poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 873 .



Spre China din Mogoșoaia-6
proză [ ]
am viza de China

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [viorel-dona ]

2013-09-20  |     | 




Pe drum spre ambasadă am dat de un ambuteiaj. Nu știu ce demnitar al statului trebuia să meargă la serviciu și circulația era oprită. Claxoanele nemulțumiților vuiau, grupurile răzlețe ale oamenilor cu chipuri întunecate se cuagulau în grupuri mai mari de la care, spre coloana oficială se auzeu scandări gen: " ieși afară, javră ordinară" sau " de-misi-a!" În cele din urmă traficul s-a fluidizat numai că am dat de un drum îngustat rezultat din găurirea asfaltului pentru a schimba țevi sau cabluri.
În cele din urmă am ajuns. Fucționarul, chemat de polițistul de la pază, a deschis poarta și am fost condus într-un birou mic și cochet. Un alt funcționar mi-a înmânat un pliant și m-a invitat, cu seriozitate, să iau loc și să-l citesc. M-am conformat și, deschizând pliantul am început lectura.
"Vaccinurile
Importanța vaccinurilor la turiști

În ultimele decenii turismul a luat o amploare deosebită, fiind preferate zonele tropicale, în care riscul de accidente și de boli infecțioase este mult mai mare.
Incidența problemelor de sănătate la turiști
Se apreciază că frecvența problemelor de sănătate la 100.000 de persoane, care voiajază timp de 1 lună în țări tropicale este următoarea:

    * 55% din turiști au o problemă de sănătate în timpul voiajului                               
    * 35% fac un episod de diaree (diareea turistului)
    * 0,3-2% fac hepatită A
    * 0,02-0,06% fac hepatită B
    * 0,3% fac gonoree
    * 0,04% fac sifilis
    * 0,002-0,1% fac poliomielită
    * 0,003% fac febră tifoidă
Ce trebuie să știe un turist înainte de a pleca într-un voiaj ?
Cunoscând și respectând câteva reguli simple, turiștii pot evita unele probleme de sănătate în timpul voiajului:
1. Solicitarea unui consult medical cu 1-3 luni înainte de plecare. Medicul va verifica dacă vaccinările obligatorii au fost corect efectuate și dacă sunt aduse la zi. Când viitorul turist nu a făcut în ultimii 10 ani un rapel vaccinal contra difteriei, tetanosului și poliomielitei, plecarea într-un voiaj este o bună ocazie pentru revaccinare. În funcție de țara de destinație, medicul poate recomanda efectuarea unor vaccinuri suplimentare sau a unor tratamente profilactice.

