poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3713 .



Telenovela lu’ Drăgoi
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Lizard King ]

2006-02-13  |     | 



Telenovela. Esența iubirii pătimașe din ziua de azi. Ce s-ar fi potrivit cu marea sărbătoare (Valentine's Day) mai mult decat o telenovelă?! Provizoriu, scenariul acesta se va numi: “Telenovela lu’ Drăgoi”, nu de alta, dar n-am găsit altă rimă.
Vă voi spune, asadar, în rezumat, bineînțeles, istoria romanțată a dragostei dintre Rosalinda, topmodeaua cartierului și Costel, zis Pepe, amantul latin. Rosalinda e de profesie frumoasă (sub aspectul mirobolant, 90-60-90-ist al cuvantului) și îndragostită, în sens larg, nu numai de persoane, ci de orice: o vilă, un Volvo, o excursie în străinătate, un salariu mare, un cont în bancă și toate celelalte lucruri de trebuință unei gospodine în devenire. Pepe e prin vocație gelos, timid și în permanență stressat, cu sau fără motiv (și un pic stressant, daca e să vorbim cinstit), având și o natură oarecum hamletiană: a o bănui pe Rosalinda ca-l înșeală sau a nu o bănui, a lua la bătaie tot regnul masculin din aceasta cauză, sau a nu-l lua la bătaie?-cam acestea erau întrebările lui.
Ca-n orice idilă, lucrurile se complica, în momentul în care nea Nelu, zis don Fernando, adică tatăl Rosalindei, află de intențiile semi-serioase ale lui Pepe.
Muzică de fundal a la Wagner, da’ mai spre hip-hop, să fie la moda. Vreo patru minute, cei doi bărbați se înfruntă cu privirea. Don Fernando îl priveste țintă pe tânărul pretendent. Pepe se uita fix la don Fernando, apare efectul de suspans. Surpriza își face loc și ea, în clipa când în fundal se aud sunete provocate de o cheie cam tocita care încearcă din răsputeri sa descuie usa. Intra femeia de serviciu, despre care tot blocul știe că e amanta lui don Fernando. Iar priviri tăioase. Don Fernando încearcă să reziste celei insinuant-sfidătoare a lui Pepe vreme de vreo juma’ de episod (oricum sunt circa 1263 de episoade în această scurtă introducere la prima parte)...Spectatorii observa însă ocheada stranie a femeii de serviciu, care se uita la Pepe ca și când ar fi văzut o fantomă. Bănuim deja adevărul, anume că Pepe e de fapt, fiul ei, dar asta vom afla abia cu vreo câteva episoade înainte de final.
Telenovela continuă în alt plan, ca sa rămână toți telespectatorii roși de pizmă din cauză că n-au înțeles de ce naiba se priveau ăia asa, totul e numai sugerat, deocamdată.
Rosalinda este arătată dansând la bară, într-un bar, spre deliciul amatorilor de artă rupestră în mișcare. Se vede limpede că a și băut puțin. Dupa mișcările-i lasciv-împiedicate, putem deduce că nu foloseste bara atât pentru dans, cât pentru a se sprijini de ea. Totuși, brațele nu o mai ajută, se dă un pic prea mult pe spate și cade. Cum însă era păcat să dăm pe jos așa o frumusețe de fată, se întamplă că o prinde cineva. Complicații: e fostul ei prieten de pe vremea când mergeau împreună la facultate, să joace basket cu studenții de acolo. Fostul amorez se cheamă Mitică, zis Rafael, un băiat fără ocupație și cunoscut cu antecedente penale. Ea e în brațele lui, amețită de alcool, dar totuși nu atât de beată cat să nu îl recunoască. Murmură:
-Rafael...și închide, din trei încercări, ochii.
Copii, consumul de alcool în exces dăunează grav sănătătii. Ca dovadă, Rosalinda –inconștientă- este condusă cu mașina de catre fostul ei prieten pană acasă la el. Limpede, consecințele ar fi putut fi grave. Gentleman perfect, Mitică o lasă totuși sa doarmă, dar, bineințeles, o sărută, acel “goodnight kiss” care mărește ratingul oricarei telenovele, fie ea și a lu’ Drăgoi. Surpriză insă. Exact în momentul acela intră pe ușă don Fernando, care aflase, bineînțeles, pe unde umblă fie-sa de la un fost coleg din Securitate, ajuns acum patron la bar. Ușurința cu care intră don Fernando e datorată faptului că Rafael, cărându-și în brațe fosta iubită, nu a mai apucat să închidă usa. Căutătură surprins-răuvoitoare la don Fernando. Lucire de prins-cu-mâța-n-sac în ochii lui Rafael.
