poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 954 .



Spre China din Mogoșoaia-3
proză [ ]
primul LI

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [viorel-dona ]

2013-09-16  |     | 



șapte

Chiar și drumul de zece mii de li începe cu un pas...spune o veche zicere chineză. Pentru a face această minunată călătorie trebuia să fac primul pas. Trebuia să accept formal invitația, ceeace cred că făcusem deja. Am ajuns acasă și Teodora a început bombardamentul întrebărilor:
- Ia spune, tată, ce-ai făcut acolo?
Eu, încă neclarificat cu toate implicațiile acestui demers am răspuns evaziv.
- Este așa cum am vorbit. M-au invitat și ar trebui să confirm, nu numai verbal, opțiunea de a merge în China.
- Și ce te oprește? Te văd cam preocupat. . .
- Am primit invitația asta frumoasă.
Am băgat mâna în borsetă și am scos plicul. Plicul, cu hârtie de bună calitate purta, frumos caligrafiat, numele meu. I l-am întins iar ea, cu voce tare cu un ton care la început părea o persiflare dar care mai apoi a devenit serios:
- "Excelența sa, doamna Ambasador a Republicii Populare Chineze la București are onoarea de a invita pe domnul Mihai Mihăilescu la cocteilul oferit în onoarea ministrului culturii al Republicii Romania, domnul Daniel-Constantin Barbu, cu ocazia unor schimburi culturale între poporul chinez și poporul român...
Cocteilul se va desfășura la sediul Ambasadei Republicii Populare Chineze la București în data de sâmbătă 7 septembrie 2013. Þinuta recomandată este la costum.
Telefon021.......
R.S.V.P"
Intrigată de acel șir de inițiale Teodora a cerut lămuriri. Eram la fel de nelămurit ca și ea dar...trăiască internetul! După câteva încercări nereușite am reușit să aflu că acel R.S.V.P. era o rugăminte de a răspunde invitației, un fel de confirare. Marin paznicul ar fi zis..." ce bre, vrei să gătească ăia prea mult și să fie nevoiți să arunce mâncarea? E ca la noi la Fărcașele, să-ți spună clar care vine și care nu vine, ca să ști cât de mare faci cortul și ce pui în oale."
Am privit mai atent alternativa acestei plecări. Timpul lung în care aș fi lipsit de acasă nu era un mare inconvenient. Am fost soldat o viață întreagă așa că nu mă speria o călătorie ce avea să se întindă pe 30-40 de zile dar drumul era lung... și cu avionul.
Ce șanse să scap aș avea în cazul unui accident aviatic? Nu am mai zburat cu avionul din 1975, și atunci am fost până la Constanța, pe litoral. Zborul relativ scurt și la mică altitudine făcut cu un avion cu o capacitate de 44 de locuri, nu poate fi comparat cu un zbor cu un avion a cărui capacitate este de 180 de pasageri, este înalt de peste 11 metri și cu o autonomie de 5700 km. Dacă mă uit atent pe statistici și văd că numai în U.E. mor 30.000 de oameni anual în accidente auto nu pot spune că pot compara cu cei ce și-au pierdut viața în accidente de avion. Dar numărul celor care circulă pe 4 roți este cu mult mai mare dar....dacă mă apuc să număr foile din plăcinte nu mai ies din casă.
