poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3956 .



Aparitie editoriala
presa [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [inocentiu ]

2016-06-06  |     | 



 photo sibiu20197020coperta20ro.jpgO interesantă carte, în ediție bilingvă română și germană, a apărut recent la Sibiu, sub titlul Sibiul în anul 1790 /Hermannstadt im Iahre 1790/
Este o traducere a unui calendar pe anul 1790 editat și tipărit de Martin Hochmeister-fiul.
Studiul introductiv și Notă asupra ediției sunt semnate de doamna Liliana Maria Popa, care arată că acțiunea de editarea a fost inițiată de domnul profesor Cornel Lungu, sprijinit îndeaproape de doamna Anda Lungu. Domniile lor au asigurat și relația cu editura și finanțatorul (editura: Honterus, finanțator: Departamentul de Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al guvernului României prin intermediul Forumului Democratic al Germanilor din România și al Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu).
De fapt acest calendar este prima sinteză monografică a unui oraș din România și primul ghid turistic alcătuit pe actualul teritoriu al țării noastre, o adevărată raritate bibliografică.( Liliana Maria Popa în Studiu introductiv pag. 12)
Pagina de titlu este intitulată: Încercare de calendar general comercial, de meserii și de călătorie din Sibiu pe anul 1790 în care în afara lunilor, a arătării târgurilor, mersului poștelor, tabelelor monetare și de dobânzi precum și a unei descrieri topografice a Sibiului și a ținutului din jur, a actualei sale împărțiri, a străzilor, clădirilor importante, așezămintelor publice, și a sistemului de învățământ, a petrecerilor, distracțiilor și a altor lucruri importante, este cuprinsă și o, pe cât s-a putut de completă, enumerare a numelor și adreselor tuturor comercianților și negustorilor, ale artiștilor, profesioniștilor și ale meseriașilor care trăiesc acum în Sibiu, spre folosul tuturor inițiat și editat deMartin Hochmeister Tipograf oficial c.c. ( cezaro-crăiesc n. n.) Sibiu 1790
(Martin Hochmmeister: tipograf și librar sas din Sibiu este cel care înființează în oraș prima bibliotecă de împrumutat cărți, tipărește ziarul Siebenburgher Zeitung și prima revistă de teatru, tot el construiește, în Turnul cel Gros, un teatru orășenesc, azi sala Thalia, sediul filarmonicii sibiene)
Primul capitol este intitulat: Genealogia Prealuminatei Case de Austria. Apoi Calculul sărbătorilor și al timpului, în raport cu anul 1790 ( de la facerea lumii: 5739, după socoteala grecilor noi: 7298, de la nașterea lui Hristos: 1790, după socoteala turcească: 1205, de la inventarea clopotelor: 1390, și tot așa, după încă vreo cincisprezece evenimente de mai mare sau mai mică importanță.
Apoi Calendarul pe luni după stilul vechi și nou (iulian): ianuarie-luna gheții, februarie-luna dezghețului, martie-luna primăverii, aprilie-luna Paștilor, mai-luna plăcerii, iunie-luna de vară, iulie-luna fânului, august-luna recoltei, septembrie-luna de toamnă, octombrie-luna vinului, noiembrie-luna vântului, decembrie- luna de iarnă.
Un capitol consistent este Evidența târgurilor de țară, așa cum cad ele în fiecare lună, apoi Sosirile obișnuite ale poștei din Transilvania, poșta călare poșta specială, itinerarul poștei care pleacă din Sibiu, împreună cu indicarea stațiilor și a distanței dintre ele.
Un alt capitol întins pe 23 de pagini este intitulat Tabele complete și folositoare pentru cumpărare și vânzare în florini și creițari ( 1 florin= 60 creițari)
Schița topografică a Sibiului capitala Marelui Principat al Transilvaniei cuprinde "Privire generală" apoi principalele străzi, clădirile publice precum: Biserica Spitalului, Biserica Mânăstirii Sfânta Elisabeta, Mânăstirea Franciscanilor, Marea biserică Evanghelică de lângă Piața Mică, Mânăstirea Ursulinelor, Biserica Catolică din Piața Mare, Biserica reformată de pe strada Măcelarilor. Despre fiecare sunt amintite anumite date care ar putea interesa pe vizitatorii orașului. Foarte succint se face vorbire și despre cele două lăcașuri de închinăciune ale românilor, cel ortodox de pe strada Lungă și cel greco-catolic "Dintre brazi" situate în afara zidurilor cetății.
La "Clădiri laice importante" sunt amintite, cu amănunte interesante, Marele gimnaziu evanghelic din Piața Bisericii Evanghelice, Casa aparținând Excelenței sale baronul von Brukenthal din Piața Mare nr. 121.
Teatrului de pe strada Livezii, nu departe de Poarta Nouă, ce aparținea lui Martin Hochmeister, i se amintesc dimensiunile și îi sunt descrise sala, lojile, scena și fosa orchestrei.
Sunt numite, și descrise, hanurile mai importante precum și luxosul hotel "Împăratul Romanilor" dar și localuri precum "Mielul Alb", "Căluțul Alb", "La cei trei marocani" precum și cele mai renumite cafenele
Ca într-un adevărat ghid turistic li se recomandă vizitatorilor orașului să nu se lase înșelați de căldura din timpul zilelor de vară ci să se îmbrace adecvat ținând seama că serile și nopțile, de multe ori, sunt deosebit de reci. Sunt sfătuiți să dea dovadă de înțeleaptă cumpătare deoarece vinul este tare, înfierbântă și se urcă la cap. Celor neobișnuiți cu carnea grasă le poate provoca neplăceri. Prin urmare, călătorul ar face bine dacă, măcar la început ar da dovadă de precauție și cumpătare și ar consuma cu măsură îmbietoarele produse locale
Iată cum explică doamna Liana Maria Popa, traducătoarea acestui calendar și autoarea studiului despre el intitulat "Hermannstadt im Jahre 1790 sau Cartea cu două fețe", apariția acestei lucrări, atunci în 1790: Martin Hochmeister...a dorit probabil, să vină cu inițiative, în spirit modern, european. Una dintre ele a fost încercarea de a da un conținut mai amplu unei tipărituri pe care editura o scotea în fiecare an, transformând un banal calendar într-o pragmatică lucrare cu caracter enciclopedic, specifică epocii iluministe...el a procedat la un experiment, și anume acela de a grefa elemente de informare istorică, economică și culturală despre orașul Sibiu pe structura unui calendar tradițional, inițiind și o, se pare, amplă acțiune de promovare a tipăriturii.
 photo sibiu20197020coperta20de.jpg

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!