poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1107 .



Prințul gogoșar
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [coculeana ]

2007-02-03  |     | 



În borcanul lui Tudorel s-au întâlnit cele mai importante oficialități dintre murături. Acestea sunt: Gogoșarul Radu, Murătura Goguța, Varza Veta, Conopida Coculeana și Castraveciorul Costy. Gogoșarul Radu le atenționă nervos:
-Eu sunt prințul cel de soi, pe mine să mă ascultați. Vă adunați precum un roi, vă gândiți, vă frământați. Nu aveți loc aici surați, ce mai clevetiți-n van? Tot mereu mă supărați. Nu mai încăpeți în borcan? Duceți-vă în butoi, Conopidă, Varză, Castravecior. Ne descurcăm și fără voi. Luați-o de pe acum la picior.
Mai să-l ia la bătaie Murătura Goguța îi spuse:
- Ești tu prinț, dar ce folos? Gândești ca un gogoșar.Ai o gândire cam pe dos, îți bați gura în zadar. În borcan, lași la intrare fițele și alte "talente" Te dai un gogoșar prea mare, orator, cu multe fente. Viața-i grea aici, la noi, prințișori, verze murate. Dacă zeama nu-i de soi, ne stricăm atunci cu toate. Eu sunt doar o murătură, n-am pretenții de prințesă. În borcan este doar ură. Pe umeri vreți câte o tresă? Varza-i varză până moare, ce nu este de înțeles? Vreți să ieșiți azi la soare? Aveți pălării pe ales? Conopida-i murătură chiar de iese din borcan. Ce atâta tevatură? Sunteți buni doar de tam-tam. Eu știam un gogoșar care nu era nici prinț. A dispărut, așadar, modest, a ajuns un sfânt. Nu se lăuda de fel, era bun deosebit. Avea în viață un singur țel: A scris tot ce a văzut. Murături bune și rele le-a adus într-o poveste de călătorii până la stele, cum destinul i-a fost și nouă ne este. Prinț ești, poate, doar aici printre aceste murături amețite. Poți orcând ca să abdici și să primești în spate doar "cuțite"
Varza Veta o contrazice pe colega ei murătura, spunând:
-Hai să facem filozofie...Murătură, ce să-ți spun? Zeama asta-i porcărie, și borcanul nu e bun. Sticla e de calitate proastă, chiar sunteți și imbecile! Vai de sănătatea voastră - amețite și debile! Dacă era sticlă de Murano....alt stil și altă viață! Am o prietenă la Milano, o duce bine, n-are greață pentru că face mereu călătorii în butoaie mari de plastic. Asta-i viață, să te ții! Voi nu ați înțeles nimic. Zona voastră-i doar borcanul, zeama și vecinii voștri. Așa vi se schimbă anul, stați în flanc exact ca...proștii.
Conopida Coculeana le spuse pe un ton autoritar:
-Ciulama sau tocăniță, Conopida este o Doamnă în borcan. Castraveciorul este mereu beat-criță iar gogoșarul este puțin "golan" Varza-i Doamnă doar în somn. Măi "urecheaților" murați. Nimeni nu-i pe lume Domn , doar Împărații talentați la poezii și povești. Asta-i tot ce ne mai rămâne. Naiv ai fost și mai ești, fii mulțumit că există mâine. Pleci din borcan dacă vrei, fără zeamă, fără viață. După tine ce o să iei? Þi s-a dus firul la ață.
Castraveciorul Costy, le spuse-n final:
-Eu sunt tânâr, cu speranță, murături cu gura spartă. În borcan eu am prestanță, și îmi place a mea soartă. Fă-te că nu bagi în seamă, gelozia, răutatea. De nimic nu-ți fie teamă! Afișează bunătatea. Ești bun aici sau aiurea, nu contează unde ești, glasul să-ți fie ca mierea și momentul să-l pândești. Dacă acesta este bun, mulțumește-i Celui de Sus. Ai în viață un tânăr drum, și ai spus ce ai de spus.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!