Ce o fi tatei o fi și mamei! Am să plec cu avionul și dacă o fi să fie ultimul meu drum asta este! Peste 10 ani aș putea pleca la Beijing cu trenul și după două zile de mers rapid aș ajunge la destinație. Așa că am să merg spre răsărit peste 20 de ore cu avionul. Va trebui să fiu atent la ziua și ora la care va fi planificată decolarea și aterizarea. Nu sunt un mistic dar am momente în care jocul cifrelor conducând spre același final mă face să cred că nu ar fi chiar o întâmplare.
Prăbușirea aeronavei Boeing 777 a companiei Asiana Airlines, din cauza unei aterizări ratate pe aeroportul din San Francisco, este legată de un lanț de coincidențe mistice, relata mass-media sud-coreeană, care cita rețele sociale, potrivit agenției de presă RIA Novosti.
Dezastrul zborului 214 de la Seul la San Francisco s-a soldat cu moartea a două adolescente de 16 ani din China, cu peste 180 de pasageri răniți, care au fost spitalizați, dintre care zece se aflau în stare critică. Primele informații cu privire la anumite coincidențe mistice din jurul cifrei "șapte" în istoria cu avionul companiei aeriene din Coreea de Sud au apărut pe Twitter, iar apoi au fost preluate de marile agenții de presă și ziare.
"La 7 iulie /luna a 7-a/ la bordul aeronavei Boeing 777 se aflau 77 de cetățeni sud-coreeni, plus 142 de pasageri din China și Japonia /suma numerelor "unu", "patru"și "doi " dă numărul "șapte") încă 61 de pasageri americani /suma numerelor "șase" și "unu" este 7/ și 16 membri ai echipajului /"unu" plus "șase" este egal cu 7/. Peste tot apare numărul șapte. Credeți că este o coincidență?", scrie pe microblogul său utilizatorul @jh991129.
La rândul său, ziarul sud-coreean JoongAng Ilbo a detectat cifra șapte și în numărul zborului 241 (adunate acestea dau cifra 7).
La aceste speculații se adaugă noi elemente cu privire la acest incident. Luni s-a aflat că la manșa aeronavei se afla Lee Kang-Kuk (43 de ani), care zburase pe acest model de avion doar 43 de ore, suma celor două numere în ambele cazuri echivalează cifra șapte. Agenția France Presse scrie însă în știrile sale despre catastrofa aeriană de la San Francisco că pilotul are 46 de ani.
Dupa cum se știe, numarul șapte corespunde celor șapte zile ale săptămânii și celor șapte planete. De asemenea el mai corespunde și celor șapte trepte ale desăvârșirii, celor șapte sfere sau trepte cerești, celor șapte petale ale trandafirului, celor șapte capete ale cobrei de la Angkor, celor șapte ramuri ale copacului cosmic și sacrificial al șamanismului.
Creând lumea în șase zile, Dumnezeu se odihnește în cea de-a șaptea și o transformă în zi sfântă. Odihna din ziua a șaptea marchează un legământ între Dumnezeu și om.
Șaptele simbolizează desăvârșirea lumii și împlinirea vremii. Potrivit sfântului Augustin, el măsoară timpul istoriei, timpul peregrinării omului pe pământ. Dacă Dumnezeu își ia o zi de odihnă, arată sfântul Augustin, el o face deoarece vrea să se deosebească de creație, să fie independent de ea și să-i îngăduie să se odihnească întru el.

