poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 940 .



Spre China din Mogoșoaia-19
proză [ ]
"să crești o fată înseamnă să cultivi grădina altcuiva"-proverb chinezesc

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [viorel-dona ]

2013-11-06  |     | 



Oboseala generată de drumul destul de lung, de urcatul pe zid, vizitarea diferitelor vestigii, ne-a determinat să dorim întoarcerea la bază chiar dacă nu era încă seară. Sue m-a întrebat dacă ar fi interesant să le relateze colegilor mei, mai în amănunt, din istoria Marelui Zid.
- Sue, nu cred că ar fi cazul. Elementele de istorie și de statistică privitoare la această uluitoare construcție pot fi culese și din alte surse. Cred că ar fi bine să îi lași pe colegii mei să se bucure de privitul peisajelor, acum când toamna încă nu a ajuns aici.
- Mâine veți avea din nou o zi de relaxare, de plimbare prin Beijing sau pe unde veți dori- a rostit Sue, cu o voce aproape didactică.
- Sue, cred că ești căsătorită, nu? Ai copii?
- Da, sunt căsătorită și am un băiat. Problema demografică a țării mele a necesitat o mulțime de măsuri care să diminueze explozia demografică și așa s-a ajuns la o micșorare a ritmului de creștere a populației. Uneori mi-aș fi dorit să aparțin uneia dintre multele minorități.
- De ce ai fi dorit să aparții unei minorități și de ce ai spus „multele minorități”?Nu este bine să fi majoritar?
- Numai minoritățile Manchu și Uighur ar avea cumulate populații cât cea a României, dar ele mai sunt: Zhuang, Miao, Yi, Tujia, Mongoli, Tibetani, Buyi, Coreeni. Noi majoritarii, populația Han, respectând legea „Un singur copil” am ajuns la o creștere în pondere de 7 ori mai mică decât minoritățile care nu sunt incluse în prevederile aceastei legi. Nici în Hong Kong nici în Macau nu este în vigoare această lege așa că ... Și în China populația a îmbătrânit. Dacă în 2000 erau 6 activi la un pensionar, peste 15 ani vor fi doar 2 activi la un pensionar și dacă sunt copii mai puțini forța de muncă activă va fi mai mică...
- Am priceput că asta este legea: „Un singur copil” dar ce o să-ți facă dacă îl faci pe al doilea? Doar nu o să te bage la închisoare sau mai știu eu ce!
- Dacă faci al doilea copil și nu ai dreptul acesta, și aici mă refer la una din mai multe alte situații, vei fiobligat să plătești o amendă imensă, echivalentul a 30.000 USD, iar la locul de muncă vei fi privat de o mulțime de drepturi bănești de care ceilalți beneficiază în mod normal, sporuri, gratificații, stimulente. Dacă provii dintr-o familie care a avut un singur copil poți primi autorizație pentru a avea al doilea copil, al tău sau adoptat iar dacă locuești la țară și dacă primul copil este handicapat sau fată, poți obține dreptul de a mai avea un copil.
- Ce mă deranjează este că în această situație o fetiță născută este echivalată unui handicapat.
- In China populația bărbaților depășeste populația femeilor cu 37 de milioane. Se nasc cu un milion mai multi băieți decât fetițe. Ca rezultantă se ajunge la a se practica traficul de carne vie și sunt peste 70.000 de fete mici forțate la căsătorie cu bărbați maturi. Legea care permite nașterea unui singur copil în China este responsabilă pentru cea mai mare violență împotriva femeilor din istoria omenirii. Se zvonește că autoritățile noastre vor să renunțe la regula conform căreia fiecare cuplu poate face un singur copil dar nu cred. Reprezentanții Comisiei pentru Planificare Familiala au anunțat, că din cauza îmbătrânirii populației și a micșorării forței de muncă, cuplurile chineze ar putea avea dreptul să faca și doi copii. Singura condiție ar fi aceea ca ambii părinți să nu aibă frați sau surori.
- Dar de când este legea asta care mi se pare stupidă?
- Regula care limitează cuplurile la un singur copil a fost instaurată în 1971 și a dus până acum la 336 de milioane de avorturi și 222 de milioane de sterilizări. Multe dintre aceste intervenții au produs probleme de sănătate mamelor, din cauza condițiilor insalubre în care se face operația, mai ales atunci când vine vorba de zonele sărace ale Chinei.
- În ritmul acesta veți ajunge ca indienii și bărbații voștri nu vor avea cu cine să se însoare, ba mai mult, veți ajunge, ca țiganii noștri, să vă cumpărați nevestele numai că la noi obiceiul nu este datorat lipsei femeilor...
- Ai dreptate, într-un fel. În China femeile sunt puține și capricioase. De aceea, tot mai mulți bărbați chinezi își cumpără neveste nepretențioase din Vietnam.
- Cum adică le cumpără?
- Agenții specializate oferă mirese pentru prețuri de la 700-4500 de euro, acordând și garanție că timp de un an mireasa nu fuge. Căsătoria acestor fete cu un barbat chinez este un prilej de a fugi de sărăcie și mizerie, garanția pentru o viață liniștită. Ca o comparație, este ca și cum o chinezoaică s-ar căsători cu un american. Femeile din Vietnam îi scutesc pe barbații chinezi de cheltuieli exorbitante. Pentru ca un bărbat să încheie un mariaj într-unul dintre cele 10 mari orașe din China, cu o chinezoaică, el trebuie să dispună de circa 235.000 de euro. Asta este suma pe care o femeie de clasă medie din China o solicită soțului în bunuri precum: o casă de minimum 80 m. pătrați în cartier rezidential, automobil de lux, aparatură electronică și electrocasnică modernă, o lună de miere in Europa sau Australia.
