poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1076 .



Poveste din subteran
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [coculeana ]

2008-04-08  |     | 



Demult, tare de mult, într-o galerie de pe planeta Corona, trăiau în armonie perfectă o ceată de cârtițe. Căpetenia lor era Afgalinos, un cârtițoi tare autoritar care reușise cât de cât să păstreze liniștea în această întunecată galerie. Totdeauna el trebuia să fie boicotat în deciziile lui de cei doi nemulțumiți: Buton și Tiron. Aceștia îl săpau pe la spate pe șeful lor, tulburând liniștea din interiorul și exteriorul galeriei. De două ori pe săptămână, Afgalinos le ținea câte o cuvântare și îi amenința:
-De câte ori trebuie să repet că aici la noi este ca un borhot. Să vă pun totul pe tapet că nu mai pot să rabd, sincer, nu mai pot. Nu mă vait, însă știu prea bine care este traseul meu. La mine minciuna nu prea ține, îmi este frică doar de Dumnezeu. Am investit toată resursa în locuințe ultramoderne. Azi mi se întrerupe cursa și necazul pe cap mi se așterne.
Buton care era un animal nervos din cale afară se ridică și îl amenință pe Afgalinos:
- Plec, vă las cu fundul gol, nu are rost să mai rămân. Eu, pe lume am un rol. Nu-mi place să am stăpân. Cine i-a făcut control la acest mare animal? Ne trage doar de urechi, face numai carnaval. Mintea unui animal ales , face cât doi la un loc. Aici intriga mereu se țese, urgent voi lua foc.
Apărut ca o biată ființă neajutorată, Tiron începu și el cu replicile dure la adresa șefului său:
-Tu ne-ai luat și speranța că mereu apari doar în față, ne conduci cum vrei că ești tare în politică, în clanță. Galeria este și a noastră, chiar dacă domnia ta bagi doar fitile. Ne faci viața mult mai proastă și pe noi animale prea umile. Vrem să pleci din fruntea noastră, noi nu suntem manechine. Ai o reputație proastă, numai dări plătim, asta nu este bine.
Afganos supărat peste măsură, le spuse celor doi:
-Eu sunt autoritar și sunt isteț. V-am tolerat însă acum spun: Stop!. Mi s-a făcut părul creț, cu nervii sunt doar în plop. Nu suport să fiu condus, de unii mai tăntălăi. Eu am tendințe de rus, voi sunteți și proști și răi. Stați, bârfiți și căscați câte o gură, să vă intre musca în ea. Eu nu sunt ca voi o murătură, o să dați voi de belea.
Cei doi prieteni Buton și Tiron au plecat din galerie cu gândul că afară vor găsi libertatea de care aveau nevoie.
Vulpea Ni-Hau care era prin preajmă i-a făcut terci fără nici un regret. Tiron a mai reușit să spună:
-Lumea asta nu e buna, nici nu a fost ea nicicând, chiar dacă plouă și tună, "fii mereu sincer și blând".

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!