poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2343 .



Elizabeth in Love
eseu [ ]
cronica de film

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [DanTeConteDuda ]

2008-01-06  |     | 



Dorind să fug de nămeți și de plictiseala m-am împotmolit într-o sală de cinematograf unde se întîmpla ceva ce semăna a drama istorică.
În fapt regizorul Shekhar Kapur comite un film despre Regian Elizabeta I a Angliei; după ce a rupt gura târgului acum ceva ani în urmă cu “Elizabeth : The Virgin Queen”, nu rezistă tentației unui sequel și astfel avem în cinematografe pe “Elisabeth : The Golden Age”. De altfel regizorul însuși nu se abține să nu folosească o secvență din primul film, într-unul din pasajele de viziune retrospectivă al reginei.
Personajul principal, regina, este întruchipat, ca și în primul film, de Cate Blanchett care confirmă că e un mare actor, fiind cât se poate de regală și credibilă în rolul său.
Însă interpretarea sa nu salvează filmul de la mediocritatea generală. Nu e locul de comentat prea mult asupra fidelității față de evenimentele istorice, filmul e film, și nu lecție de istorie, doar concluzionăm că evenimentele din film sunt departe de evenimentele istorice. Scenariul se zbate între o poveste siropoasă între Elizabeta și Sir Walter Releigh (Clive Owen) – cine știe că, istoric vorbind, la momentul cînd se desfășurau evenimentele, Elizabeta avea binișor peste 50 de ani iar Releigh vreo 30 poate să se distreze cu atît mai mult față de această intrigă romanțioasă lipsită de orice credibilitate - și o intrigă politică extrem de simplificată până la ridicol, în care regina vorbește ca din Declarația Universală a Drepturilor Omului, iar Filip al II-lea, regele Spaniei, adversarul său, este cu atât mai detestabil cu cât se comportă absolut neecologic și taie copacii țării, peste care se pompează ceva scene de acțiune legate de bătălia navală dintre englezi și spanioli, în care Sir Walter Releigh se comportă mai ceva ca pirații din Caraibe. (Faptul istoric indică anume că la momentul bătăliei personajul a stat bine mersi pe uscat). În film mai apare și Samantha Morton ca Maria Stuart, un rol bine susținut, dar conflictul dintre cele două regine și încărcătura sa emoțională se pierde printre celelate dulcegării. Pentru cei amatori de atmosferă de epocă trebuie notate costumele care sunt absolute fabuloase.
Cum evenimentul confruntării flotelor spaniole și engleze s-a petrecut pe la 1588 iar regina Elzabeta I a mai domnit până la 1603 ar mai fi loc de făcut și un al treila film, căci au fost vremuri intresante (de pildă atunci a început să scrie Shakespeare), dar avertizăm că, pe la noi, cei care nu au știut să pună capăt la timp “Epoii de aur” au sfîrșit-o prost. (“Elizabeth:Epoca de Aur/Elizabeth : The Golden Age”, regizor Shekhar Kapur, cu Cate Blanchett, Clive Owen, etc.)

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!