poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4692 .



Audi este mai mult decât un automobil
articol [ Cultura ]
Tradiția culturală a unei firme veche de 100 de ani

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2009-07-26  |     | 



„Puteți să vă închipuiți că n-am chef să văd mai departe cum banii, pe care secția comercială trebuie să îi câștige, sunt irosiți în acest fel.” Propoziția nu prea politicoasă aparține lui Emil Jacob Holler, directorul comercial al firmei de automobile „Horch & Cie Motorenwagen-Werke AG”, și a fost adresată lui August Horch, tocmai fondatorul acestei firme. Discuția aprinsă a avut loc la 17 iunie 1909 în cabinetul directorial al firmei din orașul saxon Zwickau. Două zile mai târziu August Horch (1868 – 1951) a părăsit firma, a cărei temelie o pusese la 14 noiembrie 1899. Rațiunea economică învinsese imboldul inovativ și pur tehnic al gândirii inginerești, dar nu și spiritul întreprinzător.

Intrepiditatea lui August Horch a rămas nevătămată. Deja la 16 iulie 1909 inginerul, originar din Winningen în landul Renania-Palatină, a înființat firma „August Horch Automobilwerk GmbH”. Dar fosta sa firmă a intentat un proces împotriva folosirii numelui „Horch”. Reclamanții au câștigat și Horch s-a pus împreună cu câțiva prieteni pe căutarea unui alt nume pentru noua sa firmă, situată la numai câțiva pași distanță de cea veche.

O fi fost toamna anului 1909. Școala începuse și fiul lui Franz Fikentscher, un băiat de 11 ani, stătea aplecat peste cărțile și caietele sale de latină. În camera alăturată discutau tatăl său, unchiul său Paul Fikentscher și August Horch, căutând un nume potrivit pentru firma rămasă fără nume. Fabricanții Fikentscher erau proprietarii unei firme de ceramică cu peste 400 de angajați. Cu tatăl lor, deci bunicul silitorului elev de latină, Friedrich C. Fikentscher, avea deja Johann Wolfgang von Goethe relații de factură științifică, pe când lucra la opera sa „Farbenlehre” (Doctrina culorilor).

Tânărul aplecat peste cărțile de școală era însă cu urechile ascuțite la discuțiile din camera alăturată. Adulții discutau și discutau, dar fără a găsi un nume potrivit pentru firma lui August Horch, în care învestise o sumă considerabilă și familia saxonă de industriași Fikentscher. ... Până tânărul – cu 11 ani stătea abia la pragul adolescenței – și-a luat inima în dinți și a strigat: „Tată - audiatur et altera pars!” Horch (auzi!) este imperativul singular al cuvântului hören (a auzi), în limba latină audi! de la audire. Reacția lui August Horch se poate citi și azi în diferite cărți de specialitate: „ A fost rostit, și noi stăteam toți entuziamați.“

* * *

100 de ani mai târziu Audi este una din cele mai cunoscute mărci de automobile din lume. Concernul cu centrala în orașul bavarez Ingolstadt (din anul 1947) a vândut anul trecut peste un milion de mașini de diferite tipuri. Audi AG are peste 50.000 de angajați și produce în fabrici din Germania (Ingolstadt și Neckarsulm), Slovacia (Bratislava), China (Changchun), India (Aurangabad), Ungaria (Györ) și Belgia (Bruxelles). Concernul Audi deține și controlul operativ asupra firmelor Seat din Martorell (Spania) și Lamborgini din Sant’Agata Bolognese (Italia). Audi face parte la rândul său din concernul VW.

Firma este cunoscută și pentru angajamentul ei în domeniul social, sportiv și îndeosebi cultural. De aproape 50 de ani concernul din Ingolstadt are o fanfară sinfonică. Membrii ei sunt muncitori, ingineri, pensionari și elevi care dau concerte – cele mai multe cu un scop caritativ – în Ingolstadt și multe alte orașe din Germania. Orchestra a concertat însă și în Austria și Cehia.



Photobucket

Filarmonica de Suflători a concernului Audi și Orchestra Simfonică a firmei SAP într-un concert comun din anul 2007 (Foto: Audi)

De 20 de ani concernul Audi organizează festivalul „Sommerkonzerte – Concerte de vară”. În cadrul acestui festival au concertat multe celebrități ale scenei muzicale internaționale ca Anne-Sophie Mutter, Carlos Kleiber (1930 – 2004), Lang Lang, Lorin Maazel, Simyon Bychov ș.m.a. pe scena sălii festive a teatrului din Ingolstadt. Orchestre sinfonice și ansambluri vocale și instrumentale din toată lumea au fost prezente în orașul de pe Dunăre, prezență datorată acestei filozofii de angajament cultural. Șefii centralei din Ingolstadt au fost întotdeauna deschiși pentru experimente inovative, nu numai pe plan tehnic – o filozofie care a dus Audi în vârful piramidei automobilistice -, ci și în activitățile firmei pe plan cultural.

Astfel Filarmonica din München sub bagheta lui Sergiu Celibidache (1912 – 1996) a dat în anul 1989 un concert extraordinar într-o hală de producție. (Și pentru mine un eveniment de neuitat.) Într-o interpretare magistrală au răsunat atunci într-un locaș, unde normal se aude doar „cântecul motoarelor”, Concertul nr. 1 în Si bmol minor pentru pian și orchestră op. 23 de Peter I. Tchaikovsky (1840 – 1893), cu Daniel Barenboim la pian, și Tablouri dintr-o expoziție de Modest Musorgski (1839 – 1881).

2009 este pentru Audi un an jubilar cu multe evenimente culturale, cuprinzând concerte și expoziții în orașele cu importanță istorică pentru acest concern. Ziua de naștere a fost sărbătorită la 16 iulie pe o scenă imensă din fața muzeului Audi și centralei administrative Audi, așa numita „Audi Piazza”. Au venit Lang Lang, care a cântat la un pian confecționat pentru acest concert, Filarmonia Nouă din Frankfurt a interpretat o simfonie compusă special pentru această festivitate de muzicianul rock Leslie Mandoki, fost cântăreți al grupei Dschinghis Khan, a moderat incomparabilul Thomas Gottschalk și a vorbit în fața celor 1800 de invitați – printre ei mulți muncitori - ... doamna Angela Merkel, cancelarul federal. Prezența domniei sale a fost fără îndoială momentul cel mai emoționant al anului jubilar Audi.

Photobucket

De la stânga: Rupert Stadler, președintele prezidiului de conducere al concernului Audi, Angela Merkel, cancelarul federal al Germaniei, trei ucenici ai centrului de meserie Audi, Thomas Gottschalk (Foto: Anton Potche)

În timpul acestui act ceremonial, în care firma a prezentat și un nou automobil, Audi A5 Sportback, benzile de producție au fost oprite. Muncitorii au urmărit actul festiv în halele de producție pe monitoare imense, cu o gustare și băutură gratuită. Dar când sărbătorește Audi, sărbătorește și orașul Ingolstadt cu ai săi 130.000 de locuitori.

Photobucket

Ingolstadtenii urmăresc în Piața Primăriei evenimentele de pe Audi Piazza (Foto: Anton Potche

Audi este mai mult decât un automobil. Audi este o familie mare cu legături și răspândiri industriale, sociale, sportive și culturale în lumea întreagă.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!