2. Respectarea regulilor de igienă individuală și alimentară în timpul sejurului:
          * Spălarea mâinilor înainte de fiecare masă
          * Spălarea legumelor și fructelor
          * Evitarea consumului de apă de la robinet. Sunt recomandate băuturile îmbuteliate acidulate, care să fie deschise de către comerciant în fața turistului
          * Evitarea fructelor de mare atunci când proveniența și modul de păstrare sau preparare nu pot fi controlate
          * Evitarea consumului de carne insuficient preparată termic.
3. Evitarea raporturilor sexuale întâmplătoare și neprotejate.
4. Pregătirea unei truse medicale de voiaj, care să conțină:
          * Medicamentele necesare continuării tratamentului unor boli cronice (hipertensiune arterială, diabet zaharat etc).
          * Comprese sterile, plasturi, dezinfectant (betadină)
          * Medicamente: antidiareice (loperamid), antialgice (paracetamol, algocalmin), antiinflamatorii nesteroidiene (diclofenac), un antibiotic cu spectru larg (ciprofloxacină),    antihistaminice (claritine), antispastice (scobutil, no-spa), antiemetice (metoclopramid); sedative.
          * Forfecuță, termometru
          * Cremă anti-solară
          * Cremă sau dispozitiv contra țânțarilor.
          * Prezervative
5. Efectuarea unei asigurări medicale, care ar putea acoperi costurile unor servicii medicale de care turistul ar avea nevoie pe perioada sejurului."
După ce am lecturat bolile cu transmitere digestivă, cu transmitere sexuală, pe cale cutanată, pe cale respiratorie și cele prin intermediul vectorilor, am trecut la lecturarea altor informații utile pentru cel care pleacă în China, de la faptul că viza nu se poate obține la frontieră până la amenințările teroriste, siguranță și criminalitate, sistemul medical, traficul auto, referiri la necesitatea obținerii unui permis în China, și reglementările vamale.
Cu siguranță că cel care mi-a înmânat acel pliant m-a urmărit atent pe tot parcursul lecturii, pentru că imediat ce m-am oprit la finele ultimului rând, plin de amabilitate, acela a dorit să-mi spună , cu un zâmbet desenat, că vaccinurile nu sunt obligatorii dar că nu ar fi rău dacă le-aș face.
Apoi tânărul mi-a comunicat că: potrivit acordului între Guvernul Regiunii Administrative Speciale Hong Kong și Guvernul Romaniei cu privire la scutirea reciprocă de vize, cetățenii români, indiferent ce fel de pașaport dețin, sunt scutiți de vize pe teritoriul Hong Kong pentru o perioadă de ședere maxim de trei luni și numai cu scop turistic, de vizită la rude sau de afaceri. Totodată mi-a atras atenția importanței de a încheia asigurare de sănătate și călătorie. Norocul meu că aveam cardul la mine așa că am achitat 240 lei pentru taxa pentru viză cu două intrări pentru destinația China-Hong Kong-China. Nu știam dacă Hong Kong va fi în traseu dar dacă se ivea o oportunitate ar fi fost păcat să ratez o vizită extraordinară.
Pașaportul mi-a fost înmânat relativ repede și m-am grăbit să merg să-mi fac și asigurarea medicală și de călătorie. Cu alți 60 de lei am scăpat și de asta , acum urmând să trec pe la CAR să-mi iau suma mult trebuitoare.
Am sunat-o pe Simona și mi-a spus că abia a doua zi voi primi banii. Mai erau numai două zile până la plecare și lucrurile se precipitau. Cumpărături, împachetat, verificat aparatură, încărcat baterii...
Mi-a revenit în memorie o plecare similară din 1982 când am plecat cu trenul până la Budapesta și apoi cu autostopul până la Marea Nordului.
Ce nebunie! Ce plăcere!
Fusesem dat afară disciplinar din armată și, ca să spulber mitul din care rezulta că foștii militari, cadre, nu pot primi pașapoarte timp de 5 ani de la trecerea în rezervă, am depus o cerere. Duă 6 zile de la biroul pașapoarte, din strada Nicolae Iorga, am primit o carte poștală să merg să-mi ridic pașaportul. Vândusem mașina, ca să nu am ce împărți la divorț cu cea care urma să nu-mi mai fie nevastă și ...am plecat.
De la Budapesta la Marea Nordului am mers cu autostopul și am pescuit în toate apele pe care le-am trecut. Ce ar fi să pescuiesc și în China? Aș vrea eu multe... să prind somn pe Ebru, biban de Nil, știuci în Scandinavia, țipari electrici în Africa, somon... Vise, taică, vise!
Am deschis pașaportul și am privit viza mult așteptată. Cele 9 ideograme din partea stângă de sus, sub care era scris "CHINESE VISA" îmi dădeau siguranța că voi face această călătorie
Din partea dreaptă a formularului de viză mă privea un segment al Marelui Zid deasupra căruia, ca un ochi ce radiază lumină, rotundul roșu cu o stea mare și cu alte 4 stele mici sub ea, certificau viza.
Totuși, o lansetă mică, telescopică, cu mulinetă, fir și două monturi, aș putea să-mi iau. Dar ce o să spună Teodora? Ei, pregătesc lanseta cu mulinetă și monturi și înainte de a închide definitiv valiza o voi strecura sub un prosop, ceva...
Poate că Sue o să-și amintească bucuria ce mi-a făcut la București când mi-a explicat ce este și despre ce este vorba în Opera în stil Beijing sau cum era cunoscută mai demult ca Opera din Orient, ca apoi să pot gusta spectacolul, înțelegând jocul actorilor, acțiunea și mesajul. Impresia făcută a fost atât de puternică încât în Germania, când am văzut afișul am ținut neapărat să o conving pe Dorotheea să mergem la spectacol. La rândul meu m-am simțit obligat să transmit ceeace mă învățase Su. Oare voi avea șansa, pentru a treia oară în viață, să pot urmări un asemenea spectacol dar de data aceasta chiar la el acasă în Marele Teatru Changan, chiar la Beijing?
Istoria de numai 200 de ani a acestul gen artistic își are originea în spectacolele teatrale în stil Hui din secolul 18. Trupele Hui și-au diversificat modalitățile de exprimare artistice asimilând și combinând diverse modalități de exprimare în teatru. Acest gen de artă demonstrativă, complexă, are numai câteva personaje cum ar fi: bărbatul, care poate fi tânăr, Xiao Sheng, sau bărbați maturi, între două vârste, care pot simboliza demnitari, oameni ai justiției, împăratul, toate aceste categorii sub denumirea de Lao Sheng. Generic, acest rol se numește bărbatul, Sheng.
Rolul feminin, Dan, își găsește omologul bărbaților de vârstă medie în femeile de vârstă medie, Quin Yi, care pot fi bogate, Wu Dan sau fete tinere, sărace, de condiție materială proastă, Hua Dan.
Bărbatul care poartă pe chip trăsăturile specifice temperamentului sau al compartamentului poartă numele generic, Jing. El constituie un element de legătură în arcursul narațiunii.
Bătrânii de condiție socială mai slabă sunt reprezentați de personajul Chou sau Mo.
Simbolistica culorilor din machiajul personajelor este foarte importantă , astfel o mască vopsită în roșu sugerează fidelitatea, dar și negrul, alături de fidelitate prezintă și noblețea, în violet prezintă dreptatea, înțelepciunea, curajul, în general trăsături pozitive.
Albul simbolizează violența, duplicitatea, albastrul și verdele redau curajul eroilor pozitivi realizând echilibrul relețiilor dintre personaje.
Rolurile misterioase, de zei, diavoli etc. sunt echipate cu măști sau chiar zugrăvite direct pe chip în culori aurii sau argintii.
Toată această simbolistică este dublată de simbolistica materialelor din care sunt confecționate hainele, culorile acestora, dansurile acrobatice ale personajelor care transmit mai mult stări pe fondul sonor al muzicii cu instrumente vechi printre acordurile cărora se aude e o gamă imensă de onomatopee.
Mai sunt numai trei zile și voi pleca. Am atât de multe emoții!
Aqm ieșit pe poarta ambasadei de parcă eram moștenitorul lumii.
Traficul nu mai era atât de aglomerat. Mă apropiam de casă trecând de Străulești , ajungând în cartierul în care regina magiei albe, maria Câmpina, împreună cu rudele ei, Atena, Brățara, Medalia, Lisabona, își ridicaseră locuințe somptuase. Am redus viteta să pot urmări, cu mai multă atenție, o aglomerare imensă de mașini de lux printre care patrulau jandarmi. Am coborât geamul și unul din jandarmi mi-a explicat că este nuntă la țiganii de pe Rămurele. Se mărita Amnistia cu Prințul. Am demarat încet, zâmbind la gândul că țiganii aceștia, ca și mine, proveneam de undeva din India.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!