poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 7360 .



Festivalul de Poezie.ro - editie de Putna
articol [ Evenimente ]
La trecerea dintre ani

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [LauraH ]

2006-01-05  |     | 



Nu se poate compara cu nimic. Si nici povesti. Trebuie sa fi fost acolo, la Arhondaricul Manastirii Putna, in locul acela inconjurat de brazi, de dealuri inalte acoperite cu zapada asternuta peste inscrisul „Stefan“, sa fi auzit dimineata - coborând in curte din patul cald in aerul rece mirosind a viata tihnita, a tamâie - clopotele si corul monahilor la prima slujba din zi.

Sa fi fost la câteva minute de mers de chilia Sfântului Daniil Sihastru sau de Biserica lui Dragos Voda, cea mai veche (1346) biserica de lemn din România, sa fi pasit printre portile inalte, de lemn pe drumul strajuit de brazi care duce spre biserica Manastirii Putna, si apoi pe sub Turnul Eminescu in curtea in care se afla si muzeul cu tezaurul manastirii.

Trebuie sa-i fi vazut, trecând pe lânga tine, calugari invesmântati in negru, cu plete si barba, cu linistea aceea coborâta in trupul aplecat usor a rugaciune, raspunzând la un laic „Buna dimineata“, cu un crestinesc „Doamne ajuta!“.

Trebuie sa fi fost impreuna cu ei, la dezbateri, la masa, in drumetii, cu Marius Marian Solea, Victoria si Marin Stoian, Liviu Ioan Stoiciu, Lucian Chisu, Alexandru Musina, cu Daniel Corbu si familia lui, cu Paul si Ioana Bogdan, cu Radu Herinean, fiecare o lume in sine, scriitori, publicisti, critici, consilieri in Ministerul Culturii si Cultelor sau editori ai siteului www.poezie.ro , pe care te consideri norocos daca i-ai intâlnit, si cu prietenii lor, pasionati iubitori de poezie, de frumusetea asta coborâta din suflet in cuvinte.

Toti, ocrotiti de blândul, nevazutul si atotprezentul parinte Dosoftei, cu delicatetea sa de a iubi cele sfinte dar a le intelege si pe cele lumesti. Cea de-a doua editie a Festivalului Poezie.ro organizat de site-ul cu acelasi nume la Manastirea Putna la sfârsitul anului de care tocmai ne-am despartit a fost un eveniment social-cultural parca irepetabil.

Scriitorul Marius Marian Solea, consilier in Ministerul Culturii si Cultelor, prieten vechi si special al calugarilor de la Putna, a aplanat cu pricepere si delicatete sufleteasca orice distanta dintre lumeasca breasla scriitoriceasca si austera comunitate manastireasca (a fost primul Revelion sarbatorit vreodata de niste mireni in incinta asezarii manastiresti).

Fara ca nimeni sa vada, lucrurile se intâmplau ca prin minune, decurgeau firesc, coordonate parca numai din priviri de acest tânar care se intelegea parca intr-un cod special cu calugarii de la Putna.

In intervalul 27 decembrie 2005 - 3 ianuarie 2006, zilele au trecut parca prea repede, cu drumetii la manastiri (Manastirea Putna, Manastirea Sihastria Putnei), cu dezbaterile zilnice despre starea poeziei si a criticii literare, asa cum este la acest moment in România, cu concursuri si recitaluri de poezie, cu mese „ca la manastire“ (secretul acestor bucate sta intr-un ingredient pe care lumea aceasta rece, a asfalturilor, nu-l va avea niciodata), in timpul carora nu incetau discutiile despre edituri, scriitori români de ieri si de azi, secrete din atelierul de creatie al noii generatii de creatori de literatura.

Experimente in festival

Unul din experimentele festivalului a fost - la indemnul poetului, publicistului, eseistului si editorului brasovean Alexandru Musina - rescrierea de catre tinerii poeti participanti a unor poezii semnate de nume din generatia ‘80, Mariana Marin, Florin Iaru, Mircea Cartarescu, Nichita Danilov sau altii. Câstigatori au fost pe rând Ioana Stefanescu - Bogdan, Paul Bogdan, Radu Herinean sau Adrian Rotarescu premiati, desigur, cu carti oferite de Editura Aula sau de Marius Marian Solea.

