poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1272 .



Manipulare și violență
proză [ ]
satiră

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [TAUNUL ]

2010-04-22  |     | 



Pentru înțelegerea corectă a două noțiuni, de regulă, fac trimitere la DEX. De această dată nu vă mai invit acolo, pentru că sunt două cuvinte care, pentru orice persoană cu capacitate de discernământ, înseamnă un ceva foarte evident dacă fac precizarea că spațiul ori cadrul în care se consumă este familia...

Totuși...
Potrivit DEX al Limbii Române, "a manipula" înseamnă, cu alte cuvinte, "a mânui", respectiv "a manevra". Cum? Prin acțiunea de "mânuire", "manevrare",respectiv, "manipulare".
Atâta doar că, în cazul ce-l vom discuta, MANIPULAREA nu se referă la o mașină, mecanism ori la sisteme tehnice, ci la familie. Adică, acel cadru social, "celula de bază a societații" în care "manipulant" nu este cel ce mânuiește comenzile unei mașini, mecanisme ori sisteme tehnice sau chiar un tramvai, ci femeia!

Același DEX ne învață că "a violenta" presupune "a constrânge", "a sili", "a forța" pe cineva să facă ori să nu facă un ceva, potrivit dorinței, gândirii, voinței altei persoane, în cazul de față, bărbatul, soțul femeii din familia respectivă și nu oricum, ci contrar voinței acestei persoane, adică a femeii.
Cu alte cuvinte, "violența" presupune folosirea "forței brutale", "siluire" și "încălcare" a ordinii legale și a oricărui fel de morală.

Din cele mai vechi timpuri, bărbatul a fost acela care era știut de "șef" al familiei, de "cap" al familiei, de autoritate în orice împrejurare consumată în familie ori în legătură cu familia. Iar femeia a trebuit să se supună bărbatului.
Dumnezeu nu i-a creat cu așa inegalitate socială.
Dar a dat bărbatului un plus de forță fizică. I-a permis acestuia să supună femeia, pe motiv că ea a fost slabă în fața primei ispite biblice. Dar nu-mi aduc aminte ca Dumnezeu să fi permis o supunere prin forță, prin violență. A indus nevoia de supunere prin faptul că femeia trebuie să-și urmeze bărbatul ori, la modul general, a fost îndemnată să urmeze bărbatului, dându-i acestuia rolul de deschizător de drum, de "întâiul" în ceea ce urma să fie familie și altă organizare socială: gintă, trib, popor etc. O întâietate care nu presupunea existența violenței, a forței, ci numai înțelegerea situației ori rolului ca atare al femeii și al bărbatului, mai ales în împrejurări oficiale de reprezentare. O întâietate care, pe de altă parte, oferea femeii protecție. El, bărbatul, fiind în față, era supus primelor lovituri, pericole, surprize neplăcute, femeia fiind în acest fel protejată, ferită, apărată de el.
Și apoi, să ne amintim că Dumnezeu le-a spus "mergeți și vă înmulțiți", fără să precizeze care să fie șef, care să conducă acțiunea în sine ori care să fie modalitatea de înmulțire, adică, pe înțelesul tuturor, "care pe care", de unde presupun și apariția surprinzătoare a unei multitudini de poziții, de la cele mai simple și până la cele mai sofisticate, realizate cu brutalitate, prin forță ori din plăcerea ambilor componenți ai cuplului sau numai a unuia dintre ei și acceptată și de celălalt în fierbințeala plăcerii!

De aici și până la violența propriu-zisă nu a fost cale lungă. Beneficiind de forța brațelor, bărbatul și-a impus voința ori de câte ori femeia nu a fost de acord cu hotărârile lui, atât în relația de creație, adică de înmulțire pe înțelesul tuturor, cât și în situații concrete de muncă, distracție ori de luptă...
A dorit-o ca femeie, a trântit-o ori a fixat-o pe tocul ușii, pe un perete, scară ori copac, chiar contrar voinței ei. Acolo unde el a simțit nevoia de a o poseda.
A dorit-o ca sclavă, a cumpărat-o și a tratat-o ca atare, fără ca ea să fie întrebată dacă-i este cu voia sau nu, ori să i se permită a vorbi vreun pic dacă nu este întrebată direct și poruncitor.
A dorit-o ca mamă a copiilor lui, a făcut-o mama acestora. Simplu, așa cum știe toată lumea, mai mult ori mai puțin legal.
A dorit-o ca țiitoare, țiitoare a făcut-o. Adevărat, cu încuviințarea ei din motivele știute numai de ea.
A vrut să-i fie subiect ori mijloc de distracție, a silit-o să facă și acest lucru.
A avut nevoie de o intrigantă pentru atingerea anumitor scopuri, a făcut-o și intrigantă, prin amenințări, forță, violență fizică sau verbală, prin seducție ori alte mijloace proprii celui puternic...
...Și nu este cazul să continui această listă la care aveți libertatea de a contribui prin noi argumente. Și chiar vă invit să o faceți în comentariile voastre.

