poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1690 .



Magia-Principii
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [wind ]

2002-02-20  |     | 



Nu exista popoare,oricat de primitive ,fara magie sau religie.Unii cercetatori sustin ca esenta religiei primitive e animismul,credinta in interpretarea viselor,viziunilor,starilor cataleptice.Reflectand la aceasta ,filosoful sau teologul primitiv,salbatic a ajuns la distinctia dintre sufletul uman si trup.Sufletul isi continua existenta dupa moarte pentru ca-i bantuie in vise pe cei vii si aparent influenteaza destine.De aici au aparut credintele in fantome,nemurire si practicile spiritiste.
Omul timpuriu incearca sa controleze cursul naturii in scopuri practice si o face direct prin rit si vraja,determinand ca vremea,animalele sau recoltele sa i se supuna.Cand isi da seama de limitele puterilor sale magice apeleaza la fiinte superioare:demoni,spirite ale stramosilor,zei.
Magia e bazata pe increderea omului ca poate domina natura direct,doar cunoscandu-i legile ce o guverneaza,fiind inrudita din acest unghi cu stiinta.
Dupa altii,magia si stiinta sunt diametral opose.Stiinta e nascuta din experienta,ghidata de ratiune si corectata de observatie,deschisa la tot,un bun comun al intregii comunitati,bazata pe o conceptie a fortelor naturale.
Magia e inconjurata de o atmosfera de misticism ,oculta,insusita prin traditia initierilor misterioase;e o pseudostiinta cu ajutorul careia omul primitiv incearca sa intervina in cursul naturii spre a-l schimba in favoarea sa,un fals sistem de legi naturale,un ghid al comportarii,un fel de constiinta,o arta neizbutita.
Omul primitiv crede ca natura e uniforma si ca la baza acestei uniformitati sta similitudinea cauzelor si efectelor.
El crede ca regulile artei sale magice sunt identice cu legile naturii si ca indeplinind un anumit gest se vor produce in natura anumite consecinte ale acestuia.Isi imagineaza ca poate omori sau rani o persoana facandu-i o imagine pe care o distruge.Magicianul nu solicita favoarea nici unei fiinte superioare,a nici unui zeu,el singur are puterea de a domina lumea.Nu i se ingaduie insa nici o eroare,trebuind sa se conformeze unor reguli foarte stricte de comportament.
Magia se bazeaza pe anumite acte sacre,traditionale sau prescriptii respectate si inconjurate de prohibitii.Acestea sunt asociate cu credinte in forte supranaturale sau idei despre fiinte,spirite,fantome,stramosi morti,zei.Magia functioneaza dupa anumite principii stricte:
A.LEGEA SIMILITUDINIIspune ca similarul produce similarul(efectul este asemanator cauzei).Pe aceasta lege se bazeaza magia homeopatica(imitativa).
B.LEGEA CONTAGIUNIIspune ca odata ce lucrurile au fost in contact,continua sa actioneze unele asupra celorlalte mult timp dupa ce contactul fizic a incetat.Acest principiu sta la baza magiei contagioase.
Cele doua ramuri sunt reunite sub numele generic de MAGIE SIMPATETICA,ambele presupun ca lucrurile sunt supuse unei actiuni reciproce printr-o simpatie secreta,impulsul fiind transmis printr-un eter asemanator celui postulat de stiinta moderna.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!