poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1289 .



Hram la Valea Mare - Intorsura Buzaului
proză [ ]
Dragaica

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [monkey24 ]

2007-11-05  |     | 



Hram la Valea Mare - 24.06.2007
Sărbătoarea Nașterii Sf. Ioan Botezătorul
- Drăgaica -

Am publicat ceva vreme în urmă un reportaj despre Sfânta Mânăstire cu hramul Sf. Ioan Botezătorul de la Valea Mare - Întorsura Buzăului din județul Covasna,la revista Agero Stuttgart, și aflând despre acesta de la organizatoarea pelerinajelor de la Biserica Pogorârea sf. Duh din cartierul Titan – doamna Ana Neacșu, sfinția sa Părintele Gheorghe starețul acestui lăcaș de lumină cerească, a binevoit a mă invita anul acesta la hramul Mânăstirii.
Abia întors dintr-un binefăcător concediu cu scop curativ la sanatoriul Techirghiol, ocazie cu care l-am revăzut pe prea sfinția sa Părintele Arsenie Papacioc, m-am înarmat cu aparatul foto și am plecat în pelerinaj la Valea Mare.
Nu pot să nu pomenesc aici că am trecut în drumul nostru pe la Episcopia Buzăului, unde am primit binecuvâtarea unui părinte ce ne-a furnizat date cu privire la istoricul acelui sfânt lăcaș.
Tot sfinția sa ne-a îndrumat să poposim și la sf. Mân. Barbu pe care am fost foarte bucuros să o revăd după câțiva ani consolidată, căci prima dată cănd am fost aici biserica era foarte afectată de mișcările telurice din zonă. Am fost bucuroși să lăsăm acolo câteva acatiste.
Pentru că Bunul Dumnezeu și sf. Ilie au rânduit să ne încerce credința noastră și să vadă dacă putem să mergem în drumul nostru fără a ne speria de ploaia torențială ce s-a dezlănțuit pe traseu, noi nici măcar nu ne-am gândit să facem cale întoarsă, și am ajuns la Ciolanu, unde am poposit câteva minute și am spus toți că acestea sunt încercări.
Și nu numai ploaia a fost una din probe, caci la o răscruce de drumuri, în loc să pornim pe drumul corect, spre mânăstire, am pornit pe un drum greșit, ajungând într-o mică comună în care gândurile noastre unanime au mers spre a face noi cumpărături – prinoase pentru sf. Mânăstire de la Valea Mare.
Cu bunăvoința lui Dumnezeu satenii ne-au ajutat sa aflam calea cea bună și ne-am întors pentru a ajunge pe drumul corect spre Mânăstire.
Așa cum ne așteptam, Părintele Gheorghe ne-a întâmpinat cu brațele deschise și binecuvătare, invitându-ne la masă.
Trebuie să spun că sfinția sa nu avea clipă de răgaz, alergând tot timpul în stânga și în dreapta, pentru a pune la punct tot ce trebuie pentru sărbătoare.
Am fost găzduiți toți ori în mânastire, ori în satul Valea Mare, la niște oameni foarte calzi, bucuroși că le onorăm casele în aceste momente de sărbătoare.
În funcție de găzduire, am luat parte fiecare la slujba de maslu ce s-a săvârșit de dimineață, iar apoi am urmărit și luat parte la Marea Sărbătoare de Hram, slujbă ce a fost condusă cu multă bunăvoință și bucurie de prea sfințitul Părinte Ioan Sălăjean.
Întâmpinat de câțiva părinți sosiți aici ca să ajute la buna desfășurare a slujbei, cât și de un mare număr de credincioși cu urări de LA MULÞI ANI, Părintele Sălăjean a ajuns pe platforma pregătită special pentru slujbă, și a dat binecuvântări credincioșilor aflați aici pentru sărbătoare și bucuroși să-l vadă pe sfinția sa.
A fost un moment măreț, plin de dragoste pentru toți cei sosiți aici, plin de lumină spirituală, ce a fost încununat de o predică pe măsură ținută de prea sfințitul părinte. Discuția liberă cu credincioșii, întrebările sfinției sale și răspunsurile primite la nelamuririle noastre, au fost deopotrivă înălțătoare și pline de căldură. Sfaturile sale de a nu uita pe cei ce nu se pot deplasa la biserică pentru a primi sf. Maslu, și a chema un părinte la aceștia pentru a primi acest dar ceresc, sfatul de a-i trece pe aceștia pe acatistele alături de rudele noastre, au fost unele din cele mai prețioase.
Unul din momentele impresionante a fost sfințirea florilor de Sânziene, flori despre care se spune ca ajută la îmbunătățirea sănătății.
În final am primit darul botezului, fiind stropiți cu apă sfințită. Și pentru a încununa acest moment cu cele mai frumoase laude, părintele Gheorghe, a invitat pe toți credincioșii să ia parte la masa festivă, bine pusă la punct de sfinția sa ca și de cei pe care îi conduce cu multă bunăvoință.
Cu această ocazie am constatat o foarte bună înaintare a lucrărilor de construcție a sfântului lăcaș.
Îmi este greu să trec peste faptul că această sărbătoare a fost onorată cu multă cinste de un sobor de preoți sosiți din mai multe zone ale țării, și aș putea spune că unul dintre aceștia a fost de peste Prut. Și spun că asta s-a putut observa după puternicul accent moldovenesc.
Întăriți cu forțe proaspete în cele sfinte, am plecat spre casă. Pe drum ne-am abătut totuși și pe la alt sfânt lăcaș, lângă Ploiești, la Ghighiu. Am avut timp să mai facem iar cumpărături pentru măicuțele de acolo, ca să le arătăm că nu le-am dat uitării.
Am ajuns acasă bucuroși, că totul a mers bine și că am avut parte de binecuvăntări peste tot, și aș putea spune că nimeni nu s-a simțit obosit după acest pelerinaj minunat.
Coborând în fața bisericii noastre, i-am mulțumit Bunului Dumnezeu pentru toate, inclusiv pentru Încercările Sale și am spus la toate Amin !

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!