Pe de altă parte, prin numărul șapte, care indică odihna, încetarea lucrului, omul însuși este chemat să se întoarcă spre Dumnezeu și să se odihnească întru el.

Numarul șapte apare foarte des în Biblie: candelabrul cu șapte brațe; cele șapte duhuri care se odihnesc; cele șapte ceruri unde stau cetele cerești; Solomon a zidit templul în șapte ani.

Șapte este cheia Evangheliei dupa Ioan: șapte săptămâni, șapte minuni, Hristos spune de șapte ori Eu sunt. Cifra șapte revine de patruzeci de ori în "Apocalipsa": șapte peceti, șapte trâmbițe, șapte cupe, șapte vedenii etc. Cartea este alcătuită din serii de șapte. Aceste număr mai desemneaza aici și imaginea și împlinirea unui răstimp (creația în "Facerea"), a unei perioade, a unei ere, a unei faze, precum și împlinirea harurilor daruite de Duhul Sfant Bisericii.
La mayași, ziua a șaptea este sub semnul jaguarului, întruchipare a forțelor lăuntrice ale pământului, această zi fiind plină de fast.
În Islam, șapte este un simbol al desăvârșirii, vorbindu-se despre șapte ceruri, șapte tărâmuri, șapte diviziuni ale iadului, șapte porți.
Pentru turco-mongoli numărul șapte este număr sacru și cosmic.
În Maroc, femeile sterpe își înfășoară cingătoarea de spate de șapte ori în jurul trunchiului anumitor copaci, apoi o agață de una din cele șapte funii legate de aceștia.
În Japonia, mitologia vorbește despre Cei Șapte Zei ai
Norocului (Shichifukujin). Bushido sau “calea războinicului” este un cod ce ajuta samuraii să însușească 7 virtuți.
Tătarii din Altai se mândresc cu sanctuarele lor de baștină, folosind expresia Þara mea cu șapte porți și apele mele.
In Siria, o fată care nu-și găsește pețitor exorcizează influențele rele care o impiedică să se mărite scăldându-se în mare și lăsând să-i treacă pe deasupra capului șapte valuri. Podoabele femeii sunt în număr de șapte.
Pentru ca unui mort să i se ierte păcatele, trebuie trase șapte linii peste mormântul lui. După înmormântare, participanții se îndepărtează șapte pași de mormant, apoi fac șapte pași spre el. Se crede adesea că sufletul mortului rămâne în preajma mormântului vreme de șapte zile.
In India, traditia hindusa îi atribuie soarelui șapte raze: șase corespunzând direcțiilor spațiului, iar a șaptea centrului. Buddha s-a ridicat în picioare și a făcut șapte pași. In știința Yoga se cunosc șapte centrii subtili de forță, numite "chakra". De asemeni, unele texte musulmane leagă cele șapte sensuri ezoterice ale Coranului de cei șapte centrii subtili ai omului.
Și în Africa, numărul șapte este un simbol al perfecțiunii și al unității.
La dogoni, șaptele sumă a numerelor patru (simbolul feminitatii) si trei (simbolulul barbatiei), reprezinta perfecțiunea omenească.
În cultura chinezilor, numărul 7 este proeminent; de exemplu, a șaptea zi după prima lună plină din an este Ziua Omului. Aceasta zi este considerată ziua universală a tuturor ființelor umane de pe planetă; de aceea, fiecare chinez își sărbătorește ziua de naștere la data respectivă dar și în ziua calendaristică în care a apărut pe Pământ.
Cultura hindusă susține că omul are 7 puncte energetice,
chakrele.
Consiliul suprem al babilonienilor se compunea din 7 zei, fiecare legat de un astru.
În folclorul iranian, pisica are 7 și nu 9 vieți și își poartă pisoii de șapte ori în șapte locuri diferite.
În iudaism, al șaptelea Rai este denumit Araboth și este casa Tronului Gloriei care este păzit de cei șapte arhangheli.
Templul lui Solomon avea 7 trepte.
Roma a fost construită pe șapte coline: Palatina, Capitolina, Quirinal, Viminal , Esquilina, Caelan, Aventina. Ea a fost condusă, la început, de o linie de șapte împărați.
Nici din cultura noastră tradițională nu lipseșe cifra 7: balaurul din basm (corespondentul dragonului în mitologia românească) avea 7 capete; la masa ursitoarelor unui prunc se așează 7 linguri noi de lemn și se presară sare în 7 locuri ale mesei; postul Paștelui ține 7 săptămâni, cortegiul către groapă face 7 popasuri – simbolizând cele 7 opriri ale lui Iisus pe Golgotă.
În Biblie :
Dumnezeu a creat lumea în șase zile, iar în cea de a șaptea se odihnește, transformând-o în zi sfântă. Odihna din ziua a șaptea marchează un legământ între Dumnezeu și Om.
