poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2709 .



Omul Lunii
eseu [ ]
Stupiditatea inocenților

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2004-03-14  |     | 



Motto
„Nu există inocenți. Există numai călăi și victime”


Mi-am propus să nu mai scriu niciodată eseuri. Dar nu pot. De ce ? Pentru că mă enervez ușor.Mă enervează inocenții. Mă întristează totdeauna când văd sau citesc Oamenii Lunii. Aceștia, sunt tocmai picați din Lună. Ei nu trăiesc în realitate, nu au habar de ce au sub nas. Ei însă au principii. Au sentimente nobile. Sunt scârbiți de mizeriile vieții cotidiene, sunt revoltați de ceea ce nu cunosc.
Oamenii Lunii sunt ușor de recunoscut. În general, ei nu au nici un fel de idee proprie.Ce au ei ? Ei au citate. Havel și Michinik în principal. E ușor să ascunzi orice fel de gol, nu numai intelectual ci și de caracter după acești doi distinși...ce ? Havel e probabil un ceh onorabil- care va fi pomenit în istorie pentru faptul că din Cehoslovacia lui Masaryk a rămas numai Cehia. Cât despre polonez ? A, să nu-l uităm pe Soljenițin- n-are nici o importanță faptul că acesta e văzut ca un pic cam reacționar chiar și de către extrema dreaptă din vest. Și, probabil Bukowski. N-are importanță că Bukowski este și va fi un nimeni.L-a criticat pe Iliescu, domnule, nu e suficient ? Acesta este bagajul cultural universal al Oamenilor din Lună. Iar pe plan național ? În primul rând Monicii. E frumos, e plăcut, e ușor. Nu ai idei, nu ai sentimente- au ei suficiente pentru tine. Atâta doar, că în afară de Europa Liberă și de un cerc restrâns anti acești doi distinși intelectuali sunt praf. Mă amuzase jurnalul Monicii, pasajele în care încearcă să-și facă loc cu ghiarele și cu dinții printre intelectualitatea franceză. E respinsă , uneori mai discret, alteori mai dur.Pac, imediat, apelativul de comunist. Așa că, pentru domnii Lovinescu, definiția comunismului e simplă „Comunist e cine mă ignoră, cine nu mă bagă în seamă”.
Apoi, drăguțul escroc, figura aceea angelică care îți zâmbește și te trădează- dl. Paleologu. Sunt revoltat că există Oameni ai Lunii care-l consideră pe Paleologu un model de urmat. Fraților, v-ar trăda fără cea mai mică remușcare! Da, dar atât de frumos...
Omul Lunii habar nu are de statistică. El însă știe statistici...atâția au omorât comuniștii...atâția naziștii...nu contează că cifrele trebuie și ele raportate la ceva-cum ar fi, de exemplu, populația totală. Nu contează- "Cartea Neagră a Comunismului" e biblia lui-și, ce e mai dureros e că habar nu are cu ce se mănâncă comuniștii.
Omul Lunii nu este în stare să gândească. Nici nu are nevoie. Are gânduri prefabricate, pre-rumegate. Vai, dar colecția Humanitas nu-i pentru intelectuali ? Omul Lunii este un intelectual sadea. Și citește Coelho. Pentru că e la modă.
Omul Lunii nu trăiește din păcate în lună. Trăiește aici, pe pământ. Îl consideră pe Ciorbea politician. Îl consideră genial pe Pleșu pentru îngerii săi. Se închină în fața lui Paler.
Și este mult mai ușor să trăiești așa, fără păreri proprii.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!