poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1870 .



Prima zapada
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [apetria ]

2009-10-19  |     | 



Alexandru Santamaria nu se legăna cum a văzut Călin Bob în filme. Doar atârna de funie, cu pantalonii gri, călcați atent la dungă, murdăriți de fecale și urină. “A avut oare erecție înainte de moarte?”, a crescut întrebarea în capul lui Călin, repede alungată de amintirile despre fostul lui profesor de fizică. Cât l-a mai cicălit, câte note proaste i-a dat la liceu, cum le-a povestit și părinților că nu se străduiește deloc să învețe, și ce palme a primit de la tatăl său pentru asta. Stătea și se uita, ar fi vrut să se apropie, însă picioarele nu-l ascultau. Nu-i era frică, îi era frig. Ce să-i facă fostul profesor care s-a spânzurat? Fără vreo legătură a rostit: “Vine iarna ca un câine, s-a dus vara ca o pâine.” De câteva zile tot repeta mecanic aceste cuvinte, spre exasperarea prietenilor și părinților. N-a nins încă, totuși prima ninsoare nu e departe, ceru-i precum cimentul, ba chiar mai închis la culoare pe alocuri, ca un fund de ceaun ars ai zice, se gândește Călin. Noaptea e pe cale să alunge pâlpâirile de lumină din poiană. A ieșit să se plimbe după ce-a pierdut 100 de lei la poker, bani pe care nu-i avea. Și trebuia să plătească datoria în două zile. Era nervos, roșu la față, nu de pagubă în principal, ci fiindcă Florin, Alin și Viorel l-au miștocărit crunt. De obicei câștiga el. Azi însă n-a fost în mână și cei trei i-au simțit de la început slăbiciunea ca sălbăticiunile sângele.
I se părea că Santamaria îl privește din ștreang. “Să te sânzuri când ai un asemenea nume…”, murmură Călin și-și aprinse o țigară. “Acum pot fuma și-n fața ta, na.” De undeva, de departe, se amestecau voci.
Se apropie de fostul profesor cu țigara în colțul gurii. Dintr-o dată a început să ningă. Îl căută pe spânzurat în buzunarul de la piept al scurtei și găsi un pormoneu. Erau în el 10 lei, acte și-o scrisoare de adio. “Ce scârțar”, înjură în barbă și-și înghesui fulgerător pormoneul sub pantaloni, în chiloți.Vocile erau foarte aproape.
“Dumnezeuleee”, a început să strige și să alerge în direcția vocilor.
Erau doi polițiști și câțiva inși care aveau casele prin preajmă.
Cuvintele i-au secat și-și tot agita mâna în direcția mortului. Și ningea des, cu fulgi cât ciupercile de rouă, compară mental.
- Mi-a zis că se omoară, l-a auzit pe unul, cu barbă roșcată și înfofolit jerpelit.
- Copile, nu te apropia de el, i-a spus printre dinți un polițist. Călin a dat din cap că înțelege. Același polițist a găsit un fișic de sute în pantalonii lui Santamaria, după ce i-a tăiat funia. 1300 de lei.
- N-a lăsat nici o hârtie explicativă, l-a auzit Călin pe celălalt polițist și a început să plângă.
- Nu plânge copile, așa e viața, l-a împis într-o parte un bătrân. Călin hohotea. Iar pe chipul lui Santamaria fulgii începeau să se topească. Parcă lăcrima și spânzuratul.
- A murit foarte recent, concluzionă careva. Călin nu știu cine, căci ochii îi erau plini de lacrimi. “Ce tâmpit sunt. Fraier. Și morții mă umilesc”, își spuse.
- Ce ți-e și cu viața, i-a fost profesor, se ridică din grup altă voce.
Călin Bob arse acasă pormoneul în teracotă. N-a citit ultimele rânduri ale lui Santamaria. Nu s-a uitat la televizor și-a dormit fără vise. Ninsoarea s-a oprit abia după o săptămână.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!