrară în biserică, fiecare aprinzând câte-o lumânare cu rugă la Cel de Sus pentru împlinirea dorinței de moment.
După slujbă, împreună cu părintele se îndreptară spre locuința acestuia. Erau așteptați de familia preotului și de musafirii acestora, părinții lui Mitu. Mitu și părinții lui stăteau față în față, se priveau curioși ,și-n același timp aveau senzația că se cunosc de când lumea. Era vizibilă asemănarea dintre Mitu și părinții săi, mai ales cu mama. După câteva replici de politețe luară loc pe scaune, fotolii ocupând toate locurile disponibile din sufrageria preotului. Un pahar de vin nobil servit de gazdă făcu conversația mult mai volubilă. Andrei fu primul ce deschise vorba despre scopul pentru care ei au venit.
- Mitule, băiete am vrea să ne ierți pentru că te-am lăsat printre străini atâta amar de vreme dar, am fost nevoiți să o facem. Când am plecat am sperat să revenim dar, nu am fost lăsați să întrăm în țară. Socrul meu și bunicul tău dinspre mamă, după ce a ieșit la pensie a venit la noi în Italia și a rămas definitiv, ceea ce nu a fost văzut bine de regimul de atunci. Am mai ținut în mare secret legătura cu Ionel care ne povestea despre tine. Știam că Maria are grijă de tine și ți-a dat o educație sănătoasă. Acest lucru ne-a dat forța să rezistăm despărțirii de tine. Acum, în noile condiții politice, am reușit să venim și să ducem la împlinire ceea ce nu am putut atunci. Mitule vrem să definitivăm actele de paternitate și să-ți propunem să vii în Italia unde ești așteptat cu drag și de bunicii tăi. Să ști că acum bunicului tău îi pare rău de ceea ce a gândit cu ani în urmă și dorește să te roage personal să-l ierți. În Italia te așteaptă tot ceea ce am agonisit o viață și de asemenea o afaceră prosperă.
- Am înțeles de ce nu ați putut să mai veniți prin țară dar, ceva bani pentru întreținerea modestă a mea, cred că se putea!
- Era destul de periculos. S-ar fi descoperit că ești rudă cu noi și multe căi ți s-ar fii închis. Ne-a fost teamă să nu pățești ceva...
- Am înțeles, vă dau dreptate să vă fii temut pentru mine! Au trecut ani iar, eu am aici o familie, am două femei de care sunt foarte legat. Nu pot pleca și să le părăsesc!
- Nu trebuie să le părăsești, poți să le iei cu tine dacă, și ele doresc acest lucru. Acolo este loc pentru toată lumea.
Mitu le privi pe rând pe cele două femei dorind să le citească în priviri părerea. La rândul lor femeile se priveau între ele, îl priveau pe Mitu apoi pe părinții acestuia și nu le venea a crede ce se întâmplă. Se așternuse câteva momente de tăcere, neștiind nimeni cum să continue conversația. Părintele Strat rupse primul tăcerea simțind că dialogul dintre Mitu și părinți se poate îndrepta spre un drum favorabil pentru ambele părți.
- Mie mi se pare bună propunerea lui Andrei, rezolvă toate problemele ivite în timp. Vă pot ajuta cu actele locale. Plecarea este mult mai ușoara după ce este recunoscută calitatea de rudă.
Într-adevăr toată lumea vedea posibilă rezolvarea problemei în avantajul tuturor celor implicați. Gazda îi învită să ia prânzul împreună și să sărbătorească evenimentul. În timpul mesei discutară mai relaxat posibilitățile de ducere la bun sfârșit reântregirea familiei.
Începând chiar cu a doua zi demarară acțiunile de restabilirea paternității și după șase luni de zile Mitu reuși să facă o primă vizită în Italia la reședința părinților lui. Îi plăcu orășelul dintre munți cu drumuri șerpuinde printre păduri bătrâne. Un orășel curat cu oameni gospodari și liniștiți. Casele toate erau cu temelii solide și cu etaj, case de munte cu o arhitectură cochetă ce te îmbia să locuiești în ele. Aerul curat de munte și mirosul de conifere l-au cucerit pe deplin pe Mitu. Afacerea lui Andrei era în ansamblarea pieselor la mașini unicat, domeniul ce îl atrase pe Mitu, deși era ceva nou. Se hotărî să rămână alături de părinții lui naturali, gândindu-se și la găsirea posibilităților de le aduce pe Maria și Tina alături de el...



.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!