poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2375 .



„Aici e EUROPA LIBERÓ a devenit istorie
articol [ Societate ]
O misiune îndeplinită

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2004-01-02  |     | 



Virgil Ierunca a scris la moartea lui Noel Bernard (23 decembrie 1981): „ Moartea transformă viața unui om într-o biografie. Biografia lui Noel Bernard are ceva din simplitatea de lumină a unui destin: s-a născut și a murit în studiourile EUROPEI LIBERE. Adică în România. Pentru că în spațiul imaginar al studioului a fost instalată România reală, în care Noel Bernard – acest agnostic cumpătat – a intrat ca într-o religie. O religie ciudată, cu milioanele de credincioși invizibili care – din țara ferecată de istorie și de nenoroc – îi așteptau mereu spusul, ca un fel de izbăvire.“ (Noel Bernard: aici e EUROPA LIBERÃ; Editura Ion Dumitru, München, 1983)

După 52 de ani de emisie radiofonică Radio Free Europa/Radio Liberty, pentru români cunoscutul și iubitul post de radio EUROPA LIBERÃ, și-a încetat activitatea în studiourile de la Praga, unde se mutase în anul 1995 de la München. La 31 decembrie 2003 au fost emise ultimele programe pentru Bulgaria, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, România și Slovacia. Și birourile din capitalele acestor țări vor fi închise.

Cunoscutul cotidian german Frankfurter Allgemeine Zeitung titulează în ultimul număr al anului trecut „Misiunea este îndeplinită“ și consemnează: „Într-o societate întru totul izolată ca cea română din anii optzeci Radio Free Europa a fost singurul izvor de informație demn de încredere, la care oamenii aveau acces. Odată cu statornicirea formelor democratice misiunea a fost îndeplinită.“

Cât de mult le va lipsi românilor postul îndrăgit e greu de spus. Mai ales cei care l-au ascultat până în zilele de Crăciun ale anului 1989 vor primi vestea despre sfârșitul EUROPEI LIBERE cu o doză mai mică sau mai mare de melancolie.

Prilej de bucurie există în orice caz în micul sat bavarez Valley, la 30 km depărtare de München. Acolo se află stația de emisie a postului de radio american. Pentru depășirea Cortinei de Fier americanii au emis cu o putere de un milion de wați. Locuitorii satului se plâng de ani de zile de reumatism, insomnie, dureri de cap și un procentaj ridicat de bolnavi de cancer. Victoria informațiilor libere (sau a contrainformațiilor) asupra celor cenzurate de regimurile comuniste a cerut deci și victime. Populația civilă din împrejurimea imediată a ansamblului de emisie radiofonică a fost expusă unor câmpuri electromagnetice insuficient cercetate. Sătenii povestesc de muzica care răsuna din oala de bucătărie, sau de jgheabul de acoperiș care a redat o emisiune de radio în limba rusă. Într-o bună zi începuse chiar orga electronică din biserica localității să cânte singură, în absența organistului. Acum a anunțat primăria satului că va dărâma clădirile și antenele emițătorului în favoarea amenajării unui teren de golf pe cele 70 de hectare de teren.

„Aici e Europa Liberă. Fără Noel Bernard. ... O eroare a destinului.“ (Virgil Ierunca) Se pare că istoria a îndreptat una din erorile destinului. Orizontul de cunoștințe universale ale cetățeanului român nu mai depinde de un post „străin“ de radio. Munca fostului director al EUROPEI LIBERE a adus roadele scontate. În ce măsură va profita poporul român în viitor de aceste roade va depinde numai de el. Viața va păși înainte și fără EUROPA LIBERÃ, dar cu principiile emise de acest post de radio pașii spre viitor ar putea să fie mai ușuare.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!