poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 7890 .



Semnal editorial: \"Atlantic\" de Liviu Ofileanu
articol [ Carte ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Pasa ]

2011-04-08  |     | 



La editura „InfoArt Media” din Sibiu, a apărut al treilea volum de versuri al lui Liviu Ofileanu, „Atlantic”.

Liviu Ofileanu este un poet binecunoscut pe site-ul literar „Agonia.ro/ Poezie.ro”, fiind câștigătorul de anul trecut al premiului I la concursul de volume poetice, organizat de acest site, împreună cu Fundația „Edo”. Autorul debutează publicistic în 1994, în revista „Kilometrul zero”, iar editorial, în 2003, la editura „Emia” din Deva, cu volumul de versuri „Corigent la fericire”, despre care prefațatorul acestuia spune că „vine după ani buni de practică a scrisului”, iar limbajul „are ceva oracular, solemnitatea actului revelator, angajat total în tensiuni vizionare” (Petru Poiană, „Prefață” la volumul „Corigent la fericire”, p. 7). Al doilea volum de versuri, „Instincte canibalice”, apărut în 2010 la editura „Atu” din Sibiu, abordează un subiect controversat, anume „antropofagia ca alegorie a scrisului care își devorează obiectul poetic și, în cele din urmă, îl devorează și pe cel care scrie” (George Pașa, „Antropofagia modernă în scris”, revista „Vatra veche”, ianuarie 2011; Agonia.ro, 1 decembrie 2010).

Volumul de versuri „Atlantic” are 100 de pagini, este structurat în două cicluri poetice: „Geraldo de Álmeida / República Portuguesa”, având 34 de texte, și „Juliusz Kramst / Șobolanul de apă”, cu 40 de texte. Cartea are o dedicație („in memoriam Fernando Pessoa”) autorului de la care a împrumutat și această „miză pe alteritate, înscrierea tematicii și diluarea personalității poetice într-un dat poliedric”.("Geraldo de Álmeida", p. 7). „Atlantic” este un volum echilibrat, păstrându-se aceeași solemnitate și fior liric, ca și în celelalte volume; în plus, se manifestă aici o armonie și un spirit sintetic deosebit, fapt ce vine atât din acumulările culturale, cât și din depășirea acelui aer de bravadă lirică resimțit pe alocuri în textele sale anterioare. Conștiința că „totul s-a scris”, pe care, asemenea altor poeți ai generației sale, o are și Liviu Ofileanu, nu îl împiedică pe autor să se scrie pe sine, chiar și sub măștile alterității: Geraldo de Álmeida sau Juliusz Kramst.

Pe coperta 4, se află prezentările critice realizate de Silviu Guga și de Ioan Radu Văcărescu:

„Liviu Ofileanu este printre puținii poeți de astăzi care știe să epateze plăcut, și asta îl face deosebit de interesant. Exercițiul l-a început în forme rudimentare, dovadă stă și titlul volumului său de debut, „Corigent la fericire”, dar, trecând prin „Instincte canibalice”, ajunge la un desăvârșit rafinament cu acest al treilea volum. Senzaționalul liric vine acum de la sine, nu mai e căutat cu disperarea celui ce trece în pielea altuia de dragul unui „subiect liric” insolit.
În „Atlantic”, cu talentul nativ incontestabil, poetul dovedește că știe să-și regizeze textul liric în care substanța poetică și inspirația livrescă dau expresivitate nedeghizată unei cărți de poezie demne de a fi luate în seamă. Această carte îl impune pe Liviu Ofileanu ca pe un poet care nu mai poate să fie neglijat de cititori, de confrați, de critici și de istoria literară care se va scrie.”

Silviu Guga

„Dacă în volumul „Instincte canibalice”, autorul de pe copertă, Liviu Ofileanu, era heteronimul sui-generis al unui criminal celebru, viziunea lirică fiind spre întunecatele adâncimi ale ființei, dar și cu iluminări binevenite, în „Atlantic”, cel de-al treilea său volum de poeme, universul poetic se deschide spre spații insolite, orașul Lisabona, respectiv spațiul batav și Lumea Nouă, cu al său New Amsterdam, heteronimii de acum – Geraldo de Álmeida, născut din mantaua lui Pessoa și a heteronimilor acestuia, și Juliusz Kramst, avatar olandez al altui heteronim portughez, Bernardo Soares –, construiesc două heterotopii lirice de cea mai bună calitate literară, Republica Portuguesa și Șobolanul de apă, pentru care s-ar potrivi cel mai bine, ca motto, chiar versurile poetului din bucata „Antologia imaginară”: „O antologie imaginară e un cimitir de buzunar – ștergi praful, citești numele, anii trăiți și epitaful ales: prezentul e secunda locuită de un oraș dispărut”".

Ioan Radu Văcărescu



OFILEANU, LIVIU
Atlantic / Liviu Ofileanu. - Sibiu : InfoArt Media, 2011
ISBN 978-606-92803-5-5
821.135.1-1


Notă!
Cartea de poeme „Atlantic” (destul de consistentă, 100 p.) poate fi achiziționată cu autograf, prin ramburs, contactând pe autor la adresa: [email protected]


Photobucket




.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!