poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 13951 .



Jurnal cu tine, o lighioană și restul lumii
articol [ Evenimente ]
- apariție editorială -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Nia ]

2011-02-26  |     | 






Și-a făcut, în sfârșit, apariția, primul volum de versuri semnat Ioana Negoescu, "Jurnal cu tine, o lighioană și restul lumii".
Va avea loc o primă lansare la Oradea, în cadrul “Cenaclului de bibliotecă”. Data exactă va fi anunțată ulterior.


Dar s-o lăsăm pe autoare să ne povestească…

"Primul volum se aseamănă cu primul sărut. Amețitor și complet diferit de orice ar urma. "Jurnal cu tine, o lighioană și restul lumii" e scris din nevoia de a nu mă pierde de mine. Fiecare poem înseamnă o bornă, un semn pentru a găsi drumul spre cea care sunt.
Nașterea volumului pe hârtie are o istorie lungă. Ea începe în copilăria mea cu sfatul d-nei Ana Blandiana care m-a îndemnat să țin un jurnal. Acum, după 30 de ani am îndrăznit să o caut și să-i spun: mai țineți minte când eram copil și mi-ați sugerat să țin un jurnal? No, l-am scris. A citit, apoi cu bunăvoință și grație mi-a lăsat câteva vorbe de pus pe copertă și pentru asta îi mulțumesc mult.
Coperta are o altă istorie, pe care n-o voi dezvălui aici, dar pot să spun atât: Andrei Gamarț. Fără această copertă volumul nu ar fi avut identitate. Andrei e desăvârșit ca artist plastic, dar eu l-am cunoscut ca poet și cred că ambele ipostaze îl definesc în creațiile sale de mare forță și autenticitate .
Într-o bună zi fiica mea de 11 ani, Maia, m-a întrebat ce tot scriu acolo. Poezii, i-am răspuns. Aha, scrii o carte? Nu știu. Scriu așa... Apoi m-am gândit că a scrie o carte era logic și pe înțelesul ei. De aceea în aceeași zi l-am întrebat pe dl. Daniel Vorona, care între timp îmi selecționase câteva poeme și le publicase în revista Vama Literară, ce ar trebui să fac dacă aș vrea să scot un volum de versuri. Să-mi trimiți manuscrisul, mi-a spus. S-a ocupat, a trimis textele d-lui Mihail Gălățanu și d-lui Lucian Gruia. Dânșii au citit și astfel m-am ales cu prefața și postfața de care sunt foarte mândră.
Altceva? Dorin Mureșan, bun prieten, prozator pe care-l admir mai pe față, mai în secret - adică am citit pe nerăsuflate manuscrisul uimitorului roman Orașul Nebunilor, care e în sfârșit în curs de apariție la Ed. DaciaXXI din Cluj- este cel care m-a adus la Cluj, unde Dl. Mircea Petean, directorul Editurii Limes s-a ocupat de volum cu multă, multă răbdare.
Nu m-am dezmeticit încă. Sunt amețită și fericită ca după primul sărut. Orice urmează nu se poate compara cu acest moment." (Ioana Negoescu)

***

"Nonșalanța de a da drumul epicii să zburde pe câmpiile poeziei nu diminuează în versurile Ioanei Negoescu lirismul și sensibilitatea, ci, dimpotrivă, le împrumută o tensiune vibrantă, aproape periculoasă, un sunet ascuțit, alarmant.
Lumea care se conturează astfel este interioară și exterioară în egală măsură, ca într-o imagine holografică, stranie nu pentru că nu e realistă, ci pentru că este prea exactă, prea completă, exhaustivă într-un mod neliniștitor.
Acest fel de a scrie, nerenunțând la nici un detaliu și intrând în fibrilație lirică din cauza prea marii încărcături de rânduri, observații, senzații, revolte, spaime, sentimente, este curajos și tulburător, dar și riscant.
Prin ospiciul în care se desfășoară aventura eului liric trece linia despărțitoare dintre viață și moarte, pe care poeta pășește ca pe o sârmă întinsă peste infern.
Faptul că această linie este chiar poezia nu o face mai ușor de străbătut." (Ana Blandiana)



Photobucket



.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!