poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5362 .



Laureat al premiului românesc \"Ovidius\" 2004, prozatorul israelian Amos Oz a adăugat recent și prestigiosul premiu \"Goethe\" la bogatul lui palmares.
articol [ Evenimente ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [marlena ]

2005-05-08  |     | 



Amos Oz (Amos Klauzner) s-a născut în 1939 în Israel, din părinți emigrați din Rusia și Polonia. La vârsta de 15 ani și-a părăsit casa părintească după o serie de confruntări cu tatăl său. A locuit în kibuțul Hulda, unde s-a reîntors după terminarea stagiului militar, în 1961, lucrând în agricultură. Primele scrieri sunt din această perioadă. Ca soldat în rezervă a participat la "războiul de șase zile", pe frontul din peninsula Sinai, iar în "războiul de Yom Kipur" a luptat pe podișul Golan. A studiat filozofia și literatura la Universitatea Ebraică din Ierusalim. În 1986 părăsește kibuțul și se stabilește în deșert, orașul Arad (nu e nici o greșeală, există un oraș cu asemenea nume și în Israel!), nu departe de Marea Moartă (clima uscată a acestei regiuni îi priește unuia din cei trei copii ai lui, bolnav de astmă, acesta fiind motivul trecerii în acest oraș). Predă literatura la Universitatea Ben Gurion a Negevului din Beer-Sheva (Ben Gurion a fost primul prim ministru al Israelului; Negev este denumirea deșertului israelian, iar orașul Beer Sheva este capitala Negevului), unde deține catedra "Agnon" (Shay Agnon (1888-1970) este unul din marii scriitori israelieni, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1966).
A publicat 18 romane, este tradus în 30 de limbi străine. Primul roman, "Soțul meu, Micael" e probabil cel mai cunoscut roman, deși primul scris, apărut în 1968; în 1975 Dan Wollman a făcut un film după acest roman, care s-a bucurat de un mare succes. În 1987 i-a apărut "Cutia neagră", roman care s-a vândut în Israel în primele patru luni în 70,000 de exemplare, într-o țară care avea 4 milioane de locuitori. În 1988 a primit în Franța premiul "Femina" pentu acest roman. În românește i-au apărut traducerile a cinci romane: Soțul meu, Micael; Nu pronunța noapte; Cutia Neagră; Pantera din pivniță (aceste patru romane au apărut în colecția "Romanul secolului XX" a editurii "Univers"); Să cunoști femeia (2004) în editura "Polirom".
Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com
Image hosted by Photobucket.com









A primit numeroase premii și distincții: 1986 – premiul "Bialik" (Bialik este poetul național israelian); 1992 – premiul Friedenspreis, unele din cele mai importante premii internaționale pentru pace, oferit de președintele Germaniei Richard von Weizsacker; 1997 – Légion d'Honneur; oferită de către Președintele Franței Jacques Chirac (primise deja în urmă cu ani titlul de " Officier des Arts et des Lettres", tot în Franța); 1998 – premiul Israel (cel mai prestigios premiu israelian, oferit cu ocazia semi-centenarului statului Israel); 2004 - Prix France Culture pentru literatură străină; 2004 – premiul "Ovidius" oferit la Neptun de către Asociația Scriitorilor din România; 2004 – premiul pentru literatură oferit în Catalonia; a fost candidat pentru premiul Nobel pentru literatură în 2004.
În urmă cu câteva săptămâni a primit cel mai prestigios premiu german pentru literatură, premiul "Goethe" (valorează 50,000 de Euro), pe care l-au primit și Sigmund Freud (1930), Hermann Hesse (1946), Thomas Mann (1949), Ingmar Bergman (1976), Raymond Aron (1979). Acest premiu este acordat odată la doi sau trei ani; anul acesta îi va fi înmânat lui Amos Oz la 28 august, ziua de naștere a lui Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832).


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!