In fiecare seara, cea mai tânara poeta (sase ani jumatate) din Festival, Casandra Corbu, fiica poetului Daniel Corbu, ne delecta cu o creatie proprie, dictata la micul dejun, prânz sau cina parintilor sai, care se supuneau incântati si transformau in semne, pe caietul cu poza papusii Barbie, sufletul acesta de copil cuminte, deprins cu jocul cuvintelor pe la festivalurile de poezie pe la care a tot mers de foarte mica impreuna cu tata si mama.

Participantii „nepoeti“ au fost si ei prinsi de catre organizatori in acest joc al cuvintelor, astfel ca pentru seara de Revelion, ei (domnisoare, doamne, domni) au avut de sustinut un recital cu creatii proprii, „made in Putna“. Un poem trebuia sa aiba ca tema cuvântul „verde“ iar cel de-al doilea sa contina versul „Sa cumparam si ziua care-a fost“. N-am scapat nici eu, semnatara acestor rânduri, si a trebuit in noaptea dintre ani sa ma prezint cu tema facuta.

Mi-a facut placere, recunosc, pentru ca atmosfera iti dadea ghes sa fii firesc, sa si gresesti chiar, pentru ca in spatiul sfânt al manastirii, nu-i asa, nimeni nu avea voie sa (se) supere pe nimeni. In seara de Sf. Vasile, când nostalgia trecerii zilelor musca deja de marginile sufletului, poetul si publicistul Liviu Ioan Stoiciu a supus spre dezbatere un studiu despre starea poeziei si a criticii, care a iscat un viu dialog intre participanti. Rezultatele acestei seri le vom prezenta intr-un articol dintr-o editie viitoare.

Surprizele parintelui Dosoftei

O intâlnire minunata - Festivalul Poezie.ro de la Putna - s-a incheiat cu imbratisari prietenesti si promisiuni de colaborari viitoare intre generatii de scriitori. Participantii si-au oferit carti unii altora, ca o promisiune ca momentul acesta de la Putna trebuie sa continuie dincolo de granitele sale de spatiu si timp, ca trebuie sa fie reluat intr-un viitor nu foarte indepartat.

Pe 2 ianuarie, in ziua plecarii unei bune parti dintre participanti, organizatorii, in special Marius Marian Solea si parintele Dosoftei, au mai pregatit un moment emotionant pentru toti cei prezenti, un alt dar pe care Putna ni l-a facut, o tombola (impropriu spus, pentru ca nu am dat nimic doar am primit, dupa numarul tras la noroc din potcapul calugarului).

Iconite, carti de rugaciuni, carti indreptatoare ale celor lumesti, calendare 2006 cu manastirile din Bucovina, sticlute cu mir, casete cu colinde cântate de calugari, matanii, dulciuri.

Chiar daca, cu obiceiul calatorului de a aduna suveniruri, cumparasem câte ceva din acestea de la punctele de vânzare din incinta manastirii, darurile câstigate la tombola mi-au fost insutit mai dragi. Imi sunt.

Poarta amprenta sufletului parintelui Dosoftei, amprenta oamenilor acestor locuri care, orice ai face, te calauzesc cu iubire in trecerea ta printre ei, facându-ti spiritul sa plece capul si sa ia in considerare hotarârea de a te transforma intr-un om mai bun.

Era cea de-a doua surpriza pe care ne-o facea parintele Dosoftei, dupa ce, in seara de Sf. Vasile, in timp ce cinam, usa Arhondaricului s-a deschis larg spre Putna si 50 de coindatori din toata tara - membri ai Asociatiei Studentilor Crestini Ortodocsi din România - ne-au cântat si ne-au urat de An Nou, in prezenta staretului manastirii.

Cei colindati, participantii la festival, si-au desemnat un reprezentant al lor, care, in stil specific scriitoricesc, sa-i rasplateasca pentru darul lor, planuit in secret de parintele Dosoftei.

Astfel, poetul Daniel Corbu de la Iasi a citit un poem din cartea sa recent aparuta „Manualului bunului singuratic“. Prima editie a Festivalului de Poezie.ro s-a desfasurat in vara lui 2005 la Agigea, cea de-a doua, in mod minunat, aici, la Putna. Editia a treia, spun si spera organizatorii, va avea loc in Israel.

Publicat in editia din 4 ianuarie 2006 a cotidianului "Desteptarea" din Bacau.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!