poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 274 .



Medic de țară (7)
proză [ ]
Vlăduț

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [moiraa ]

2021-02-07  |     | 



Zi toridă de august.Chiar de la primele ore nimic nu clipește, doar soarele, măreț, atotputernic, își încinge cuptoarele pentru a oferi cu prea mare generozitate căldură și lumină.
Contrar a ceea ce ar gândi fiecare, în aceste zile fierbinți găsesc holul dispensarului plin la nici ora opt.Tineri, bătrâni, adulți și copii cu fel de fel de probleme. Ei știu că nu țin cont de programări și-i văd pe toți, dar pentru asta trebuie să fie cuminți și să aibă răbdare. Dintr-un ochi caut să descopăr eventuale urgențe. De alfel Maria e deja ajunsă și m-ar fi informat fără doar și poate dacă ar fi fost probleme. De multe ori cei ce au nevoie de un prim ajutor îi găsesc deja în cabinet, luați în primire de către ea. Încep imediat consultațiile. Mergem în ritm continuu și pe la prânz îmi intră în cabinet Varvara cu nepoțelul de opt ani, Vlăduț. Un copil isteț, vorbăreț, numai că azi e cam tăcut. O consult pe bătrână, cardiacă și diabetică , dar ascultătoare în ceea ce privește tratamentul și regimul alimentar. În timp ce-i iau tensiunea și glicemia îmi spune:
- Nu știu ce să mă mai fac cu Vlăduț, d-na doctor, refuză să se joace cu alți copii, mănâncă te miri ce, plânge după maică-sa, nu mă mai ascultă....
Știam că Vlăduț are doar pe mama și bunica alături, taică-su părăsindu-i când avea copilul un an. Mai știam și că era foarte trist când mama lui își termina concediul și trebuia să se întoarcă în Germania, la muncă. Dar îi trecea repede. Acum e mai rău, după spusele bunicii. - Ce înghețată-ți place, Vlăduț? - De ciocolată! De asta-mi ia mereu mama!
O trimit repede pe Maria peste drum și se-ntoarce cu înghețata.
-Vlăduț, hai cu mine dincolo să mâncăm o înghețată, îi arăt eu spre cealaltă cameră. Vreau să fim doar noi doi căci am să-ți spun un secret.
Ochișorii i se făcură mari de curiozitate.
-Un secret?
Se rotește nerăbdător ca o zvârlugă luând-o înainte. Îi fac semn Mariei să rămână cu bunica Varvara și închid ușa după noi.
- Doar nu trebuie să audă nimeni, e un secret, nu?
Îi desfac înghețata și i-o întind.
- Fii foarte atent la ce-ți spun Vlăduț, pentru că nu am mai spus la nimeni. Mă asculți?
Dă afirmativ din cap, lipăind înghețata cu ochișorii negri nedezlipiți de la mine.
- Bun. Anul trecut cineva m-a anunțat că mama mea mai stă câteva luni cu mine apoi mă va părăsi pentru totdeauna. Știi ce înseamnă pentru totdeauna?
Nu mi-a răspuns....
- Înseamnă că urma să nu mă mai vadă niciodată. Și așa a fost, a plecat toamna trecută și nu a mai venit la mine deloc, așa cum am fost anunțată.
- Ai supărat-o? Că mie mi-a spus bunica că de asta a plecat mama!
Un nod mi s-a pus în piept.
- Nu cred că am supărat-o. Am plâns mult, nici eu nu mâncam, nu puteam dormi căci mă gândeam la ea și doream din suflet să se întoarcă. Ce fericită aș fi dacă uneori, ar veni să mă vadă, așa cum face mama ta, să-mi aducă și mie cadouri, să vorbească cu mine.Tu ar trebui să nu-ți faci nici un fel de griji căci bunica și mama ta te iubesc, au grijă de tine, și mama mereu se va întoarce, într-o zi chiar nu va mai pleca nicăieri, va rămâne cu voi acasă. Ai înțeles de ce nu trebuie să mai plângi după mama?
A dat din cap și mi-a zâmbit.
- Tu mai plângi ?
- Uneori , dar eu trebuie să am grijă de bunicii și copiii din satul tău, nu pot plânge când vreau eu. Dacă în fiecare vară mama mea ar veni să mă vadă nu aș mai plânge deloc! Și, uite, ești singurul bărbat din casă, trebuie să fii puternic și să nu o superi pe bunica.
Discuția s-a încheiat, a sărit iute de pe canapea și ne-am întors. M-am îndreptat spre cutia în care am mereu câteva jucării pentru copii, am scos un pachet de cărți de joc și l-am oferit copilului :
- Se joacă în echipă, cred că știi deja ...
Știa.


.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!