poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 382 .



Patriotism și Naționalism
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [mircea2005 ]

2022-07-22  |     | 



Rădăcinile noțiunii de patriotism aduce la lumină din adâncul latinescului pater termenul comun de părinte, în sensul că întreaga familie a umanității este generată dintr-un tată. Patriotismul este o asumare a acestei paternități. O pretenție în fața cerului, mai mult sau mai puțin justificată, în numele pământului din a cărui Carne sunt zidite toate.
Pilda biblică a Fiului risipitor explică exhaustiv noțiunea acestei atitudini patriotarde a omului. Tabloul ne prezintă un părinte pe deplin stăpân peste tot ceea ce este Viața. Chipul patern pune în lumină modul în care actul personal participă la realizarea echilibrului Lumii. Patriotismul este o calitate personală fundamentată în sfera valorilor și principiilor morale. Cuvântul moral are la bază termenul latin moralis înțeles ca obicei.
Naționalismul, tot din perspectiva etimologiei, coboară și mai adânc în sensurile vieții, aflându-și și el rădăcinile tot în limba latină. Nativitas, naștere, în strânsă legătură cu natus, cel născut, sunt termenii care oferă un orizont sensurilor acestui cuvânt. Familia acestor termeni este foarte bogată. Dintre cei mai reprezentativi în conținut sunt nativitate și generare, pentru că pun în lumină atât cosangvinitatea generațiilor umane, cât și modul în care viața umanității este frământată din aceiași carne.
În acest fel, naționalismul nu se identifică cu o anume națiune dintr-un spațiu geografic ce exprimă convingeri similare împărtășite din același izvor lingvistic, ci cu prezența umană în totalitatea ei, universalitatea naturii umane. Națiunea este neamul omenesc dintotdeauna.
Principala caracteristică a naționalismului, din perspectiva etimologică, rezultă din universalitatea naturii umane. Valorile naționaliste sunt comune tuturor. Naționalismul este meta-contextul existenței umane. Conceptul de națiune trebuie înțeles în sensul de natură umană reglementată printr-un sistem de valori meta-etnic. Naționalismul este etic. Etica este o atitudine cu pretenții filozofice ale cărei origini se află în antichitatea greacă unde cuvântul ethos se referă la conduită, la un mod de a fi.
Antagonismul dintre patriotism și naționalism, și sensurile derivate din această contradicție, sunt rezultatul unor viziuni politice și istorice pe care etimologia nu le susține. Înțelesurile termenilor de naționalist și patriot trebuie repuse în sensul originar, dezbrăcate și curățite de toate artificiile politice și istorice, desțelenite de toate buruienile ideologice care le înăbușe ființa originară și lăsate să transmită sensul fundamental în care sunt înrădăcinate, acela de: origine, izvor, început, obârșie sau proveniență.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!