poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 302 .



Boul şi zimbrul
proză [ ]
Fabulă

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Perhatus ]

2021-09-07  |     | 



Un bou pãștea pe păşunea unde în fiecare dimineața, țaranul, îl aducea cu turma. De pe botul lui se scurgea roua parfumata de flori și razele blande îi încalzeau șalele muncite de plug.

- Ce privilegiu! se trezi acesta spunând către soare. Ce viața minunata! Dimineața acest om îmi dă de mâncare și de băut, seara eu la schimb îl ajut la muncile câmpului. Îi sunt recunoscător și îl ascult întocmai, fiindcă îmi vrea binele alături de binele său.

Auzind acestea, pe jumatate adormit, un zimbru falnic, pesemne iritat de acest discurs deplorabil, se scutură de lacrimile nopții și se ridică, eclipsând soarele boului cu corpul său masiv.

Prostestând, boul îl apostrofă pe trântor:
-La o parte din calea binemeritatei mele binecuvântări! Eu mă spetesc și la jug îmi tocesc spatele, tu iți pierzi timpul fără vreun scop anume. Soarele eu îl merit.

Zimbrul, încet și calculat, întoarse enormul cap către boul indignat îi spuse:
- Mergi mai în deal. Acolo soarele dimineții nu mai poate fi umbrit de nimic. Eu aici dorm, aici e casa mea. Tu ești musafir.
- Casa ta? Unde iți e patul de paie? Ce acoperiș te apără de viscol? Cine te adapă, hrănește și cine iți face curățenie? Ce casa e aia fără stăpân?

Această farală de întrebări ciudate îl intrigă pe zimbru. Nu știa exact la ce se referă acest bou zelos.
- Patul meu, îi spuse, este cel pe care tu stai cu copitele, blana acesata mă apără de vreme și de grija apei și a hranei are atenție stăpânul stăpânului tău.
Apoi iși misca alene greutatea spre vârful dealului pentru a da binețe codrului și vieții.
- Urmează-mi, continuă, pentru a gusta binecuvântările casei mele.

Boul, la auzul acestor inepții, îl judecă pe zimbru ca fiind bolnav. Săracul, nu știe cum se simte iubirea oamenilor și întrajutorarea. Își imaginează stăpâni pentru că se știe lipsit de stăpân și grijă și e lipsit de considerație prietenească. Iarna o sa moara de foame în timp ce eu o sa fiu îngrijit.
Dar, mai mult de curiozitate, plecă pe urmele zimbrului spre culmea dealului cu pricina.

Dar pe măsura ce se îndepărta de turma, o teama de necontrolat îi invada trupul. Fiecare pas aducea cu sine nesiguranțe, neliniștea îi copleșea ființa pe măsură ce distanta dintre el și turmă creștea.
Privind înapoi, putea să vadă cauzal cum stăpânul său se va alarma când va observa că lipsește, cum oamenii or să flămânzească fără un bou la care să lege plugul vital, cum întreaga gospodărie se va năruii și, pas dupa pas, greutatea trădării pe care o încerca devenea grea, prea grea pentru a mai face vreun pas în plus.
Se oprise atunci din urcat, cu inima cât puricele, la un pas distanță ca funia de care era legat să se transforme într-o coardă tensionata. I se adresă iar zimbrului în depărtare:

- Hoinar nebun! Să stai la mila codrilor! Eu n-am nevoie de însingurarea ta! De traiul tău lipsit de sens!

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!