- Poate că acel proverb chinezesc potrivit căruia, "să crești o fată înseamnă să cultivi grădina altuia", se va transforma într-unul de genul, „fata este sarea și piperul vieții părinților”.
- Este greu să cred așa ceva. Oamenii au început să plece să trăiască în Europa, acolo unde nimeni nu le pune asemenea restricții.
- Peste tot observ că apar cartiere chinezești, în diverse țări ale Europei.
- Cifrele oficiale ale Europei ne spun că acolo trăiesc 1,5 milioane de chinezi dar realitatea contrazice flagrant acest fapt. Dacă în Anglia sunt cei mai mulți și din ce în ce mai puțini spre estul Europei, oficial, în Bulgaria se află 5000 de chinezi dar neoficial se afirmă că sunt peste 100.000.
- Acest experiment demografic, se pare că a produs și va mai produce o mulțime de probleme.
- Experimentul demografic a redus și dezechilibrul între nou-născuți de sex masculin și cei de sex femeiesc - iar estimările specialiștilor arată că în 2020 peste 24 de milioane de bărbați chinezi nu-și vor găsi partenere. Zou Xuejin, sociolog în Shanghai și bun cunoscător al experimentului Yincheng cere Guvernului de la Beijing relaxarea regulilor de control al natalității.
- La noi în România sunt mai multe femei decât bărbați, astfel că la 97 de bărbați există 100 de femei. După câte știu eu în Rusia este un excedent de circa 4 milioane de femei așa că nu văd de ce, în loc să nu ai nevastă de loc să nu ai nevastă o rusoaică. Ai văzut că măsurile de sterilizare a populației, în India, nu au dus la nici un rezultat?
- Profesore, poate mă iei în glumă dar la noi s-a ajuns la situația în care rapirea fetelor a devenit extrem de profitabilaă. Autoritatile arată că cele mai multe dintre ele sunt cumpărate de fermieri care vor soții pentru fii lor pentru clipa când aceștia vor atinge vârsta legală de căsătorie sau de bărbați care iși doresc o soție-copil, fără zestre. Pe lângă răpitori, fetele au de înfruntat și intențiile propriilor familii - poliția a descoperit cum copii din satele provinciei Yunnan sunt crescuți pentru a fi vânduți. Există chiar intermediari pentru familiile care doresc să vândă ceeace numesc ei plusul de copii.
Potrivit datelor ministerului pentru securitatea publică, între 2.000 si 3.000 de copii și femei tinere sunt răpiți în fiecare an, însă presa estimează numărul acestora la peste 20.000. Foarte puține cazuri sunt rezolvate de poliția chineză.
- Dar dacă ești la țară, într-un sat, și se înțeleg toți sătenii să nu declare copiii ce le poate face? Sau îl naște mama și îl duce la o rudă în altă provincie sau vreo altă metodă de a ocoli această lege care încalcă drepturile omului...
- Inainte de 1997 ne dărâmau casele dacă îndrăzneam să nu respectăm regula unui singur copil. Dupa 2000 au început să confiște copiii, mi-a povestit Yuan Chaoren, un locuitor din provincia Hunan, despre lupta familiilor de chinezi cu birocratii de la Beijing.
Oficialii chinezi iau pur și simplu copiii “ilegali” din familiile lor, pe care apoi îi trimit în orfelinate, de unde sunt adoptați de familii de străini. Prețul? Intre 3.000 si 5.000 de dolari pe copil adoptat. Furtul de copii nu face parte din politica de stat de a limita natalitatea, dar este o consecință a faptului că guvernul impune regula unui singur copil. Pe lângă faptul că această politică încalcă drepturile părinților de a avea câți copii doresc, creează și o prăpastie din ce în ce mai adâncă între generații. In timp ce majoritatea populației îmbătrânește, sunt din ce în ce mai puțini tineri care să cotizeze la sistemul de pensii și la cel de asigurări sociale.
- Doamnă dragă, mi se pare cam revoluționar modul tău de a gândi, chiar împotriva liniei guvernului, a partidului.
- Mao Zedong a rezumat scopul Revoluției Culturale: „...după haos lumea atinge pacea dar în 7 sau 8 ani haosul trebuie să apară din nou.” Cu alte cuvinte, o revoluție politică, însoțită de mii de crime este necesară la fiecare 7-8 ani. Faptul că sunt atât de mulți bărbați pe lume ar putea fi un semn că se va apropia un nou război sau o altă formă de reducere brutală a populațiilor, spre realizarea unor noi echilibre. Mao Zedong mai spunea că : ”pe energia maselor se poate construi orice...” așa că acum masele acumulează energii care dacă nu se descarcă, așa cum se descarcă energiile plăcilor tectonice prin cutremure mici, se poate ajunge la o nouă revoluție așa cum observa Învățătorul.
- Nu te temi să îmi împărtășești aceste gânduri mai puțin obișnuite?
- În cadrul Organizației de Femei a P.C.C. aceste dezbateri sun agreate atâta timp cât se desfășoară în cadru organizat și sub conducerea P.C.C. Toată conducerea de Partid este îngrijorată. De curând organele de ordine au fost sesizate de trecători că în centrul orașului era un băiețel legat de picior cu un lanț gros, cu lacăt. Tatăl a dat niște explicații terifiante. Fiica lui mai mare fusese răpită și omul se temea că soția lui nu va fi în stare să protejeze băiatul așa că a luat această măsură extremă. Ce să-ți mai spun, că de curând un bărbat și-a tăiat penisul motivând că nu are ce face cu el? Sunt probleme mari la care Partidul caută soluții.
Am tăcut. Ce puteam să spun? Am căutat să schimb vorba așa că am întrebat din noudespre programul de a doua zi.
- Și spui că mâine suntem din nou „singuri acasă?”


.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!