poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1413 .



”AH!” Ce zi, și ce oameni...
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [florentin ]

2009-10-10  |     | 




Nicicând, nicicum și niciunde toamna nu a fost mai frumoasă, spunea poetul; iar mie, niciodată nu mi-a fost dat să trăiesc această stare de împlinire cum acum, în zi aleasă, cucerit fiind emoțional de picturalul imens al tonurilor ruginii care desfată prelung și mirobolant orice ochi de privitor, mai mult sau mai putin calificat artistic.
Am spus de o zi specială, fiindcă vătăjei de-aleasă factură au dat veste toamnei că în Tara Fagilor, pe firul prunduit al Moldovei străbune, în Pojorâta de Bucovina, va primi cale și îndemn de curgere artistică volumul de versuri ”AH!” al autorului bucovinean - învățătorul Valerian Bedrule.
Și cum asemenea momente sunt hrană aleasă crezului meu despre firea de artist nativ al neamului nostru de-acum și din vremurile ancestrale ale devenirii sale, și cum de autor mă leagă o lungă și totală prietenie, iată-mă spre crăpatul zilei de sâmbată, 3 octombrie, pornit cu zor de drag spre înalțările Rarăului. Acolo unde, străjuiți megieșit de culmile siameze Adam și Eva, oamenii pojorâteni (pojoreni, cum le place să se autointituleze) au ridicat rost de viață și au crescut îndemnul de curat creștin ca atribut al trăirii.
Ca mai peste tot în țară, și aici, la Pojorâta, un râu a fost mereu alături oamenilor de le-a adăpat setea, le-a răcorit durerea rănilor de oricare fel, i-a recunoscut dintotdeauna, dar mai ales i-a ”moldovenit” pe veci, dându-le un nume ce-a ajuns, prin veacuri adesea vânturoase, renume. E râul Moldova ce se încarcă încă de la începutul curgerii sale cu știre spre frații ”din regat” că și pe-aici oamenii simt și trăiesc românește și le duc veste hotărâtă că, oricând de-i nevoie, or fi strajă neamului întreg.
Pentru noi, musafirii, și nu numai, precum în povești, feciori călări purtători de strai străbun, într-un grai neaoș neatins în vreun fel de pițigăielile altoite de unii dintr-ai noștri din vorbirile altor nații, ne-au întâmpinat ales, cu bucuria gazdei înscrisă luminos pe chipul primitorilor.
Acțiunea culturală a început într-o cochetă sală a Căminului Cultural ”pojorean” și s-a desfășurat înfrățit cu o emoționantă serbare, care sărbătorea, pe pământ românesc, 10 ani de ființare, la Detroit – S.U.A, a ziarului Curentul Internațional, un cuprinzător for de informare și un fidel păstrător al valorilor naționale disipate pentru întreaga diasporă. Directorul publicației, ce-și are pornirea și creșterea începutului tot din aceste locuri, Stefan Străjeri, a simțit dorul neostoit de a fi, neapărat, la jubileu, acasă, alături de ai săi, cei de care intempestiv și vremelnic a fost distanțat dar nu și despărtit. Vădit emoționat, alături de tânărul primar Bogdan Codreanu care a deschis acțiunea prezentând pe autorul volumului ”AH!”, sfielnic și cald în glas, Ștefan Străjeri a alunecat solilocul său spre importanța momentului trăit acum, care-i va rămâne odor și dor, atunci când o fi iar departe.
Discursul viguros al editoarei cărții, scriitoarea Rodica Elena Lupu, director al Editurii Anamarol din București, a schițat drumul volumului din faza de manuscris spre ceea ce a ajuns la cititor .
Toți vorbitorii au marcat apoi încărcătura emoțională și mândria locuitorilor de-aici legate de apartenența autorului la această comunitate. Iar poeta Elena Munteanu, cunoscătoare a creației lansate azi, în cuvinte mătăsoase, într-o alchimie poetică purtând marca Ingada (pseudonim mult apreciat) a cuvântat despre început, desăvârșire și pentru alesul dar uman al stihuirii ce-l ”sorește” pe Valerian Bedrule.
La rândul său, autorul cărții și-a motivat nuntirea cu stihul și trăirea ”mai altfel” și a simțit pe viu că emoția faptei de laudă poate opri și glasul cel mai hotărât. Iar vorbele sale de recunoștință, pe multe chipuri, au adus bobițe ca de rouă și gânduri de întoarceri în timp și spații.
Acum eu, “cronicarul”, nu pot încheia ”înfățoșarea”, fără a preciza și că, în această zi de sărbătoare pentru Pojorâta de Bucovina, s-a alăturat poetului lansat și ziarului sărbătorit un grup de personalități din Moldova de peste Prut, condus de poetul Nicolae Dabija care a înfrățit necazul trăirilor de-acasă, spre știre, cu băștinașii pojoreni. Și, pentru ca cele rele să se spele, după cum spunea bădia Ion a lui Creangă, o doamnă a cântecului transilvan, Veta Biriș, dimpreună cu ansamblul “Ciprian Porumbescu” din Suceava, secundați de grupuri artistice de mare valoare din Pojorâta, au oferit spectatorilor localnici și oaspeților lor bucurie la cea mai înaltă trăire și un prilej de a-și aminti mereu de această zi de sărbătoare pojorâteană; în alăturarea celor două mlădițe de aleasă valoare, pe care le-au zămislit aceste meleaguri: poetul Bedrule Valerian și ziaristul Ștefan Străjeri.



Oct.2009 Pojorata de Bucovina


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!