poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4459 .



Vermeer
proză [ ]
-articol-

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [katherina keller ]

2006-02-19  |     | 



Photobucket - Video and Image Hosting Despre viața pictorului olandez Jan Vermeer din Delft știm puține lucruri iar în momentul de față se cunosc decât 40 (patruzeci) de tablouri.
Pictorul olandez Jan Vermeer din Delft s-a născut în 1632 în orașul Delft.
Se știe că a fost botezat la data de 31 octombrie 1632 în Catedrala Delft și a murit în orașul său natal la data de 15 decembrie 1675.
Tatăl lui, Reynier Vermeer a încercat mai multe meserii, țesător de mătăsuri iar ultima fiind cea de negoțător de picturi.
Pictorul olandez Jan Vermeer din Delft s-a căsătorit la 5 aprilie 1653 cu Caterina Bolenes. În ziua de 29 decembrie 1653 este primit membru al Breslei Sfantul Luca, unde pe parcursul anilor 1662,1663 și până în 1670 deține diverse funcții onorifice în cadrul acestei bresle. În anul 1671 pictorul olandez Jan Vermeer din Delft devine sindic al acesteia.
De abia în anul 1656 datează primul său tablou, pictură ce poartă data și semnătura artistului.
Nici în momentul actual nu se știe cine l-a învățat să picteze, nu se cunosc date dacă a călătorit dincolo de granițele patriei sale. Se presupune doar că a fost un timp elevul lui Carel Fabritius, unul din cei mai renumiți discipoli ai lui Rembrandt.
Geniul pictorului olandez Jan Vermeer din Delft i-a asigurat acestuia și rolul de solist în ansamblul “Școala din Delft”.
Împovărat de griji familiale, tată a (unsprezece) 11 copii, pictorul olandez Jan Vermeer din Delft avea des probleme financiare. Prin funcțiile de conducere pe care le deținea în cadrul breslei avea parte în schimb de considerație.
Se spune că își lucra foarte încet lucrările dar erau foarte bine plătite.
Colecționarul și călătorul francez Balthazar Monconys (1611-1665) spunea despre pictorul olandez Jan Vermeer din Delf că: ” vinde rar și puțin dar pânzele lui sunt foarte bine cotate”
Obligațiile financiare ale pictorului erau însă mai mari decât prețul tablourilor sale.În anul 1672 a luat drumul meseriei tatălui său, apucându-se de negoțul cu picturi astfel era considerat un bun prețăluitor de tablouri italieniești.După moartea pictorului olandez Jan Vermeer din Delft, văduva sa plătește o datorie de 617 guldeni pentru neplata pâinii, oferind 2 (două) tablouri și anume : “Tânăra cântând la chitară” și “ Doamna scriind”.
O licitație de tablouri din Amsterdam la data de 16 mai 1696 menționa doar 21 de pânze Vermeer.
Croniciile consideră că aparențele contradicțiiei din creația lui Vermeer se datorează în primul fapt mediului. Orașul Delft participând activ la războiul de eliberare păstrând legătura strânsă cu “Casa Principilor de Orania”. Tot aici a fost și reședința curții timp de 5 ani începând cu anul 1572. În anul 1584 a fost asasinat Wilhelm I Taciturnul iar în anul 1608 principele-stadhonder i-a primit pe solii Spaniei veniți să semneze pacea. Doar în orașul Delft, după moartea principelui de Orania s-au strâns bărbații de stat ca să salveze răscoala .
Viața interioară a orașului Delft a cunoscut multe frământări ceea ce s-a simțit și în operele de artă ale pictorului olandez Jan Vermeer van Delft.
Pictura "Fata cu turban" (aprox. anul 1665), THE GIRL WITH A PEARL EARRING (c.1665-1667 The Hague), ulei pe pânză, se află acum în Muzeul Mauritshuis din Haga.
Tablourile lui Vermeer van Delft reprezintă un inventar de tezaur spiritual olandez și universal.
Photobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image Hosting



.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!