poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4388 .



explicatie a adevarului uman.constiinta si idealul
eseu [ ]
de lonuț Arădoaie

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [ionut77 ]

2010-02-04  |     | 




chiar de la începutul începutului, conștiința era însuflețită de guh, el salasluia deasupra oricăiui om, conducându-l pe culmile biruinței. omul era un sclav al conștiinței. cu trecerea nenumăratelor secole a apărut dominația, supremația forțată a fenomenului numit știință.stiința a dat lumii o mare putere de dominare a lucrurilor("naturii moarte"), fară a izbuti reorganizarea, îmblânzirea sălbaticei și uriașei energii a duetului om - conștiință.
prin filosofie, experiențe și alte progrese, omul a căutat viitorul în prezent, propriul lui univers crezând că-l găsește în astre, dar tot atât de bine putea să-l citească în adâncul ființei interioare, fiindcă soarta este croită de existența lui în lume.de aceea a apărut situația paradoxală a omului de a nu se vedea direct, doar prin reflectarea sa într-o oglindă albastră cu lumini incandescente, numit cerul înstelat; chinuindu-se chiar și în ziua de astăzi (după mii de ani) cu acest paradox.
misterul a fost, este și va fi o provocare incitantă a omului care prin știință sondează tot mai adânc scurtând înălțimea ce i se părea amețitoare. "focul din centrul pământului nu apare decât în vârful vulcanilor", deci s-ar putea spune că pentru a putea pătrunde în adâncul ființei umane ne trebuie un vârf de vulcan cu cuinii accesibile pentru piciorul gândirii.omului îi trebuie un ideal oglindit pentru a-și putea descoperi uriașa, colosala lui putere.
dar idealul de până acum al majorității oamenilor se reduce la minuscule deziderate care nu ridică cu nimic ființa umană în vârful acelui vulcan.
dar cu toate acestea un mare ideal chiar dacă nu ar putea fi atins complet niciodată, acesta îi este necesar omului pentru a supraviețui, coexista între semeni și nu în ultimul rând pentru a spera ...
poate fi absurd, dar știința încă nu a descoperit o metodă (deci omul încă nu a evoluat) prin care omul naște, construiește migălos idealul unei singure idei mărețe, prin care existența este protejată indiferent de simplul exterior ce degradează învelișul auster al conștiinței.
deci va trebui poate să treacă un șir de secole pentru a ne stăpâni puterea (duhul ceresc) într~o atracție ce perfecțiunea ne-o închipuie delicat.

astăzi,

06.05.2001

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!