poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1230 .



Gânduri despre sumitul N.A.T.O. de la București sau jocuri politice de vrăjit fraerii
proză [ ]
Articol

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [GHILOTINA ]

2008-05-11  |     | 



Sincer, am urmarit doar ,,retrospectiva săptămânii” prezentată la postul de televiziune Antena 1. Împresionantă cuvântarea președintelui Bush, nu prin inteligența sau importanța discursului politic, ci prin jocul subtil de a ocoli abordarea problemelor importante care privesc România. Cu câtă simpatie și impasibilitate facială a evocat el sacrificiul soldatului român care a murit în Afganistan, încercând să salveze viața unui camarad american! Cum a îmbrățișat el , în public, pe văduva eroului! Am toată compasiunea pentru tânăra femeie, dar sa nu uităm că soldații români plecați în misiuni militare peste hotarele patriei, și-au asumat cu bună știință toate riscurile, și nu din altruism pentru un popor măcinat de război, ci pentru o soldă mult mai consistentă față de ce pe care o primesc în țară. Întrun fel, au devenit mercenari, pentru că mercenarul este un soldat care luptă într-o țară străină pentru bani, și cum comanda o au americanii, soldații români au devenit mercenari în armata americană. Desigur, se vor găsi voci care mă vor condamna cu vehemență pentru cele scrise în acest articol, dar să nu uităm că adevărul există independent de voința noastră și de felul cum îl recepționăm; de obicei, omul și-l însușește în funcție de interesul personal sau al grupului de interese la care a aderat. Mi-aduc aminte cu câtă fermitate îi condamnam noi, românii, pe mercenarii europeni care luptau împotriva armatelor de eliberare națională din țările Africii, în deceniile 6 și 7, și cât de revoltați eram de războiul pe care îl duceau soldații americani în Vietnam. Îmi mai aduc aminte de faptul ca armata americană ,după încheierea celui de-al doilea război mondial, a avut baze militare în Iugoslavia timp de 20 de ani, și cu toate acestea nu s-a sfiit să bombardeze Belgradul în timpul războiului de secesiune din deceniul 9. După cum vedeți, zicala ,,interesul poartă fesul”nu se dezminte în privința americanilor. Ce a făcut America pentru România în timpul ultimei conflagrații mondiale? Pur și simplu ne-a abandonat în mîinile sovieticilor deoarece nu am reprezentat un amplasament strategic pentru interesele ei politice și economice. Ce caută acum americanii în Afganistan dupa ce rușii au stat mai mult de 10 ani? Ce caută americanii în Iraq? Ce caută americanii acum în România? Răspunsul este foarte simplu: materii prime, piețe de desfacere pentru produsele fabricate de industria lor, terenuri de testare și consumare a armamentului, pentru că ,,țara cea mai democrată din lume” este și cel mai mare fabricant și exportator de armament.
Să nu credeți că americanii s-au îndrăgostit subit de noi, nici vorbă! Dezmembrându-se Uniunea Sovietică, Rusia s-a retras între granițele ei iar americani s-au gândit să-și extindă repede influența politică și economică, amăgind fostele state comuniste cu posibilitatea de a fi ajutate să se dezvolte economic, după principiul capitalist. Dar să nu credeți că americanii au împărțit pomeni pe gratis. România a devenit un bastion înaintat N.A.T.O. prin transformarea aeroportului militar de la Cogălniceanu în bază militară americană, un fel de lance europeană în coasta sud-estică a Rusiei. Spun asta pentru că armata rusă are o puternică flotă militară în Marea Neagră. Vă amintiți ce a spus președintele Rusiei la conferința de presă? Citez: noi am facut concesii și ne-am retras din Europa, dar ce am primit în schimb? Desigur, aluzia se referea la americani și la aliații lor printre care se numără și România. Oare, mai are rost existența pactului nord-atlantic, daca s-a desființat blocul militar al țărilor membre care aderau la Tratatul de la Varșovia? Pentru americani, da, deoarece America dorește să dețină hegemonia în lume. Dar, mă întorc la discursul lui Putin, care, după ce a amintit că Rusia și-a îmbunătățit și dezvoltat arsenalul nuclear, a pus o întrebare retorică : se poate face ceva în lume fără Rusia? Și răspunsul l-a dat tot el, într-un mod foarte categoric și cu multă convingere: nu. Iar acum să ne întoarcem la președintele Bush. Cînd a fost întrebat de ziariști despre cum va rezolva problema cu vizele pentru români, a răspuns pe un ton foarte relaxat că noi, români, suntem stresați de faptul că Uniunea Europeană nu ne vede cu ochi buni pentru că am trimis soldați în Afganistan...Și eu, român fiind, nu văd cu ochi buni acest aranjament politic deoarece România se află în Europa și nu în America de Nord, și pentru că mai știu că alianțele militare sunt efemere, iar noi, ca țară și popor vom exista cât timp va exista Europa.
Și acum, ca cetățean al acestei țări întreb: la ce a folosit României faptul ca a cheltuit mai multe milioane de euro, organizând acest sumit? Este cumva vorba de orgolii ale unor politicieni autohtoni care au dorit să se facă astfel remarcați în lume? Dar pe noi, românii, ne interesează în primul rând ce fac politicienii noștri pentru bunăstarea noastră. Și fac ceva deosebit?! Oare?!



07 04 2008


.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!