poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6134 .



Þăranul Român, un Zeu al pământului
eseu [ ]
-de dragoste de neam și țară-

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [andronescu ]

2009-03-15  |     | 



A vorbi despre țăran,ai rosti numele înseamnă a-i simți mirosul de brazdă reavănă,de pâine fierbinte scoasă din cuptorul de lut ars.Numele Lui e aidoma florii de cireș sfințite de Dumnezeu în răsăritul de soare al lunii mai.
Þăranul român,de-a lungul istoriei a fost ca un Zeu a-toate îndurator,zlotit de timpuri,biciuit de vremuri,permanent sub zodia suferinței.Istoria confirmă pe deplin:revoltele și răscoalele au făcut din el o zeitate a pământului înfrățit cu cerul,un martir al brazdei însămânțate.
Lupta lui,a țăranului deseori a îndoliat cerul sfânt și glia strămoșescă.
Niciodată nu s-a lăsat biruit,deși i s-a luat bir,de vicisitudini.
A stropit glia sfântă,mamă îndestulătoare pentru copiii săi,în urmă-i răsărind firul tânăr și plăpând sau poate verde și puternic,al spicului de pâine.
Românul de la țară,țăranul îndumnezeit de suferința seculară,vorbește și gândește ,,pe șleau'',cinstit și pe limba lui,câteodată doinindu-și starea de neputință;în același timp e ambițios,hotărât,perseverent și puternic.
Totdeauna și-a limpezit gândurile și sentimentele prin of-ul nemăsurat așezat cu smerenie în doine și balade.Armele lui dintotdeauna au fost dragostea pentru semeni,pentru pământ,coasa și toporul-uneltele-i de încredere și paznici de seamă,sapa și plugul tras de boi.
Dumnezeu L-a înzestrat cu rabdare în fața privațiunilor timpului.Sufletu-i înmirezmat de lumina cireșilor înfloriți s-a înălțat mereu către Divinitatea binevoitoare,prin credința nestrămutată nici în fața morții,prin cântec și lacrimă.
Þăranul Român din Dumnezeire se trage,și-și poartă crucea existenței prin noiane de vise si dezamagiri.
Oriunde,plecat în lume-de voie sau de nevoie,nu și-a uitat obârșia întorcându-se la matca cu aceeași sfințenie ca la o icoană a nemuririi neamului.
Dintotdeauna țăranul Român,un zeu al pământului,a fost răstignit pe crucile timpurilor...
Să-i cinstim cutezanța,răbdarea,ambiția și perseverența-să nu abuzăm niciodata de sufletul său! Coasa și toporul îi sunt la îndemână!

Să-l cinstim pe măria -sa Þăranul Român!


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!