Evoluția societății a făcut ca femeia să mai câștige uneori anumite drepturi. De la cei trei pași înapoia bărbatului, a ajuns la doar unul în mers și, foarte curând după aceea, a ajuns să fie la același nivel, la braț cu bărbatul, ba chiar să meargă ea în față și el după ea, ca un martalog ori ca un salariat oarecare la firma patroanei!
Vă aduceți aminte ce a însemnat emanciparea femeii. Va amintiți la câte lupte de tot felul și la câte mijloace de propagandă s-a apelat pentru a susține "egalitatea în drepturi" cu bărbatul.
Și tocmai bărbatul, cel care era privilegiat în orice relație bărbat-femeie, a "luptat" pentru drepturile acesteia!
Se bucură el, bărbatul de situația actuală ?!
Se bucură, de regulă, pentru că femeia a ajuns să fie "șef" în familie, fără ca el să realizeze cu adevărat acest rol, mai ales dacă are convingerea că a scăpat de multe răspunderi și obligații. Pentru că, la mintea lui, după capul lui, încă nu a realizat că "se mișcă după gâtul femeii", după cum "se răsucește" acest gât fie acasă, fie pe stradă, fie în societate.
Bărbatul NU a realizat că este MANIPULAT de femeie !

Femeia nu a uitat secolele de umilința sub toate aspectele. Conștientă că forța fizica nu o va ajuta, a apelat la această formă de supunere a bărbatului. Pare "supusa" bărbatului, dar îl supune potrivit trebuințelor sale, dorințelor sale si voinței manifestată, de regulă, indirect, diplomatic și, foarte adesea, prin dragoste profundă și statornică!
Femeia obține drepturi în plus, obține locuri de muncă ce erau cândva numai pentru bărbați rezervate, intră în tumultul vieții sociale și culturale, învârte afaceri uriașe și face politică de vârf.
În plus, femeia se declară sus și tare "independentă"! Îl manipulează pe domnul bărbat atât de bine, încât el acordă de cele mai multe ori independență totală "femeii lui". Ea vine de la întâlniri de afaceri când consideră "mușchii" ei, ea pleacă în concedii de orice fel acolo unde plăcerile ori interesele personale o îndeamnă, singură ori cu "prietenele", ea hotărăște cum se îmbracă, la ce cabinete de cosmetica se întreține, ce operații estetice să-și facă și unde, la ce spectacole merge ori le organizează sau susține, la ce cluburi își petrece o parte a nopții și multe altele...

MANIPULAREA a ajuns un sport național.
Si, chiar daca liderii politici manipulează electoratul ori daca serviciile speciale de informații manipulează politicienii, FEMEIA se află în mijlocul tuturor acțiunilor de manipulare.
În care zonă politică nu sunt femei?
Care servicii speciale au exclus femeile ?
Care mare război din îndepărtata istorie antică și până în prezent nu a plecat de la prezența, iubirea, ura, răzbunarea sau intriga unei femei?
Poate că cel din Iraq, deși...încă nu cunoaștem tot și nu știm cât de puternică a fost dorința americanilor în a vedea fețele, sânii ori fundul femeilor musulmane. Prea încearcă să le schimbe modul de viață...
Prin manipulare inteligentă, femeia a ajuns să conducă state, guverne și chiar câte două ministere deodată, concomitent și în același timp! Iar manipularea, dacă este inteligentă, presupune nu atât competență sau urne de vot ori turism electoral, cât zâmbet și mișcare de felină, pricepere și deprindere în a călări ori a șofa mulți cai putere, fie ei de herghelie ori de limuzină sau aflați în scaune prezidențiale sau fotolii guvernamentale și ministeriale. Iar pentru așa de simplu lucru, nici nu mai e nevoie ca blonda să-și schimbe culoarea, atâta timp cât năravul din "facere" și-l păstrează și îl adaptează principiilor de drept ce guvernează o societate democrată în orice săracă țară bogată...

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!