poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 477 .



Coincidențe
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [KOSTEA ]

2014-04-10  |     | 



Una din distincțiile cele mai greu de gestionat de către mințile umane mai simple, dar uneori și de către cele ceva mai tencuite este cea între o coincidență și o relație de cauză - efect.
Probabil că primii ominizi au fost cei care au constatat că unele evenimente dacă se petrec simultan sunt probabil legate. Răgetul leului părea a fi asociat adesea cu dispariția vreunei babe trimisă de gineri după ciuperci, trăsnetul cu înnegrirea și lipsa de comunicativitate constatată ulterior la vreun membru al tribului adăpostit de ploaie sub baobab și sarcinile femeilor cu violurile din anumite perioade ale lunii.
Din păcate nu toate lucrurile concomitente sunt legate între ele. Ridicarea unei catedrale noi ferea de tătari, fără îndoială, dar nici întărirea acesteia cu ziduri și oșteni nu încurca. Binecuvântarea vreunei caravele era un serviciu casco cvasicert, mai ales dacă se achiziționau și câteva zeci de bombarde suplimentare. O ultimă îmbrățișare cu asigurarea de afecțiunea veșnică din partea cruciatului (dar și buzdugane-n cap în caz de bastard), dublată de frica de păcat a demoazelei erau practic o garanție a virtuții acesteia, deși nici centura de castitate nu era de prisos în context.
A discerne între simpla coincidența și o relație de cauzalitate poate fi dificil, chiar și în ziua de azi.
Venirea soacrei în vizită poate fi asociată de reluarea cu forțe proaspete, de către nevastă, a evaluării firii tale, așa cum reiese ea dintr-o analiză superficială, ce ține seama numai de unele aspecte periferice ale acesteia (rezistența la consumul de bere, tendința de a fi impresionat de sexul frumos, la vârste la care acesta este încă frumos, un oarecare calm în ce privește activitățile casnice și o tendință de a o feri de informații negative, botezată de aceasta, în mod primitiv, minciună) dar trebuie să fii realmente simplist ca să crezi că hoașca ți-a inflamat, din nou, soția.
Descoperirea unei valori mari a colesterolului poate fi asociată de regimul tău alimentar în urma cărora mațele tale nu au văzut salata mai des decât vede o cârtiță Calea Lactee, dar cu siguranță că explicația adâncă constă în faptul că muncești prea mult și cura adevărată numai lenea.
Frumoasa relație între vreun sexagenar și vreo frumoasă nu poate fi în nici un fel legată de coincidența prezenței banilor în contul acestuia și a foamei în poșeta acesteia, cât reprezintă efectul distincției pe care doar chelia și burtica le conferă, a rezonanței speciale și profunde pe care glasul masculin îl capătă-n habitaclul unui SUV și a modului în care prietenia profundă și durabilă între femeie și bărbat se naște, în lipsa erecțiilor spontane, într-o vilă.
Nu lăsați doctorii să vă aburească prin supralicitarea unor coincidențe (fumat și emfizem, băut și hepatită, mâncat și obezitate). Sunt pline crâșmele de oameni vioi, echipele românești de fotbal de fumători și restaurantele de slăbănogi care se-ndoapă. Nu vă lăsați panicați dintr-o viață bună în cine știe ce existență șaolină prin care să vă târâți vlăguiți de ștevie, cu mațele în igrasie de la apă chioară și nările pline de mirosul inodor al aerului.
De vă găsiți nevasta în chiloți în companie masculină, coincidență într-adevăr regretabilă, nu extrapolați acest fapt, generat doar de orarul dumneavoastră pe care nimeni nu se poate baza, la a acuza femeia că este atât de deschisă social încît, oricât de cald ar fi, primește totuși, oricât de greu i-ar fi, vizitatori.
Întrucât este greu, încărcător și creator de riduri să gândim toate situațiile din viață, și nu există remediu la aceasta, propun ca variantă eliberatoare să acceptăm că tot ce ne dorim este adevărat și tot ce nu ne place o simplă coincidență.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!