poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 202 .



Enigmele vechii române și ale tracei troiene
personale [ ]
Gânduri despre geții, sciții, tracii neromanizați

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Tulceanul ]

2023-05-29  |     | 



Limba noastră, exact ca traca vorbită de troieni, este o enigmă batjocorită.

Dumnezeu știe adevărul despre o limbă tracă ori română străveche, nepărăsită nicicând, nici de vorbitorii săi (traci, geți, apoi, brusc, străromâni), nici de români, aromâni și megleni până în prezent. Oricum remarc faptul că în orice dicționar există un număr de cuvinte cu etimologie necunoscută. Mulți cercetători afirmă că ar fi din tracă. Ele au fost folosite însă ca dovadă că substratul limbii noastre este unul străin de... limba română!

Am ajuns după vârsta de 40 de ani să mă îndoiesc de acest fapt tot mai mult, precum taică-miu, la vârsta maturității depline.

Este OK dacă am crede o teză de origine occidentală, că limba tracă nu are avea nicio continuatoare până în prezent, că nu se mai identifica acum 1800 de ani cu limba abia diferențiată în dialecte istorice a românilor, meglenilor și aromânilor? Unii nativi megleni și aromâni consideră că "meglenoromâna" și "aromâna" ar fi limbi originare, neotracice sau neolatine, de aceeași vechime cu limba română (vezi istoricul literar și dialectilogul Nicolae Saramandu, pe care l-am cunoscut personal la Universitatea "Ovidius" din Constanța). Nu au dovezi însă, iar dacă venirea slavilor în vechea Tracie ne-au separat, nu înseamnă că transhumanța păstorilor și zelul pastoral-omiletic al Ohridei și Tomisului, mitropolii paleocreștine puternice nu ne-a și unit ca originar popor străromân, tracic!

Chiar poate fi considerată limba latină limbă mamă (Alma mater) pentru dialectele românești istorice, dacoromân, meglenoromân și aromân?

Nu ar fi mai logic să presupunem o tracă armonioasă, păstrată ca pe bunul cel mai de preț de toți vorbitorii din Balcani de trei mii de ani până astăzi? Nu-i oare limba românească tot limba tracă, într-o devenire spectaculoasă până astăzi, fără influențări decisive din partea latinei, celtei, persanei, elinei ori a limbii vechi germanice în toată Antichitatea și în zorii Evului Mediu? Latina nu s-a înrudit deloc cu traca și româna străveche, neacceptându-se deloc elemente de originalitate tracice și străromanești ce ar fi influențat pe vorbitorii limbii ocupanților ori vecinilor romani, mai ales în perioada de simbioză etnică, traco-romană și getico-romană? Suntem învățați să credem că dacii și tracii au fost romanizați etnic și latinizați aproape total. Nu este posibilă această teză!

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!