poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 115 .



La izvor
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [cantemirdva ]

2023-12-26  |     | 



Referitor la un anunț postat în pagină de sat basarabean

Salut, Sătean cu Duh de Pământean!!!

Revin la izvorul de la ferma veche... că mă ia teama să nu fie dat uitării.
Astă postare va fi ”zvârlită” si pe alte foi, să afle și Kăzăstanu... Din acest motiv, cât de concis, voi intenta să pun in temă cititorul din afară::
În preajma satului Râpești, sub o coastă de sus a unui mare deal ( Dealul Baimacliei), zeci de ani legați în secole, un izvor cu aspect de Natură Vie ( o pană de hîrleț și un metru patrat de albie, cu srăveziu-i afund în forfotă de nisip și pietricele...) fără astenie sloboade apă Rece, Pură, cu Gust de care eu și alții nu am găsit NICĂIERI. Vara se bea lacom, iarna – sorbită, savurată... având saț, se și mănâncă. La ziua de azi, când apa de fîntînă nu mai e cea de înaintea ”confortului rural”, Izvorul cela e o Comoară, zic eu și alții.
După căderea ”imperiului”, comozii săteni cumpără apă ”om”, făcându-l încă mai ”OM” pe omul care inventase băutura ”om”... Cu acel Tezaur alături.
Acum câțiva ani, Ilie Panea, fântânar cu inimă de Fântânar, singur a tras țiavă de la izvor în curtea sa, probabil după zadarnica-i încercare de a mai bârliga vecini la ”ușurateca” procedare.
Apă din ograda lui Ilii poate lua oricine se are de bine cu Ilii, numai să fie cineva acasă...
Săteni cu glagolie au prețuit la justa valoare începutul Fântânarului... Dar, nu s-a realizat nimic în favoarea comunitară, nici de nivel voluntar, nici administrativ. Ani la rând, primăria tot fâlfâie plan cu MULTĂ apă de PRUT. Dar... nu sânt bani cu sacii. Și nici vor fi, zic eu și alții, fără intenția de a exploda visul comodului... Normal, săteanul, și el dispune de libertatea confortului... și tare mai visează granturi, fonduri blagorodnice... și alte pomene.
În tot cazul, cu asa sursă calitativă sub coastă, apa de băut nu se confundă cu cea de rufe. Apa de Prut, nici ghiocu de la ”Оракул” nu stie cînd va sosi... Apa de băut, ca aurul, e alături... Satul, și diaspora, ar sări ca pajura.., și cu bani în plisc de-a gata.
De curînd, în pagina ”Băstinași...” s-a întâmplat rarissim fenomen::: Un sătean, în scafandru de anonim, s-a oferit să achite Sută la Sută o arteziană forată sub izvorul vechii ferme, care să alimenteze cu apă (Naturală-Naturală) întreaga obștime.
Reacția satului, grosso modo fu salutabilă și captivantă, ce-ar insemna că Fapta Anonimă ar încununa de succes un Vital scop comunitar. Au fost și opinii contra – de prost gust, obraznice... nesăbuite și la discreție tâmpite.
Primăria a tăcut și tace ca partizanu, de moment, când anume ea (primăria) trebuia (în grabă) să-și manifeste acordul și simpatia în favoarea acelui generos initium, și să îndemne satu' la finisarea voluntară a curajosului proiect, care de facto nu are nevoie de proiect, că e simplu ca și limpezimea acelui izvor.
Primăria tace și acum, la 15 zile de la publicarea inițiativei în cauză de către Darnicul Anonim. Însă n-au tăcut unele persoane, extrem de agitate apărându-i primarului ”demnitatea dobîndită in a frunții amară sudoare”. Un comentariu (anonim) din acea holburată rafală de apărare:::

”Salutare stimați bâștinași. Nu vreau să mă prezint că știu că o să-mi faceți capul numai cucuie cu toate nucile verzi o sâ ma împroșcati. Ce tot vă legați de primar și primărie , chear nu a făcut nimic în toți anii de primarie?? Vă dau cîtevai exemple din ceea ce a făcut: reparația primăriei, reparația grădiniței, instalarea monumentului de la școală, reparația monumentului din fața clubului, porțile și gardurile la cimitire, sfinții la cimitire, curățenie prin cimitire, crucea și foișorul din deal, drumuri, ambulatoriul degrabă va face, gard la bisericâ, trapezului degrabă îi gata, oprirea. Gunoiștea ca nici aceea nu era. Ce vreți sa va mai facă?”

–– O poziție smintită, depravantă, jmecheră, înșelătoare... și nu contează că s-ar părea veridică sau ba sudoarea frunții de primar în realizările pușcate mai sus. Satul știe foarte bine, cine și cum a înfăptuit acele realizări... Satul e divizat în favoriți și nefavoriți... Satul știe și multe hoțomănii ale unor săteni cu ceafă groasă, realizate nu fără implicarea primăriei, dar asta e altă temă, la care, vrem-nu-vrem, se va agunge.

De ce o poziție smintită...??? –– O primărie, fie și pe Lună, de când lumea, e în slujba locului și oamenilor care o aleg... – cu instrucțiuni, drepturi și obligații statale.

Deci, a noastră primărie este în slujba satului nostru, și nicidecum altminterea sau invers... Mai ales când e vorba de a obține apă curată, fără stație de iepurare și alte dureri de tîmple. Banii vin de la Mărinimosul Anonim (dacă nu-l vor dispera tîmpeniile unora și strania muțire administrativă) și de la săteni. La o intenție comunitară atât de Vitală, primăria e absolut obligată să asigure latura formală, fără ca satul să o întrebe de-i convine sau ba.

Se știe ce fac primăriile în Moldova și nu numai... Înainte promiteau ce nu făceau, acum nu mai promit ce nu fac, doar se înarmează cu alegători interesați (și neamuri cu drujbani (pretinari) și slugi ale celor interesați), cu degradați, sau vînduți pe kilu de jin, zăhar, bumbomelli... Smintitul comentariu de mai sus, probabil aparține unuia din cei enumerați aci. Dar, nici asta nu contează. Satul vrea apă de la ferma veche, și o va obține, că se unește pe zi ce trece. Satul mai vrea și altele... Si le va obține, nu toate odată... Și dacă primăria nu corespunde acutelor interese ale satului (și nicidecum ale decăzuților ”alegători”), din proprie conștiință, fără a opune cruntă rezistență, să cedeze locul aleșilor de alegători leali satului – celor cu orizonturi mai luminoase.

Cu timpul, doar așa satul va reînflori, va prospera în propria-i esență... Decăzutul se va ridica, va gândi... Tooot săteanul va respira în voie, la vatra lui... Altfel nu poate fi. Bănoasa capitală, realmente umflă baloane... Dacă moare satul, moare și Țara, cu patrie cu tot...

Urez SUCCESE Demnului Anonim Creator și satului întreg!!!

Apropo, l-aș sfătui pe Dl Anonim Inițiator să mai repete postarea de INIȚIUM, să nu rămână la adîncimea paginii ”Bătinași.., să fie la suprafață, ușor de văzut, de citit... din simplul motiv că încă nu o cunosc toți sătenii.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!