poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 7985 .



Gabriela și Ion Drăghici, un cuplu în viață și artă
articol [ ]
Expoziție la Cercul Militar

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Zarra ]

2009-11-30  |     | 



La aniversarea a cincizeci de ani de viață, artiștii plastici Gabriela și Ion Drăghici par fără vârstă. Cu inspirație, deasupra sălii de expoziție de la Cercul Militar, și-au întins un banner pe care scrie: 50+50=100% artă.

Și cum ar putea fi altfel când sentimentul care te cuprinde la intrarea în galerie este unul care te lasă fără cuvinte? Spunea o doamnă că îi vine pur și simplu să dănțuiască văzând ce fac acești doi oameni din ale căror mâini ies niște lucruri atât de frumoase. La expoziția lor jubiliară nu intri ca în orice galerie, intri ca în biserica: de-a dreapta lucrările lui, de-a stânga ale ei. In fundal, ca niște obiecte aproape sfinte, tablourile magistrale ale Regelui Ferdinad și Reginei Maria. Pictate în ulei, portretele celor doi suverani ai României vor fi dăruite de pictor Castelului de la Balcic al reginei. Gestul a fost recompensat cu o scrisoare emoționantă de mulțumire a ambasadorului Bulgariei la București în chiar seara vernisajului.

Frumusețea lumii

Vizionand lucrările de pe partea stângă, adică ale Gabrielei, am trăit o adevărată revelație. Știam că lucrează niște acuarele foarte diafane, de o feminitate delicat exprimată, dar nu îi cunosteam și tapiseriile. S-o luăm cu începutul insa: lucările în acuarelă având ca temă vechiul Bucuresti au o unitate originală nu numai prin temă, ci și prin ideea de ramă in ramă, aproape fiecare desen conținând ca parte integrantă schițele unor doamne costumate ca în anii 1920 sau mai de demult, care sustin peisajul. Alte desene cu teme nonfigrative ale artistei aduc în atenție simboluri decorative indragite mai ales de privirile feminine: fulgi, pene colorate, păsări, bucăti de eșarfe, cochilii, frunze, pești. Jocuri de linii și simboluri, pe care le găsești mai apoi ca leit-motive in superbele tapiserii realizate în tonuri stinse insă cu un desen bine stapânit, ce îți dau un sentiment de liniște, plus bucuria copilaroasă, combinată cu dorința de a fi înconjurat de astfel de obiecte frumoase în propria casă. “Cred că meritul meu este acela de a fi reușit să atrag atenția oamenilor asupra furmuseții lumii care ne inconjoară și pe care nu mai avem timp s-o observăm. De fapt, din toate aceste minuni ale naturii ne tragem seva”, spune Gabriela Drăghici.

Înfruntând albul

Trecând apoi de partea bărbaților din acest templu al artei, aflăm desenele, schițele și picturile lui Ion Draghici, pline de linii viguroase, tăiate precis și rapid în albul intimidant al pânzei sau altui suport grafic care așteapta izbăvirea prin arta. “Intimidant”, pentru că acest pictor cu înclinații spre arta monumentală mărturisește că totdeauna simte o panică în fața pânzei albe și imediat pune o tușă ori o linie ca să scape de teama aceasta. Inspirația curge apoi așa cum dorește muza. Și muza lui Ion Drăghici scoate din talentul și imaginația lui cai, personaje fabuloase, zei ai curcubeului, oameni, vise și povești pe care le poți recunoaște din propria imaginație poate, dar cu siguranță numai mâna acestui artist le poate reda atat de plastic într-un tablou. Unele lucrări au fost făcute prin anii 80, altele sunt nou-nouțe, dar cu siguranță toate sunt la prima vedere a privitorilor, nemaifiind expuse pană acum.
Gabriela și Ion Drăghici, acești doi oameni frumoși formand un cuplu în artă și în viață de un firesc cum rar întalnești, fac într-adevăr sută la sută artă. Și dacă vreti să vă faceți un dar, a vedea aceasta expoziție este mai mult decât unul potrivit. Cum spunea și artistul la vernisaj: “Lucrările noastre sunt niște daruri către privitori”. Tablourile lor vă așteaptă la Galeria Cercului Militar până la 10 decembrie.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!