poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2155 .



Þa boală, la Moskova!
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Inereanu ]

2006-07-02  |     | 



Cine va îndrăzni… de paloș va muri
Memorandum de reglementare a unor conflicte interetnice
Sunt un diplomat iscusit și Comunitatea din Europa și Asia m-a împuternicit de a mă ocupa cu ameliorarea situației politice din zona limitrofă a Republicii Moldova, în numele menținerii integrității teritoriale din Rusia, Ucraina, pentru a aplana conflictele interetnice. Luînd în considerație că Vova Budăieș Trîntaciul de Kremlin și Bulă Căciulă de Kiu au o grijă sporită față de soluționarea diferendului transnistrian, am decis să le întind și eu o mînă de ajutor. Am muncit cîteva nopți ca un iepure, pînă am pus pe masa Consiliului European și Asiatic proiectul cu următorul conținut.
1. Moscova declară independență necondiționată Icikeriei, celorlalte neamuri din Caucazul de Nord și își retrage trupele armate în pădurile din centrul Rusiei, unde s-a pierdut cîndva Ivan Susanin, rătăcind cărarea.
2. Bașkortostanul, Tatarstanul, Mordovia, Mari El, Iakutia, Tuva, Bureatia și Kalmîkia, împreună cu Povolgia revin în frontierele istorice ale Hoardei de Aur, cu centrul administrativ Astrahan.
3. Uralul se face republică aparte, cu limba de stat uralicească! Limba oficială rămîne rusa. Siberia, răpită odată de către grupările lui Ermak, urmează a fi retrocedată Mongoliei, fiindcă popoarele din aceste teritorii de la Ghenghis - Han se trag.
4. Pentru a se menține stabilitatea între aceste formațiuni teritoriale, este rațional a se introduce trupe pacificatoare din China, Japonia, India, ale tuturor țiganilor descendenți de pe aceste meleaguri, ca țări garante. A nu se uita că militarii din aceste țări prietene ale Rusiei au familii, primesc salarii, alte mijloace de existență și trebuie să li se construiască iurte sau case. La discreția militarilor!
5. Karelia, dependentă de brînza, smîntîna și urdă de import, trece sub protectoratul Finlandei, împreună cu Sankt Petersburg, această “fereastră a Europei”, furată de la suedezi.
6. Kiul trebuie să se înțeleagă cu Moskul ca hanul de Crimeea, ca rezultat al referendumului organizat de Menjlis, să restabilească statul tătarilor ucraineni. Bulă Căciulă de Kiu, în numele poporului, să declare federalizarea Insulei Șerpilor, a Ismailului și a Bucovinei de Nord…
7. Popoarele smolenskian, tulian, novgorodean, mosco-vit,voronejean și din celelalte regiuni centrale ale Valdaiului, vor fi supuse expertizelor lingvistice. Limbile acestor cnezate rămase de la Ivan cel Groaznic vor deveni oficiale, iar cea rusă, în care a vorbit Pușkin, Lermontov, și în care vorbește Vova Budăieș Trîntaciul de Kremlin, Jirinovski, să fie limbă de stat!
8. Garantul tuturor acestor remanieri să fie Cecenia, cu o dragoste seculară față de marele prieten mai mare…
9. Moskul, pentru o și mai mare garanție a stabilității în teritoriu, urmează a ceda aleuților, ciuccilor și altor popoare din Extremul Orient, în gestiune autonomă, Sahalinul, Kamceatka, Insulele Kurile, precum și insulele din Oceanul Înghețat de Nord, care vor deveni parte componentă a Chinei. Doar temelia Moscovei cîndva a pornit de la cartierul negustoresc Kitai-Gorod! În fruntea acestor formațiuni teritoriale să stea Mefistofel de Tirișpolia, cu experiență în domeniul banditismului politic. Anume el va obține misiunea de a negocia cu americanii să le dea bombele atomice, precum și navele cosmice de la Baikonur și Plisețk.
Propunerile în cauză înglobează voința popoarelor ce doresc să trăiască în pace și înțelegere, săturate pînă în gît de conflicte. Pentru a face aceste propuneri, am atras specialiști din cadrul Ambasadei Ruse la Chișinău și al Consulatului ei de la Tiraspol.
Acest Memorandum a fost supus expertizei Consiliilor Oamenilor Deștepți din Europa și Asia și exprimă voința întregului popor. Dacă guvernarea de la Moscova și Kiu nu va lua în considerație aceste propuneri, edilii lor poartă marea responsabilitate față de viitorul popoarelor pe care le guvernează.
Pentru a-i împăca pe toți locuitorii, propun să adoptăm o nouă Constituție în care mesteacănul să devină sigla națională a Rusiei. Jos simbolica cu nuanțe ale țarismului. Jos tricolorul! Rusia să aibă steag de culoare roșie, simbolul sîngelui vărsat de străbunii ei pentru cucerirea popoarelor vecine! Jos cei doi bulihari veniți de la tătucu țar. Să luăm exemplu de la moldoveni, care au adoptat stema cu chip de bour, adică simbolul fertilității, al dragostei față de glie. Stema Rusiei trebuie să fie un… ursuleț, care simbolizează blîndețea, veselia, muzicalitatea și înțelepciunea de a se interesa mai mult de viața și bunăstarea vecinilor, decît de cea proprie…Tendințele sale pacificatoare nu trezesc nici un dubiu...
Astfel este posibil să se mențină integritatea teritorială și pacea veșnică pe pămîntul acestor glorioase popoare! Nimeni n-are temeiul de a se amesteca în treburile interne ale Rusiei și ale țării vecine, prietene! Cine va îndrăzni... de paloș va muri!
Jos mafia!

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!