poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 814 .



Alexandru Macedonski,, Ed. Tineretului, 1965
personale [ Jurnal ]
Note de lectura

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [sully ]

2011-02-03  |     | 



Aceasta editie, modesta grafic, din cadrul bibliotecii scolarului(cu coperta verde),este ingrijita de Mircea Zaciu care semneaza prefata si notele. Trebuie spus, din capul locului, ca Zaciu se dovedeste foarte dispus sa se umileasca intrucat prefata este o apologie a comunismului, toate manifestarile lui Macedonski in sens social, nici ele intotdeauna obiective, fiind amplificate de Mircea Zaciu, care le si reformeaza pentru a le aseza pe linie, asa cum dorea partidul si statul.
Sunt numeroase momente in care se fac exagerari evidente, chiar si reputatul domn Zaciu intervenind de multe ori neavenit pentru a-si arata ,,indignarea" si cred ca nu toate aceste iesiri au fost impuse de un anumit for conducator.
In privinta scrierii lui Macedonski, sunt alese destule momente subiective, poate altele mai bune fiind excluse. Totodata, valoarea literaturii macedonskiene este extrem de evident, foarte oscilanta.
Daca din volumul aparut in 1872 nu sunt incluse poezii, din volumul ,,Poezii" din 1882 sunt prezentate cateva, cu tenta sociala,tema care de fapt face obiectul volumului(era in 1965!). In conditiile in care poeziile editate in 1872 sunt ignorate, inseamna ca sunt exagerat de slabe(nu le cunosc), intrucat nici cele din 1882 nu sunt prea valoroase, exceptie facand doar cateva(,,Ocnele", ,,Reintoarcerea").
Volumul ,,Excelsior"(1895) este in mod cert mult mai valoros, constatandu-se si o maturizare vizibila a poetului si o imbogatire a surselor sale de conturare a subiectului si de exprimare. Ambiguitatea, caracteristica poeziilor mai vechi, este in buna masura depasita in acest volum in care se remarca poeziile din ciclul ,,noptilor'' dar si altele cu teme destul de sumbre.
Din ciclul ,,Flori sacre"(1912)sunt selectate patru exemple, cele mai semnificative fiind ,,Noaptea de decemvrie", o capodopera macedonskiana si ,,Cantecul ploaiei''(pe care il puteti asculta pus pe muzica de grupul timisorean Survolaj).
Rondelurile, aparute postum, sunt bine conturate de Macedonski, el relansand acest gen poetic. Numeroase dintre acestea sunt valoroase si poate exprimarea poetica a lui Macedonski este cea mai completa in acest ciclu editat in 1927.
Mai sunt cuprinse cateva poezii neincluse in volume, unele dintre ele fiind bine realizate.
O concluzie vis-a-vis de poetica lui Macedonski poate evidentia progresul facut de la un volum la altul, originalitatea lui, influentata de scoala franceza, modul in care a stiut sa-si creeze discipoli, chiar daca multi dintre ei au fost submediocri, faptul ca se poate constitui intr-un creator de scoala poetica noua la rascruce de secole, el putand fi considerat unul dintre poetii care au facut trecerea de la vechiul tip al poeticii, destul de patriarhal, bineinteles cu exceptii, la stilul nou, influentat si de curentele moderne din poezia lumii.
Chiar daca a avut tot timpul o manifestare taioasa datorata nerecunoasterii unor merite ale tatalui sau si a aspirat tot timpul la bogatie, a facut aceasta prin zugravirea in mai negru decat normal a societatii. A fost chiar si un excentric, mai ales in momentele in care statea pe tronul construit de fiul sau si impartea laude si daruri discipolilor sai.
In privinta prozei lui Macedonski, este greu si in acelasi timp simplu sa ne exprimam: este de slaba calitate. Dintre nuvelele prezentate din volumul ,,Cartea de aur''(1902), nu razbate decat o oarecare forta de descriere a peisajului, dar tematica este puerila iar metodele sunt, de asemeni, copilaresti. Doar ,, Nicu Dereanu" poate fi considerata o nuvela bine realizata, amintind de unele fragmente din Jack London sau Charles Dickens.
Din ,,Naluci din vechime'' nu sunt incluse decat patru mininuvele care au o valoare mult submediocra, probabil fiind incluse in volum pentru ca este vorba de o editie de popularizare.
Aprecierile critice asupra operei si persoanei lui Alexandru Macedonski sunt in mare majoritate influentate de moment, pentru ca anul 1920 in care sunt datate acestea, este si anul mortii scriitorului, chiar daca cei care fac aprecierile au fost si in bune relatii cu Macedonski.
Cert este ca Alexandru Macedonski a fost si mai este un personaj literar extrem de controversat, insa poate fi considerat un adevarat intemeietor de scoala poetica romaneasca, el insusi fiind influentat de romantism, apoi simbolism si parnasianism, curente aflate in plina afirmare si in diverse stadii pe teritoriul Frantei.
A fost un model pe care destui poeti l-au agreat sau au fost influentati de el intr-o oarecare masura.

ianuarie 2000

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!