poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 7523 .



Duelistul
proză [ ]
Articol aparut in Adevarul literar artistic, 18 sept. 1932

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [George_Calinescu ]

2004-11-11  |     |  Înscris în bibliotecă de Alin Pop



*

Iata cum se lansează un tânăr modern. Pătrunde într-un chip sau altul în redacția unei reviste și publică un articol ori injurios, ori prezumțios la adresa unui scriitor de reputație, alegând de obicei pe cei mai sensibili, și-l ține în ace până ce autorul iritat răsuflă într-o notița. Atunci tânarul modern, vesel de rezultat, îl provoacă la duel. Vâlvă, bârfeală la Capșa și... gloria duelistului. Un caz din acesta reprobabil din toate punctele de vedere s-a petrecut deunazi. Un tânăr oarecare, cu totul necunoscut, dar cu nume sonor maintind de vagi case domnitoare, scrie de catava vreme într-o revista lungi studii critice.
Cred că nimeni nu va sustine că în calitate de critic trebuie sa ma bat in duel pentru afirmația că rar mi s-a întâmplat să citesc baliverne mai sălcii și inconcludente ca articolele despre d-nii Ionel Teodoreanu si Ion Barbu. [...] Si acum, sa-mi permita cititorul sa-i pun o intrebare: Unde ar ajunge republica pașnică a literilor cu asemenea moravuri? Ce-ar zice lumea dacă eu aș trimite, pentru oricât de legitim motiv, martori d-lui Tudor Arghezi, d-lui Mihail Sadoveanu, ori d-lui Liviu Rebreanu? Cine s-a gândit vreodata sa trimeată martori lui Eminescu pentru grozavele lui invective, atingătoare de mamă și strămoși? [...] Dați-mi voie! daca e vorba de duel, primesc, dar cu armele profesiunii. Medievalii se împungeau cu spada fiindcă erau militari de profesie și-și dovedeau astfel pregătirea răazboinică. Dar noi, fiind mânuitori de cuvinte, jignindu-ne si lăudându-ne prin cuvinte, se cade să ne duelăm cu aceleași mijloace! Vino-ncoace la luptă dreaptă, tinere imperial! Să-ți frâng mijlocul cu un argument, să te dobor în țărână cu o imagină, sa te-mpung cu un spirit, să te sângerez cu o analiză și să te vâr pana la coapse in pământ cu o definiție. Asta e lupta dreapta a scriitorului. Nu să fugi după mine cu frigarea și să mă vâri in sperieți cu pistolul!

----------------

(*) Prin anul 1932, in revista România Literară au aparut niște articole polemice, nu fara accente juvenile, privind poezia lui Ion Barbu, reducând-o la pitoresc, culoare, retorism si artificialitate deviat in formație intelectualista, abstractizanta si matematizanta. Iritat de tonul articolelor, Ion Barbu riposteaza violent in Calendarul, fapt care-l determina pe autorul criticilor sa trimita martori pentru duel. Un incident singular in literatura noastra, curmat, lucru curios, de ratractarile lui Ion Barbu, privind "forma improvizata" a notei din Calendarul, "depașirea intenției". Replica promta a dat-o insă G.Calinescu acest portret moral intitulat Duelistul (nr.)

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!