poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1371 .



remiza albului cu negrul. sau invers
poezie [ ]
(fragmente)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [koga ion ]

2011-12-08  |     | 



1. pionul

din 1971 autorul acestor rânduri e dus. în Ro_mânia să o tragă de limbă. îl puteți recunoaște după pasul mărunt numit și „Pasu’ lu’ Unu”. mutare mai mult în plic. de fapt… e_virtuală. nu prinde niciodată din urmă istoria. un pas ca de șurub. se răsucește în jurul propriei axe și strânge. pielea mai aproape de os. cerul mai aproape de venele ce i se deșiră cu simetria unui asfințit. […].

2. turnul

are aura unui far cu oglinda spartă. scările sunt ca iedera. exterioare și oprindu-se la întâmplare pe zid. parcă anume gândite să-i percepi pulsul. dar să nu îl poți atinge. numai dărâmându-l și cotrobăindu-i între ruine. împrejur flori fără altitudine. predomină floarea-de-piatră. lemn nu? auzi! mai dă-o dracului de arcă. doar două-patru-șase-opt animale monogame. și fără temei. […].

3. calul

are anvergură poetică și patru picioare. încălecat (atunci când numele său înseamnă) numai de eroi. el nu e: pinguin lebădă vulturul negru antilopă dik-dik sau păianjenul argiope. mult trap puțin galop. în rest povară. dans de literă. puțin ritm puțină tăcere și timpul. presimțire a iernii. zăpadă ce-i cade la început peste ochi. către primăvară nu rămân din el nici măcar urme. potcoavele sunt desigur un mit. […].

4. nebunul

pe trotuar nu se observă de oameni. el însuși numai în traversări. majoritatea petrecute pe roșu. sau de-a dreptul în inimă. inițiatorul mai multor îndrăgostiri de sezon. într-una singură cuibărit ca un hibernagiu. mai mult un laș ce se teme de maluri. drept pentru care când apa lovește o piatră o înghite. apoi o depune în mâl sub formă de ou. […].


5. regele

„- Eu sunt Victor Hugo, viconte și pair de Franța, membru al Academiei Franceze, mai mare decât Dante și decât Chateaubriand. Vizitiul însă a scuipat în lături, zicându-i: - Auirea! Ai să mă faci să cred că Victor Hugo are un cap de prost ca al dumitale?”

6. regina

apărându-l până la ultima suflare: „Fii fericit! Se creează, în jurul numelui tău, o legendă neașteptată!”

[7 e pentru învinși. ambii.]

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!