poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 823 .



Sortimentul cel mai bun
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [coculeana ]

2006-09-14  |     | 



Pe planeta Merida s-au întâlnit la o conferință de presă aproape toate băuturile cele mai selecte. Acestea sunt: Vinul Vicențiu, Berea Brenda, Þuica Vica, Palinca Ana, Tekilla Tory, Wisky Willy, Champagnia Cora, Lichiorul Lory, Vodka Vasia, Apa minerală Leana, Sucul Soni și Coca Cola. Să vedem care sunt doleanțele și nemulțumirile lor. Primul care se încumetă să vorbească este Vinul Vicențiu, care le spuse pe un ton autoritar:
-La toate aceste băuturi răcoritoare cu esențe și parfum select, trebuie să le pun o întrebare? știu ele pe lume ce înseamnă un respect? Sar peste bunele maniere, când văd soiuri fără valoare. Sunt îndulcite cu multă miere, asta nu-i deloc licoare. Am să bat cu palma-n masă, s-ascultați acum la mine, frați! Mie nu-mi trage nimeni plasă, voi vorbiți aiurea și degeaba vă agitați. Cine vine fuguța la cramă, este mulțumit și cu mult chef. Eu nu cer la nimeni vamă, peste toate băuturile-s șef.
Berea Brenda care era lângă el, se supără foc și spuse:
-Ești licoare, o băutură și atât. Nu te da măreț, domnule Vin. Mie în această viață îmi este urât, să mă cred peste ceilalți stăpân. Vi aici, cu fente multe, spunând că ești soiul cel mai fain. Noi, crezi că suntem inculte, avem rude-n Germania, pe Main. Poți să dai cu pumnu-n masă, dacă vrei și cu piciorul. De tine nouă nu ne pasă. Ia-ți de aici acum zborul.
Þuica Vica, se repezi la cei doi, spunând:
-Eu, sunt iubită pe Iza, poate chiar și pe Vișeu. Acum, asta e surpriza, țuica-i licoarea lui Dumnezeu. Vă ajunge să beți un țoi, că vă faceți praf cu toții. Voi pozați doar în eroi, sunteți șmecheri și chiar hoți. Reclamă nu pot să-i fac, pentru că nu am dolari. Eu, nu prea vă sunt pe plac, sunteți turci, sunteți tătari?
Palinca Ana se duse lângă țuică, îi arătă obrazul, spunându-i:
-Vă pun pe toți-n genunchi pentru că am grade multe-n cârcă. Pe nepoți și chiar pe unchi. Sunt Palincă, nu-s năpârcă. Sunt o dură-n zona asta. Am statut de băutură selectă. Mă cuprinde azi năpasta când văd viața așa de infectă.
Apăru Tekilla, cu mâinile-n șold, le spuse:
-De Mexic ați auzit? Nu știți deloc geografie? Va-apucați doar de bârfit, suferiți de isterie. Cine are-n băutura lui, un vierme puțin ciudat? Sunteți toate puțin cam șui, pe voi, sincer m-am supărat.
Plin de furie Wisky Willy se adresă mânios:
-Pe planeta asta, Nemida, am venit din Scoția natală. Vă spun asta, fără obidă, sunt soiul cel mai de fală. Oamenii cei mari în Stat, toț îmi sunt ai mei amici. În viață, nu am clacat, am obraz fin, nu șorici.
Champagnya Cora se infoie deodată și le spuse:
-Îmi sare dopul de ciudă, nu mai vorbesc nici de spumă. Cu mine nu sunteți nici o rudă, asta nu o zic în glumă. Acum nici nu-mi pot imagina, o conferință doar cu debutanți. Cine poartă toată vina? Acești mici și... figuranți?
Lichiorul Lory dădu din umeri și le spuse:
-Paparazzi, asta sunteți, la o Conferință trăznită. De glorie mult prea beți și cu o istorie mult prea aiurită.
Sunt dulce și foarte dulce, fără spumă și chestii mărunte. Am acum savoare de duce, cine poate să mă înfrunte?
Vodka Vasea, roșie de mânie, le spuse:
-Pot să joc un kazacioc pe planeta asta săracă. Dar nu am chef mai deloc pentru că toți sunteți pe aceeași cracă. Bei o vodkă și cazi iute. Cine mai produce acest efect? La creier se produc niște cute, sunt o vodkă, totul este perfect...
Apa minerală Leana, care moțăia lângă Vasea, se trezi urgent, spunând:
-După orice băutură de soi, îți trebuie apă, că te...arde.
Fără ea, poți deveni strigoi, parcă ai la cap petarde.
Sucul Soni, le dădu o replică pe cinste:
-Vă salut pe toate dragă. Nu știu dacă o meritați. Eu nu o să vă dau șpagă, degeaba la mine vă holbați. Eu, pot fi asortat cu toate aceste vedete. În viață nu-s alintat, nu am doar etichete. Când e cald, e bun un suc. Ce mai la deal și la vale... Zile bune sper să apuc, să-mi găsesc în viață cale.
Apare Coca Cola care în final le spuse:
-M-am luptat cu-aceste vremuri, să ajung prima pe listă. Când apar eu, o să tremuri, pe scena vieții sunt o artistă. Coca Cola este peste tot. Pe planetă și în Universul mare. Toți băutorii mi-au dat un vot, pretutindeni numai...o încântare.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!