Cele 7 păcate de moarte – avariția, invidia, mânia, aroganța, desfrâul, beția și lenea.
Cele 7 virtuți: dragostea, credința, tăria sufletească, speranța, inteligența, cumpătarea, dreptatea.
Corpul uman:
Există 7 stadii ale dezvoltării umane: embrionul, fătul, sugarul, copilul, adolescentul, adultul, bătrânul.
Mărimea capului intră de 7 ori în înălțimea corpului.
Dimensiunea ochiului este a 7-a parte din lățimea totală a capului.
Sunt 7 articulații ale membrelor superioare.
Potrivit studiilor știintifice, 7 este numărul de ore pe care trebuie să îl doarmă un om pe noapte.
În tradiția hipocratică, numărul 7 guvernează bolile corpului uman.
Învățăturile antice ne spun că sufletul omului are 7 proprietăți, care sunt influențate de cele 7 planete. Focul animă, pământul ne ajută să simțim, apa ne dă grai, aerul ne ajută să gustăm, ceața să vedem, florile ne dau auzul, iar vântul din sud mirosul; astfel, cele “șapte simțuri antice” sunt: mirosul, auzul, vederea, gustul, vorbirea, simțul tactil și mișcarea.
„7” – combinație dintre 3 și 4 formează cifra 7. Ea este norocoasă deoarece combină ceea ce ne umple sufletul atât de bucurie, cât și de înțelepciune cu tot ce ne înconjoară pe Pământ.
Despre 3 putem vorbi la nesfârsit. În toate culturile lumii
aceasta reprezintă esența Divinității, a vieții inseși, a sufletului.
Numarul 4 este și el legat de numeroase culturi, în special când vine vorba de topografie. Nordul, sudul, estul și vestul sunt principalele puncte ce nu numai că pot fi găsite pe orice hartă, dar poartă și diverse calități ce variază ușor de la o civilizatie la alta.
Est – tinerețe, primăvară, început, zi.
Sud – om tânăr, fecioară, vară, fertilitate, căldură.
Vest – maturitate, adult, toamnă, apus, hibernare, introspecție.
Nord – bătrân, înțelepciune, iarnă, perseverență, putere, claritate.
Numărul șapte, sumă a numerelor patru și trei, este semnul omului întreg, cuprinzând cele două principii spirituale polar opuse. Șapte este semnul lumii complete, al creației încheiate, al creșterii naturii. El este și expresia Cuvântului Desăvârșirii și deci al unității originare.
Numarul șapte, numărul omului desăvârșit, al omului pe deplin realizat, este numărul ce corespunde androginului ermetic.
Considerată magică de-a lungul istoriei, cifra șapte a fascinat și continuă să fascineze. Pentru că, există o mulțime de „7„ care ne înconjoară. Începând cu viața noastră, care se petrece într-o săptămână, formată din șapte zile. În cele ce urmează, voi rememora câteva curiozități legate de această cifră.
Cele 7 minuni ale lumii antice: Marea Piramidă de la Giza, Grădinile suspendate ale Semiramidei, Templul zeiței Artemis din Efes, Statuia lui Zeus din Olimpia, Mausoleul din Halicarnas, Colosul din Rodos și Farul din Alexandria.
Cele 7 minuni ale Evului Mediu: Colosseum-ul din Roma, Catacombele din Alexandria, Marele Zid Chinezesc, Stonehenge, Turnul din Pisa, Turnul de Porțelan din Nanjing, Moscheea de la Hagia
Cele 7 minuni naturale ale lumii: Muntele Everest, Cascada Victoria, Marele Canion, Marele Recif de Corali, Aurora Boreală, vulcanul Paricutin, portul Rio de Janeiro.
Există 7 continente: Europa, America de Nord, America de Sud, Africa, Asia, Antarctica, Australia sau Oceania.
Forma piramidelor din Egipt dă naștere cifrei șapte, prin combinarea celor trei laturi ale triunghiurilor și a celor patru ale pătratelor.
În muzică, cele șapte note se repetă în octave.
Cerul este împărțit în 7: atmosfera, exosfera, lonosfera, termosfera, mezosfera, stratosfera și troposfera. Curcubeul are 7 culori
Așa după cum se observă, cifra 7 are o particularitate aparte: este atotprezentă în aproape toate aspectele vieții, pe multe și diverse planuri.
Număratul foilor din plăcintă mă va ucide așteptând. Se spune despre români că nu mai au curaj , că nu mai au simțul riscului și al aventurii. Ei bine, indiferent de data care va fi desemnată de soartă pentru a-l duce pe Mihai Mihăilescu din Mogoșoaia tocmai în China, nu voi ezita!
China, așteaptă-mă! Voi veni!

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!