poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2029 .



Rezumat privind izvoarele de referință din mica mea filozofie a timpului
proză [ ]
Stefan Zweig- Orele astrale ale omenirii

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [filipisime ]

2009-12-15  |     | 



Biografie concisă Stefan Zweig după textele autorului

Născut în Austria, într-o bogată familie de evrei, Stefan Zweig, având temeinice studii de filozofie, căsătorit cu o italiancă și bun prieten cu scriitorul francez Romain Rolland, Zweig este unul dintre cei mai fascinanți povestitori din literatura lumii, din toate timpurile. Nutrind profunde convingeri pacifiste, scandalizat și îndurerat de rănile produse omenirii de prima conflagrație mondială, Zweig s-a refugiat în cetatea scrisului, iar în timpul celui de-al doilea război mondial s-a instalat cu soția sa în Brazilia. Existența sa însăși poate fi o “oră astrală”, căci, de o sensibilitate ieșită din comun, Zweig și-a pus capăt zilelor împreună cu soția sa, cei doi fiind găsiți dormind mână-n mână, întru veșnicie.

Miezul problemei
“…Ore dramatic condensate, alese de soartă, în care o hotărâre ce va înfrunta timpul este comprimată într-o singură zi de calendar, o singură oră și adesea doar într-o singură clipă, sunt rare în viața fiecărui om și rare în decursul istoriei. Câteva asemenea ore astrale, din toate vremurile și din toate locurile,le-am numit astfel, deoarece, luminoase și statornice ca stelele, depășesc în strălucire noaptea efemeră-încerc să le evoc aici….”- Stefan Zweig

Stefan Zweig-Orele astrale ale omenirii

Suntem educați să credem că totul se întâmplă gradual. De aceea, adesea nu acordăm atenție punctelor critice. Facem asta deși de multe ori se întâmplă ca dintr-un anumit punct, rata cu care unele procese au loc să crească impresionant de mult. Această carte ne prezintă acele momente dramatice, rezultate ale unei singure acțiuni, ce reușesc chiar să schimbe istoria.
Cel care a reușit să aducă în atenția tuturor “punctele critice” este Malcolm Gladwell prin cartea lansată prin 2002. Carte care aplică această teorie “epidemiilor sociale” în care ceva unic devine ceva comun. Nu mă pricep la recenzii( se vede?) așa că vă rog să le citiți, că-s marfă!(eu)

Mențiune
Fac precizarea că nimic din tot materialul documentar nu-mi aparține, decât selecția materialului, la care adaug în final că el, autorul, cu talentul său de povestitor și biograf, dezvăluie câteva clipe cruciale care au schimbat cursul istoriei după cum urmează:
-după un lung asediu al turcilor, Bizanțul a căzut pentru că cineva a uitat să închidă una dintre porțile cetății.
-datorită unei transe muzicale, geniul marelui Händel, considerat epuizat, cunoaște subit o nouă vigoare.
-s-a născut Marseilleza, în tumultul Revoluției Franceze.
-s-a decis soarta lumii, prin înfrângerea lui Napoleon, în istorica bătălie de la Waterloo.
-a traversat Atlanticul primul cuvânt transmis prin cablu.
-a murit căpitanul Scott, după o cursă nebunească pentru a atinge Polul Sud, gloria acestei fapte revenindu-i norvegianului Amundsen.
-un anume Vladimir Ilici Ulianov trece frontiera Elveției și ajunge în Rusia, pentru a deveni Lenin….
Notă
Am făcut selecția arătată, în calitate de documentarist-pagină autor-Stefan Zweig . Materialele le-am cules de pe internet pentru a facilita lectura cititorilor, ocazie cu care apreciez că această carte este o bijuterie științifică, filozofică și de artă.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!