Explicații timide, curmate de un gest brutal al lui don Fernando. El vrea să-și ia odrasla înapoi, ceea ce și face, o duce la mașină. Exact cum era de bănuit, în spatele lor, un alt automobil începe sa-i urmărească. Mai mult decât firesc, deși nu-i vedem capul de fumul de țigară fumată de nervi (copii, fumatul dăuneaza și mai grav sănătătii; adultii urasc atât de mult țigările, incât le dau foc!), știm clar cine e in mașina. Costel, zis Pepe. Deducția lui e limpede: Don Fernando și Rafael sunt ințelesi, astfel incât Rafael să rămană cu fata si el, Pepe, cu buza umflată, ceea ce ar face telenovela mea, și-asa vai steaua ei, să se termine prost. Da’ unde ați văzut voi telenovele cu sfârsit prost?!
Ulterior, fata își revine din mahmureală , în cateva episoade. Se uita pe pereți, întrebându-se unde e, cine e, in ce echipa joacă Eminescu și cine naiba e Pepe.
Femeia de serviciu, cum era lesne de înteles, era vrăjitoare voodoo, că în orice telenovela exita și cate-o spaima-găiniii dintr-asta (acuma ce-o fi găsit don Fernando la ea, e treaba lui!). Ea deduce usor obviozitatea (v-am spart!) adevărului: fetei i se făcusera vrăji. Dă-i voodoo-n sus și guru-n jos, o păpușă e pregătită vreme de câteva zeci de episoade, înțepată, enervată, gâdilată la tălpi; în fine, fata își revine din mahmureală.
Își dă seama că Pepe e iubirea ei adevarată. Pepe descoperă că femeia de serviciu este maică-sa, din prima căsătorie a lui taică-su cu o cumnată de-a doua, de la o verișoara prin alianță. Cum nea Nelu (adică don Fernando) fusese găsit la ușa unității de Securitate, numai in pamperși, cu căciula rusească pe cap și un medalion cu steaua roșie la gat, nu știm sigur ce grad de rușenie are cu cei din jur. Dar bănuielile cum că Pepe și Rosalinda ar fi frate și soră sunt risipite în mai puțin de 300 de episoade. Desigur, asta se întamplă după ce primim vestea -perfect predictibilă, de-altfel- ca Rosalinda e insarcinată.
Se face nuntă mare, unde vine însă și Rafael, supărat foc, beat și cu un revolver în mână. (Copii, revolverele dăunează grav sănătătii). Tocmai in biserica, în clipa când se pregateau și oamenii să-și pună coronițele zise și pirostrii pe cap, strecurându-se prin mulțime, Mitică, zis Rafael, abia ținandu-se pe picioare, ochește și trage. Cum v-am spus că alcoolul in exces dăunează grav sănătații, adevărat spun vouă că dăunează grav și manierei de ochire. Așa că glonțul îl lovește direct pe don Fernando, care, muribund fiind, dă ordin să se faca repede-repede ceremonia, să-și vadă, în sfârșit, fata căsătorită. Rafael, agresorul, e lovit de babe cu gențile în cap, ars cu lumânarea, forțat să bea apă sfințită, dat cu praf de smirnă pisată, uns cu mir și gazat cu tămâie de la Ierusalim.
Pepe și Rosalinda se căsătoresc și trăiesc fericiți până la adânci bătraneți, au copii mulți, și ei actori de telenovele, dar pe-alea vi le povestesc eu altădată, fiindcă –vreți, nu vreți- are să mai fie Valentine’s Day.

Epilog:
-Trailer-
Telenovela lu’ Drăgoi-episodu’ 2

Veți citi despre cum fata Rosalindei se duce sa aștepte americanii și vine căsătorită cu un negru, care părea băiat bun, deși era mult mai bătrân ca ea. Totuși, nu-i chiar așa, fiindcă era traficant de droguri.
Femeia de serviciu (care le supraviețuiește tuturor, grație coenzimei cu voodoo) își dă seama de tristul adevăr: ăla negru de respira greu, era ta-su’! Tatăl cui, asta vom afla în episodul următor.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!